Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

”Rätt stabilt” ekonomiskt läge i Vasa – stadsdirektören utlovar nyheter om batterifabriksområdet

Vasas stadsdirektör Tomas Häyry.
Bildtext Vasas stadsdirektör Tomas Häyry.
Bild: Yle / Joni Kyheröinen

Vasa stad investerar 65 miljoner euro nästa år, av vilket 7,8 miljoner sätts på batterifabriksområdet. Samtidigt utlovar stadsdirektör Tomas Häyry nyheter gällande området.

Stadsdirektör Häyry och koncerförvaltningsdirektören Jari Karjalainen presenterade stadens budget för nästa år på torsdag förmiddag. Eller rättare sagt stadsdirektörens förslag till budget.

Resultatet landar på 800 000 euro plus och det utlovas mycket investeringar. Totalt föreslås staden satsa 65 miljoner euro bara nästa år. Hur det blir med åren efter det kan Tomas Häyry inte ännu säga. Men det finns behov att komma ner från denna nivå.

Skulden ökar på grund av stadens investeringar till kring 5 500 euro per invånare och det är hela 460 euro mer än under 2022. Staden har ändå ett ackumulerat överskott på 10,6 miljoner euro.

Orosmoment i framtiden

Häyry beskriver det ekonomiska läget som rätt stabilt, för tillfället.

- Det jobb som vi under många år gjorde för att balansera ekonomin gör att vi har ett relativt enkelt jobb att sätta ihop budgeten för 2023.

- Istället för inbesparingar kunde vi nu lägga till medel i driftsbudgeten, till exempel för småbarnsfostran.

Orosmomenten ligger längre fram i tiden.

- Hur ska välfärdsområdena finansieras, varifrån ska pengarna tas? Jag och många kollegor tror ju nog att det sen ur statens synvinkel är ganska lätt att skära i kommunernas budget och föra över pengar till välfärdsområdena.

Vasa Vatten och batterifabriksområdet de största satsningarna

Tillbaka till investeringarna.

Är 65 miljoner euro en stor summa för en stad av Vasas storlek?

- Det är rätt så mycket. Men det handlar mycket om att upprätthålla den infrastruktur vi har, vägar och vattennätverken, säger Häyry.

I summan finns också till exempel grundrenoveringar av byggnader för 7,5 miljoner och en utbyggnad av Sundom skola för 3,3 miljoner. Utvecklingen av hamnen får 4,7 miljoner.

Den största satsningen är på Vasa Vatten, hela 10,4 miljoner. Stadens avloppsnätverk grundsaneras bit för bit.

Långskogens industriområde, med andra ord batterifabriksområdet, är den näst största investeringen på 7,8 miljoner. Där handlar det om att bygga vägnätverket och nätverket för vatten och avlopp.

Nyheter utlovas på fredag

Vissa har kanske börjat fråga sig om vi faktiskt kommer att få se några fabriker på området i fråga. Men Häyry utlovar nyheter.

- Jag tror att nästa nyhet kanske kommer redan imorgon.

Inget du kan öppna upp mer om just nu?

- Inte för tillfället.

Fokus på välmående

När social- och hälsovården flyttar över till välfärdsområdena tappar kommunerna en mycket stor del av sitt verksamhetsområde.

Var lägger Vasa stad sin fokus nu?

- Staden har fortsatt fokus på välmående. Till exempel via småbarnsfostran, kultur och fritid, säger Häyry.

Sex miljoner eller inget alls från Vasa Elektriska?

Elpriserna är förstås något som många går och grubblar över. Staden räknar med, om det går bra, att dividenden från Vasa Elektriska nästa år kan landa på kring 6 miljoner euro.

- Men det kan lika väl gå så att det inte blir någon dividend alls. Ifall det blir ett förlustår för Vasa Elektriska är det svårt att börja ta ut dividend.

Häyry har också sagt att det bara rör sig om någon cent lägre elpris även om man helt lät bli att ta ut dividend.

Och oberoende ser Häyry att det är svårt att koppla ihop mindre dividend med sänkta elpriser.

- Då får vi en diskussion om statsstöd. Är det tillåtet att med skattemedel börja påverka marknadspriset?

Diskussion om artikeln