Här får unga i Pojo sommarjobba – husvagn görs om till kiosk
I Pojo kan ungdomar ansöka om att få jobba i en kiosk i sommar. Byföreningen har köpt en gammal husvagn som ska göras om under vinterns lopp.
Pojo kyrkoby byförening ansökte om understöd via Varuboden-Oslas kampanj Det egna området till godo. Byföreningen fick 3 100 euro.
Nu har byföreningen köpt en husvagn av en privatperson i Raseborg. Den står för tillfället parkerad strax utanför kyrkbyn och ska rustas upp i vinter.
Frivilliga rustar upp kiosken
Byföreningens ordförande, Marianne Liitelä, berättar att man rustar upp husvagnen med talkokrafter. Det finns ännu inte exakta planer på hur husvagnen kommer att se ut då den fungerar som kiosk, men det kan hända att ett fönster tas bort och ett annat fönster byggs till istället.
– Det kan hända att vi målar den på utsidan, kanske den bli blå-svart. Vi får se, säger Marianne Liitelä.
Husvagnen ska vara klar till våren och fungerar då som en kiosk där ungdomar kan sommarjobba. Kiosken ska finnas på torget i Pojo kyrkby.
– Vi tänker att det främst är ungdomar i högstadieåldern som får ansöka om sommarjobb, men kanske det också kan finnas jobb för dem som är yngre.
Byföreningen räknar med att tio unga skulle kunna få sommarjobb i kiosken. Då skulle de jobba en vecka i taget under sommarlovet som är tio veckor långt. Kiosken skulle också kunna vara öppen på helger före och efter sommarlovet.
Ungdomarna avgör vad de säljer
Marianne Liitelä berättar att byföreningen ansöker om de lov som behövs och sköter avfallshantering, elektricitet och marknadsföring.
Föreningen skapar en egen sida för kiosken på sociala medier där ungdomarna får berätta vad de har till försäljning. Ungdomarna får själva avgöra vad de säljer.
Byföreningen hjälper också ungdomarna att skaffa material om det behövs.
Sommarjobbaren kan tillsammans med sin förälder eller annan ansvarsperson låna pengar av byföreningen för att skaffa det som behövs. På det sättet har de unga en möjlighet att vara företagare även om det skulle finnas svårigheter med ekonomin.
Livar upp torget
Tanken med Varuboden-Oslas donation är att pengarna ska gå till ett projekt som så många barn och unga har nytta av som möjligt.
– Så här kan vi sysselsätta byns ungdomar och samtidigt liva upp vårt torg och öka byns service under sommarsäsongen.
Byföreningen vill att ungdomarna på det här sättet får en chans att lära sig om företagsamhet. Samtidigt lär de sig ta ansvar och förtjänar egna pengar.
Ungdomarna kommer via kiosken att träffa bybor och turister, prata olika språk och stöta på utmaningar och framgångar som gör att deras självförtroende växer. Byföreningen tror att man kan undvika utslagning om ungdomarna får en känsla av att de hör hemma i byn.
Här finns en lista på övriga föreningar och samfund som fått bidrag.
Oroligheterna har minskat
Hösten 2019 berättade Yle Västnyland och tidningarna Etelä Uusimaa och Västra Nyland om hur oroligt det var i Pojo kyrkoby. Ungdomar förstörde egendom och klottrade, men också vuxna med alkohol- och drogproblem gjorde att det fanns en orolig stämning i Pojo kyrkby.
Marianne Liitelä sade hösten 2019 att oron beror på att de unga inte mådde bra och byföreningen beslöt att kontakta Raseborg stad för att berätta om problemen. Nu, tre år senare, upplever Marianne Liitelä att det är lugnt i Pojo.

Frivilliga rustar upp husvagn så ungdomar i Pojo ska ha sommarjobb
Marianne Liitelä tror att byföreningens aktiva arbete för ungdomar har hjälpt till att lugna situationen.
– Vi har bland annat ungdomsgården öppen, vi gör utfärder och ordnar evenemang, vi har en graffitivägg och snart en ny skejtpark.
Liitelä säger att hela byn står på de ungas sida och det hjälper också.
– Vi ser till att det finns något att göra och de unga är med och hjälper till. På det sättet lär de sig att uppskatta sin hemby och andra bybor.
Problemet med vuxna som stör är också mindre.