Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Turbulent aktiemarknad leder till utmaningar för pensionsbolagen – Veritas vd Carl Haglund: ”Placeringsmiljön är otroligt svår just nu”

En man iklädd kostym står i en trappa framför en vägg med växter.
Bildtext Carl Haglund, vd för Veritas.
Bild: Maj Lundström / Yle

På torsdagen presenterade Veritas sin delårsöversikt, som visar att pensionsbolaget landar på en placeringsavkastning på -6,2 procent. Trots detta är vd Carl Haglund nöjd med hur Veritas har klarat sig hittills med tanke på det ekonomiska läget.

– Placeringsmiljön är otroligt svår just nu, och med tanke på det är jag nöjd med att vår placeringsportfölj har gått ner med bara 6,2 procent, vilket är betydligt mindre än börsfallet på 20 procent. Det är också viktigt att komma ihåg att vi jobbar på lång sikt.

Trots att avkastningen för perioden januari-september är negativ för Veritas, så har man lyckats vända trenden till en positiv avkastning på en halv procent under det tredje kvartalet. För att klara av det här har man blivit tvungen att sänka sin risknivå betydligt. Det här innebär att man har minskat andelen aktier och ökat andelen alternativa placeringar, som till exempel hedgefonder.

– Jag har inte stött på en enda institutionell placerare i hela världen som har ett positivt resultat just nu. Den senaste tidens vändning för vår del visar att vi har lyckats med vår strategi under svåra omständigheter, säger Haglund.

Även om Veritas just nu har minskat sin risknivå, så anser Haglund att pensionsbolag eventuellt skulle kunna ta ännu större risker i framtiden och på så sätt få högre avkastning.

– Över tid har det visat sig att aktier är det tillgångsslag som avkastar bäst, och därför är det också i pensionstagarnas intresse att man placerar i tillgångar som avkastar bra. Därför skulle det enligt mig vara motiverat att tillåta en större aktievikt i portföljerna än vad vi har i dag. Det här är ju självklart inget vi själva kan besluta över, men den här frågan kommer troligtvis att komma upp när vi ser över vårt pensionssystem som helhet.

Ett hus med röda och blåa fönster. På taket en grön skylt med texten Veritas.
Bildtext Veritas har sitt huvudkontor i Åbo i stadsdelen Kuppis.
Bild: Anders Portman/Kuvatoimisto Kuvio

Finlands pensionssystem får högt betyg

Haglund betonar att Finland har ett bra pensionssystem i nuläget. Tidigare i veckan publicerades resultaten av den internationella jämförelsen Global Pension Index, och Finland kom på femte plats. Finland fick också för nionde gången i rad de bästa poängen i hela jämförelsen när det gäller tillförlitlighet och transparens i pensionssystemens administration.

– Vi är världsledande när det gäller pensionssystem. Det är klart att vi kan utvecklas och bli bättre, men det här är en väldigt bra placering för ett litet land som Finland.

På lång sikt tampas det finländska pensionssystemet med en oroande befolkningsutveckling och låg nativitet. Enligt Haglund har man ändå hittills lyckats uppnå så pass gynnsamma placeringar att det väger upp för en del av de problem som uppstår då andelen personer i arbetslivet minskar. Han säger ändå att vi måste se över vårt system för att klara av framtidens utmaningar.

– Om det inte var för den här ogynnsamma demografiska utvecklingen så skulle vi bara kunna vara nöjda och glada och målmedvetet jobba vidare. Så småningom måste vi ändå se över vårt system, och då måste man kanske fundera på att höja pensionsåldern eller pensionsavgifterna. Här kunde man som sagt också fundera på om en högre andel aktier i pensionsbolagens portföljer kunde väga upp för den demografiska utvecklingen.

Veikkauksen rahapeli, kädet, raha ja veikkauskortti.

Pensionshöjningen nu spikad – ökning med 6,8 procent

De finländska pensionerna stiger märkbart vid årsskiftet.

Stor rusning vid pensionsbolagen efter indexhöjning

Vid årsskiftet höjs arbetspensionerna med 6,8 procent på grund av den kraftiga inflationen. Det här har lett till rusning vid pensionsbolagen, och ansökningarna om ålderspension och deltidspension har ökat. I september var antalet ansökningar vid Veritas 108 procent större än samma tid året innan.

– Det är väldigt naturligt att folk vill utnyttja den här möjligheten. Det är ändå viktigt att komma ihåg att det här är personer som oavsett skulle ha gått i pension inom några år. Vi vet ju inte heller hur framtiden ser ut, det här kanske inte är den enda gången som inflationen är så pass stark att pensionerna justeras förhållandevis mycket mer än lönerna stiger, säger Haglund.

Här hittar du mer information om Veritas delårsöversikt.

Diskussion om artikeln