Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bellingcats vd i Helsingfors: Rysslands korrumperade styre säljer uppgifter och motarbetar sig själva

Tidigare sålde ryska källor uppgifter till kriminella, numera är det journalister som köper dem. - Spela upp på Arenan

Den undersökande journalistgruppen Bellingcat har avslöjat hemliga ryska aktörer med hjälp av öppna källor och information som man köpt på den svarta marknaden.

Det är möjligt att använda den korruption som finns inom den ryska administrationen för att få det auktoritära styret att vackla, säger Bellingcats vd och ledande forskare Christo Grozev.

Den grävande journalistgruppen Bellingcat har redan i flera år använt sig av information som den korrumperade säkerhetseliten sålt vidare.

Eliot Higgins som grundat gruppen har bland annat i en bok beskrivit hur Bellingcat på den svarta marknaden köpte en lista över flygpassagerare. Det här hjälpte sen gruppen att komma de ryska män som misstänktes ha förgiftat den ryska dubbelagenten Sergei Skripal och hans dotter på spåren.

Grozev berättade under evenemanget Innovation Forum som hölls i Helsingfors under onsdagen, vad han anser har lett till den här situationen och hur journalister kan använda det ryska kontrollsystemet till sin fördel.

Ryssarna rätt nöjda med de sociala medier de har

Enligt Grozev har största delen av ryssarna varit nöjda med de välfungerande sociala medierna, söktjänsterna och kommunikationsförbindelserna som kontrolleras av ryska säkerhetsmyndigheter. Folk har i praktiken nöjt sig med att de inte har något integritetsskydd i tjänsterna.

Grozev säger att Ryssland i början av 2000-talet insåg att man inte måste kväva alla meningsyttringar, så länge som rätten att uttrycka sig själv hålls i liksinnade bubblor som säkerhetstjänsterna kan hålla under uppsikt.

– En sådan bubbla kan till exempel innehålla extremt konservativa och religiösa grupper, medan en annan bubbla kan innehålla oerhört liberala, nästan anarkistiska grupper, säger Grozev.

Algoritmer på sociala medier stöder samstämmighet. Det här ledde enligt Grozev till att folk delade för mycket information om sig själva på nätet i det som de upplevde var deras egna bubblor.

Det här systemet fungerade bra för det ryska styret så länge som den liberala bubblan inte kunde påverka medborgare som levde i andra bubblor.

Kreml godkände korruption som nu används mot dem

Enligt Grozev fanns det ändå ett fel i systemet, det krävde dyr teknologi och kunnig personal som samtidigt ville gynnas av sitt kunnande. Det här betydde att staten måste godta att det fanns korruption i systemet, korruption som gjorde att aktörer drog nytta av sin ställning. Det här ledde ändå till läckor inom systemet.

De här läckorna började ryska journalister dra nytta av långt före Bellingcat kom på samma idé. I praktiken kan liknande grupper alltså köpa uppgifter från det ryska styret och det kan leda till att olagligheter som Ryssland håller på med kan avslöjas.

Enligt Grozev anser att det ökade antalet avslöjanden och läckor mellan bubblorna börjat få det ryska styret att vackla. I ett normalt samhälle kunde det här leda till att ledarna avgår.

– Och i ett annorlunda samhälle kan det här leda till krig, säger Grozev.

Man kan ändå inte se ett krig som en hållbar lösning, så enligt Grozev måste undersökande journalister och medborgarrörelser fortsätta att avslöja olagligheter som Ryssland håller på med på alla sätt man kan.

Senast i måndags avslöjade Bellingcat information om en grupp som styr Rysslands kryssningsmissiler. De här uppgifterna baserar sig delvis på information som införskaffats på den svarta marknaden.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets text ”Bellingcatin toimitusjohtaja Helsingissä: Venäjän korruptiohallinto myy tietoja ja toimii itseään vastaan”.