Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Här får unga i Pojo sommarjobba – husvagn görs om till kiosk

Uppdaterad 31.10.2022 08:24.
En svartmålad husvagn med dörren öppen.
Bildtext Pojo kyrkoby byförening har köpt en husvagn som ska göras om till en kiosk.
Bild: Marica Hildén / Yle

I Pojo kan ungdomar ansöka om att få jobba i en kiosk i sommar. Byföreningen har köpt en gammal husvagn som ska göras om under vinterns lopp.

Pojo kyrkoby byförening ansökte om understöd via Varuboden-Oslas kampanj Det egna området till godo. Byföreningen fick 3 100 euro.

Nu har byföreningen köpt en husvagn av en privatperson i Raseborg. Den står för tillfället parkerad strax utanför kyrkbyn och ska rustas upp i vinter.

Frivilliga rustar upp kiosken

Byföreningens ordförande, Marianne Liitelä, berättar att man rustar upp husvagnen med talkokrafter. Det finns ännu inte exakta planer på hur husvagnen kommer att se ut då den fungerar som kiosk, men det kan hända att ett fönster tas bort och ett annat fönster byggs till istället.

– Det kan hända att vi målar den på utsidan, kanske den bli blå-svart. Vi får se, säger Marianne Liitelä.

En kvinna står inne i en husvagn där man ser en kokplatta och ett bord med soffor runt. Hon heter Marianne Liitelä.
Bildtext Marianne Liitelä, ordförande för Pojo kyrkoby byförening, är en av dem som kom på idén med att skaffa en husvagn så att unga i Pojo får sommarjobb.
Bild: Marica Hildén / Yle

Husvagnen ska vara klar till våren och fungerar då som en kiosk där ungdomar kan sommarjobba. Kiosken ska finnas på torget i Pojo kyrkby.

– Vi tänker att det främst är ungdomar i högstadieåldern som får ansöka om sommarjobb, men kanske det också kan finnas jobb för dem som är yngre.

Byföreningen räknar med att tio unga skulle kunna få sommarjobb i kiosken. Då skulle de jobba en vecka i taget under sommarlovet som är tio veckor långt. Kiosken skulle också kunna vara öppen på helger före och efter sommarlovet.

Ungdomarna avgör vad de säljer

Marianne Liitelä berättar att byföreningen ansöker om de lov som behövs och sköter avfallshantering, elektricitet och marknadsföring.

Föreningen skapar en egen sida för kiosken på sociala medier där ungdomarna får berätta vad de har till försäljning. Ungdomarna får själva avgöra vad de säljer.

En spisplatta och bord och soffa i en husvagn som ska användas som kiosk i Pojo.
Bildtext Gasspisen ska tas bort och antagligen behövs det ett större fönster till vänster då husvagnen fungrar som kiosk.
Bild: Marica Hildén / Yle

Byföreningen hjälper också ungdomarna att skaffa material om det behövs.

Sommarjobbaren kan tillsammans med sin förälder eller annan ansvarsperson låna pengar av byföreningen för att skaffa det som behövs. På det sättet har de unga en möjlighet att vara företagare även om det skulle finnas svårigheter med ekonomin.

Livar upp torget

Tanken med Varuboden-Oslas donation är att pengarna ska gå till ett projekt som så många barn och unga har nytta av som möjligt.

– Så här kan vi sysselsätta byns ungdomar och samtidigt liva upp vårt torg och öka byns service under sommarsäsongen.

En svartmålad husvagn som ska göra som till en kiosk i Pojo.
Bildtext Husvagnen ska fungera som kiosk redan i vår. Ungdomar kan jobba i den under helgerna innan det blir sommarlov. I sommar är det är meningen att ungdomar ska sälja i kiosken hela sommaren.
Bild: Marica Hildén / Yle

Byföreningen vill att ungdomarna på det här sättet får en chans att lära sig om företagsamhet. Samtidigt lär de sig ta ansvar och förtjänar egna pengar.

Ungdomarna kommer via kiosken att träffa bybor och turister, prata olika språk och stöta på utmaningar och framgångar som gör att deras självförtroende växer. Byföreningen tror att man kan undvika utslagning om ungdomarna får en känsla av att de hör hemma i byn.

Här finns en lista på övriga föreningar och samfund som fått bidrag.

Oroligheterna har minskat

Hösten 2019 berättade Yle Västnyland och tidningarna Etelä Uusimaa och Västra Nyland om hur oroligt det var i Pojo kyrkoby. Ungdomar förstörde egendom och klottrade, men också vuxna med alkohol- och drogproblem gjorde att det fanns en orolig stämning i Pojo kyrkby.

Marianne Liitelä sade hösten 2019 att oron beror på att de unga inte mådde bra och byföreningen beslöt att kontakta Raseborg stad för att berätta om problemen. Nu, tre år senare, upplever Marianne Liitelä att det är lugnt i Pojo.

Frivilliga rustar upp husvagn så ungdomar i Pojo ska ha sommarjobb

8:26

Marianne Liitelä tror att byföreningens aktiva arbete för ungdomar har hjälpt till att lugna situationen.

– Vi har bland annat ungdomsgården öppen, vi gör utfärder och ordnar evenemang, vi har en graffitivägg och snart en ny skejtpark.

Liitelä säger att hela byn står på de ungas sida och det hjälper också.

– Vi ser till att det finns något att göra och de unga är med och hjälper till. På det sättet lär de sig att uppskatta sin hemby och andra bybor.

Problemet med vuxna som stör är också mindre.

Diskussion om artikeln