Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stödpunkten i Sibbo är viktig för ukrainska flyktingar från hela Nyland – men framtiden är oviss

Från 2022
En ung kvinna med en ryggsäck.
Bildtext Natalia Tiata är 26 år gammal. Hon har hittat en osthyvel åt sig. I Finland är osthyvel bra att ha, men i Ukraina är ostarna antingen små eller jättestora, så där behövs kniv, säger hon.
Bild: Frida Frankenhaeuser

I Sibbo delar man ut förnödenheter åt ukrainare som flytt kriget. Biståndsinsamlingen tar emot gåvodonationer och delar ut sådant som kan vara till nytta i vardagen.

Klockan är nio och ute är det skumt och dimmigt, men inne i den gamla busstationen i Nickby är lamporna på.

– Ta kaffe eller te varsågod, det brukar ukrainarna också ta och så sitter de här och pratar en stund med oss eller varandra.

Det här säger Kari Nikrus. Han sitter bakom ett skrivbord inne i kommunens möbelförråd som nuförtiden fungerar som stödpunkt för människor som flytt kriget i Ukraina.

En man sitter vid ett kontorbord.
Bildtext Kari Nikrus ser till att allt fungerar så bra som möjligt på stödpunkten för ukrainare. I förgrunden hygienskåpet där hyllorna för tvättmedel och mensskydd gapar tomma. Tandkräm finns det ännu gott om.
Bild: Frida Frankenhaeuser

Nikrus är arbetsledare på stödpunkten och han ser till att det inte gapar tomt i hyllorna i lokalen. Längs med väggen finns torrskaffning, hygienprodukter, köksattiraljer och så en hel massa dam- och barnkläder i olika färg och storlek. Herrkläder finns det bara litet av, för de flesta som kommer till stödpunkten är kvinnor och barn. Männen är kvar i Ukraina.

– Jag letar efter gafflar, knivar och tallrikar, säger Natalia Tiata.

Hon är 26 år gammal och bodde innan kriget i Mariupol. I slutet av mars kom hon till Finland och nu bor både hon och hennes syster i Borgå.

Till Sibbo har hon kommit med buss och hon ska också hem med buss lite senare, men först ska hon hitta varma vinterkläder, nya jeans och kärl åt sig.

– Och så ska jag dricka te, för det gör jag alltid då jag är här, säger hon.

På eftermiddagen ska Tiata till banken. Hon ska ansöka om ett bankkort så hon kan börja jobba.

Em ung kvinna tittar på kaffekoppar.
Bildtext Natalia Tiata bor i Borgå. På eftermiddagen ska hon ansöka om bankkort så att hon kan börja jobba och tjäna pengar.
Bild: Frida Frankenhaeuser

Ludmila Arkan letar efter vinterkläder och hon testar kappor i olika längd och färg.

– Jag har sex barn, visar hon på sina fingrar.

Arkan bor i Helsingfors, men hennes hem är Kiev och mannen är kvar där. Vårt gemensamma språk räcker inte för att prata om kriget, familjen eller Kiev, men hon lägger händerna på hjärtat och tackar för möjligheten till gratis kläder.

En dam tittar på vinterrockar.
Bildtext Ludmila Arkan letar efter vinterkläder.
Bild: Frida Frankenhaeuser
Mjukisdjur är populära bland ukrainska barn.
Bildtext Mjukisdsjur går åt. Spel och pussel är inte lika populära.
Bild: Frida Frankenhaeuser

En del hjälpbehövande kommer långt ifrån och just den här morgonen när stödpunkten haft öppet i två timmar har det redan varit 30 personer på besök. Många ukrainare kommer genast på morgonen, för sedan ska de vidare till språkkurser eller andra kurser som de deltar i.

Tips till den som donerar

  • Donera bara sådant du själv skulle använda

  • Nya hygienprodukter såsom schampo, tvål och tvättmedel går åt

  • Torrskaffning behövs alltid

Just nu behövs tjocka och hela vinterkläder i alla storlekar, samt hygienartiklar. Till exempel gapar hyllorna med tvättmedel och trosskydd helt tomma.

Mat som kan förvaras i rumstemperatur går alltid åt. Men den som donerar ska undvika vanlig finsk makaroni, ärtsoppa och potatismospulver.

– Det är sådana saker som ukrainarna inte är vana med och de går inte åt, säger Nikrus.

En kartong med makaronipåsar.
Bildtext I Ukraina äter man både pasta och makaroner, men de klassiska finländska makaronilådsmakaronerna är inte populära. Här dessutom i en fullkornsvariant.
Bild: Frida Frankenhaeuser

Framtiden för insamlingen oviss

Hur det blir för stödpunkten efter årsskiftet är oklart. Är det på en kommuns ansvar att hjälpa flyktingar med förnödenheter, eller kunde andra också bidra med pengar eller arbetskraft.

– De kommande veckorna ska jag diskutera med de andra kommunerna i östra Nyland om vi kunde samarbeta på något sätt.

Det här säger Lassi Puonti, verksamhetsledare på Sibbo kommuns arbetsförmedling.

Puonti säger att det kommer många hjälpsökande till Nickby och att verksamheten är lite för liten med tanke på behovet.

– Vi utreder nu om någon större kraft skulle kunna ta hand om insamlingen.

Puonti säger det som Nikrus ser med egna ögon varje dag på stödpunkten. Att det är många som behöver hjälp och att ukrainarna kommer från ett stort område, allt mellan Lovisa och Esbo.

En man står med armarna i kors i en lokal med begagnade kläder.
Bildtext Kari Nikrus tror att det snart kommer bli åtgång på köksattiraljer och saker till hemmen när de nya flyktingförläggningarna öppnar i Borgå och Sibbo.
Bild: Frida Frankenhaeuser

I början av november startar två nya flyktingförläggningar i regionen. En i Sibbo och en i Borgå med plats för 300 flyktingar var. I Lovisa ökar man kapaciteten i den befintliga förläggningen från 270 till 370 platser.

I Finland finns det just nu 42 000 ukrainska flyktingar och hälften av dem är inkvarterade i privata hem. Också en del av de här flyktingarna väntas flytta till mottagningscentraler under hösten eller vintern.

Natalia Tiata har hittat en fin osthyvel - Stödpunkten i Nickby är viktig för många ukrainare

3:26

Just den här biståndsinsamlingen är bara för ukrainare och Lassi Puonti säger att det är lite komplicerat att begränsa en insamling till enbart ukrainare eftersom det också finns andra i samhället som kan behöva hjälp. Det här är också något man kommer att diskutera under höstens gång.

Just nu finns stödpunkten på Stora Byvägen 30 i Nickby. Från och med onsdagen den 2 november kan både donera eller ta emot donationer varje onsdag till fredag mellan klockan 9 och 13.