Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu står tobaksängeln utanför Strengbergs fabrik i Jakobstad: ”Jag började nästan gråta för den var så fin”

Statyn till minne av kvinnorna som arbetade på tobaksfabriken i Jakobstad invigdes på torsdagen, på stadens 370-årsdag.

Nu står hon där – tobaksängeln.

Trots lite ruggigt väder hade rätt mycket folk samlats utanför Strengbergs tobaksfabrik i Jakobstad på torsdagsförmiddagen för att ta del av när statyn till minne av kvinnorna som arbetade på fabriken avtäcktes. Jakobstadspolitikern Brita Brännbacka-Brunell (SFP) fick äran att hålla tal under tillställningen.

– Jag började nästan gråta när de avtäckte den, för den var så fin, säger hon efter ceremonin.

Brännbacka-Brunell var också den som tog initiativ till statyn i en motion våren 2021. Avtäckningen av statyn sammanfaller med Jakobstads 370-årsdag.

Två kvinnor står på en gräsmatta.
Bildtext Lokalpolitikern Brita Brännbacka-Brunell (SFP) och museichefen Carola Sudnqvist är nöjda med slutresultatet.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Förzinkad – men inte försinkad

Konstnären bakom statyn heter Tiina Torkkeli och kommer från Hyvinge. Hon har dock starka band till Österbotten i och med att hon gått i konstskolan i Nykarleby, därifrån hon blev färdig 1992.

– Det kändes förstås väldigt fint att få uppdraget, och man kan ju vara stolt och nöjd att någon vill fråga, säger Torkkeli.

Statyn är gjord i förzinkat stål och föreställer en kvinna som bär på en korg med tobaksblad. På förklädet står namn på tobaksmärken som har tillverkats i fabriken.

Torkkeli berättar att hon till en början var fundersam över tidtabellen. Kontraktet skrevs i slutet av maj i år, och förhoppningen var att statyn skulle kunna avtäckas i samband med 370-årsjubiléet.

Och så blev det också.

Personer står på en trottoar.
Bildtext Carl Gustav Rönnqvist, Bodil Rönnqvist och Solveig Granholm var tre av de som hade samlats för att se avtäckningen av statyn. ”Den är fin, mycket fin”, säger de.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Tobaksängeln avtäcks i Jakobstad

8:55

Diskussion om artikeln