Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Permitteringarna inom växthusbranschen har börjat: ”Det som tynger mest är att man har ett visst ansvar över alla anställda”

Uppdaterad 28.10.2022 09:06.
En man med kort mörkt hår och skägg.
Bildtext Tomatodlaren Patrik Sigg håller stängt i vinter och permitterar en stor del av sina anställda.
Bild: Juho Teir / Yle

Inom ett par veckor kommer tomatodlaren Patrik Sigg att tvingas permittera de första anställda i sitt växthusföretag och efterhand blir de allt fler. I hela Närpes kan det handla om flera hundra anställda.

Patrik Siggs växthusföretag är ett av landets största och han har drygt 40 anställda. De höga elpriserna har tvingat honom att lägga lapp på luckan i vinter.

Det innebär också att en stor del av de anställda permitteras.

– För vår del är det så att inom två veckor börjar första permitteringarna och så blir det allt fler efterhand. Som mest är det väl ett 30-tal permitterade hos oss, konstaterar Sigg.

Sigg kommer att hålla stängt i ungefär tre månader för att sedan ta nya tag i vår.

– Vi måste väl försöka klara oss, men det som tynger mest är att man har ett visst ansvar över alla anställda och att de får någon sorts inkomst. Vi försöker finna olika vägar så att de inte hamnar i trubbel.

På torsdag ordnades ett informationstillfälle i Närpes för arbetsgivare inom växthusbranschen där även representanter från bland annat Österbottens arbets- och näringsbyrå och FPA deltog.

– Jag måste nog säga att det var riktigt bra, för all info vi får i det här läget är nog bara hemåt, säger Sigg.

Fick du svar på de frågor som du hade inför tillfället?

– Det fick jag nog. Men det är så svårt att veta vilka frågor man riktigt har. De kommer efterhand i hela processen.

Växthusnäringen är en viktig och stor bransch i Närpes och energikrisen berör väldigt många företag och anställda. Därför ville staden ordna informationstillfället.

– Dels vill vi försöka samordna insatserna med att informera arbetsgivarna vad som gäller när man permitterar. Därför har vi bjudit in statliga myndigheter som kan berätta hur det fungerar i praktiken, konstaterar förvaltningsdirektör Björn Häggblom.

– Det andra syftet med tillfället är att vi vill väcka de statliga myndigheterna. Det kommer att komma ganska stora mängder med människor som blir permitterade. Jag tror inte riktigt man där förstod omfattningen från början.

En man med kort mörkt hår sitter intill en vit tegelvägg. På väggen hänger tavlor.
Bildtext Björn Häggblom befarar det värsta då det kommer till permitteringar.
Bild: Juho Teir / Yle

Förvaltningsdirektör: 90-100 procent kan permitteras

Häggblom har tidigare sagt att han befarar att över 500 anställda av dryga 1 000 inom växthusbranschen i Närpes kommer att permitteras i vinter. Nu har siffran blivit större.

– Bedömningen är att någonstans mellan 90 och 100 procent kommer att permitteras. Det är en väldigt stor omfattning.

– Men det finns några undantag. Någon odlare som driver upp plantor som kommer att behövas till våren, men också kanske någon odlare som lyckats få sådana energiavtal att de klarar av att försöka sig på att genomföra vinterodling.

Inom Österbottens svenska producentförbund, ÖSP, talar man fortfarande om max 500 permitterade, men det är svårt att säga hur många det sist och slutligen blir.

– Vi har en del som har valt att odla, men de säger också att går det inte, så går det inte. Då måste också de stänga, men de försöker, konstaterar verksamhetsledaren på ÖSP Johanna Smith.

– Att pausa verksamheten är också en åtgärd för att sedan kunna odla senare. På ett sätt är det ett sätt att försöka rädda näringen med att nu hålla paus och vänta på bättre tider.

En kvinna med kort mörkt hår och allvarlig blick.
Bildtext Johanna Smith har tidigare själv varit växthusföretagare. Idag jobbar hon som verksamhetsledare för Österbottens svenska producentförbund.
Bild: Juho Teir / Yle

Enligt Smith är det här en helt ny situation för växthusbranschen och det kommer att ha stora kringeffekter.

– Det kommer att påverka utbudet på inhemska tomater och gurkor i butikerna. Vi har jobbat länge med det budskapet att det finns året om produkter. Det är ett stort marknadsföringsarbete som får sig en törn.

Även om en stor del av odlarna antagligen stänger inför vintern, tror inte Smith att någon lägger lapp på luckan för gott.

– Inte vad jag har hört i dagsläget. Man har valt att hålla paus och sedan komma igen till våren. Och det hoppas jag, att odlarna kommer tillbaka.

I alla fall Patrik Sigg har framtidstro och ser det här som en engångsföreteelse.

– Jag har alltid trott på framtiden och på det jag håller på med. Jag hoppas att det här är första och sista gången vi behöver ta till sådana här drastiska åtgärder. Jag tror att i nästa vinter ska vi nog odla.