Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bara att registrera sig och hoppa in - Jakobstadsregionen är bäst i landet på samåkning

Uppdaterad 27.10.2022 10:17.
Tre kvinnor i en bil.
Bildtext Carina Ström, Lillemor Björkvik och Anna-Karin Pensar skulle gärna samåka och har registrerat sig i appen. De är överens om att samåkning inte alls är krångligt utan bara trevligt och mest fråga om inställning. Vill man så kan man.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Nu är det rätt tid för samåkning, och början ser bra ut i Jakobstadsregionen. Det säger projektledare Malin Lindholm på Hållbara Jakobstadsregionen.

Och invånare i regionen verkar hålla med. Webbtjänsten kimppakyydit.com (på svenska ungefär samåkningstjänst) har tagits i bruk av25 städer eller regioner i Finland, och Jakobstadsregionen har på ett par veckor fått både flest användare och flest samåkningsresor. (Så åtminstone utifrån de uppgifterna är regionen bäst på samåkning.)

Det var Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia som lanserade idén i mitten av oktober. Hittills har 38 personer registrerat sig som villiga att samåka. Totalt 14 samåkningsresor har blivit av.

- Jag tror jättestarkt på det här, jag tror att tiden är inne, säger projektledare Malin Lindholm på Hållbara Jakobstadsregionen.

Kvinna framför bilar.
Bildtext Malin Lindholm är projektledare på Hållbara Jakobstadsregionen.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Lindholm har haft invånarmöten och träffat anställda i de fem kommunerna i regionen och hon har märkt samma trend överallt:

- Hela tiden kring kaffeborden hör jag: samåkning, samåkning, samåkning. Det finns Facebook grupper och Whatsapp grupper men en gemensam plattform saknas.

Regionen har en ny klimatstrategi och där visade det sig att vägtrafiken står för 20 procent av utsläppen i regionen.

- Det är ganska mycket, så alla lösningar för att få ner det är ett steg på rätt väg.

Enligt Lindholm är samåkningsappen väldigt enkel att använda. Ett försök med samåkning gjordes i Concordias regi redan för mer än 10 år sedan. Då fanns inte samma enkla system och projektet rann ut i sanden.

- Nu finns en grupp (i appen) för Jakobstadsregionens fem kommuner. Det är en ypperlig chans att samåka och man kan välja att göra det kostnadsfritt eller så delar förare och passagerare bränslekostnaderna.

Samåkningen fungerar som pilotprojekt till slutet av oktober.

- Efter det stämmer vi av och ser om det är något att gå vidare med.

Uppdaterad 27.10 kl 10.00: kimppakyydit är en webbtjänst, inte en applikation.