Flygbranschen återhämtar sig – men Finnair måste fatta svåra beslut
Trots en lyckad sommarsäsong är goda råd fortfarande dyra för Finnair. Bolagets tunga skulder kunde delvis konverteras till aktier, föreslår analytiker.
Den stora utmaningen för Finnair i nuläget är att Rysslands luftrum är stängt för västerländska flygbolag. Det tvingar flygbolagen till långa och dyra omvägar mellan Europa och Asien.
Finnair satsar därför på omvägen via Doha i Qatar, vars flygbolag Qatar Airways ingår i samma OneWorld-flygallians som Finnair.
Problemet är att Finnairs flotta inte är optimerad för sådan trafik.
– Det är en begränsad marknad för ett bolag som har ett 20-tal stora Airbus-plan, säger den norske flyganalytikern Hans Jørgen Elnæs.
Sälja eller hyra ut?
Då Finnair presenterade sitt delårsresultat förra veckan uppgav vd:n Topi Manner att bolaget ser över alla utgiftsposter inom bolaget för att öka lönsamheten fram till 2024.
Det betyder att man också ser över antalet flygplan. Beslut är att vänta efter vintern.
– Det blir väldigt intressant att följa med vad de har tänkt göra med de här planen, säger Hans Jørgen Elnæs.
Alternativen är att sälja eller hyra ut överflödiga plan. Frågan är hur stora summor Finnair kan få in den vägen och hur det påverkar bolagets ekonomi och förutsättningar i stort.
Miljardskulderna väger tungt
Finnairs skuldbörda har vuxit betydligt de senaste åren, främst på grund av det flygstopp som coronapandemin förde med sig. Skulderna uppgår nu till hela 2,7 miljarder euro.
Då nettoresultatet fortfarande är på minus är goda råd dyra.
Finnair har nu lyft hela det kapitallån på 400 miljoner euro som regeringen ordnat, men enligt vd:n Topi Manner är nya krislån inte aktuella.
Det tror inte heller Hans Jørgen Elnæs.
– Jag tror inte det finns någon omedelbar risk för att Finnair skulle tvingas be om mer pengar av finska staten, men bolaget måste hitta en lösning på sina kostnadsproblem, säger Elnæs.
Konvertera skulder till aktier
En lösning kunde vara att låta konvertera en del av Finnairs skulder till aktier i bolaget.
– Det blir sannolikt aktuellt för Finnair att omorganisera sin balansräkning, säger chefsanalytikern Antti Viljakainen vid Inderes.
Finnair har i vilket fall som helst en lång och besvärlig återhämtning framför sig, men tillsvidare är utsikterna relativt goda.
Hans Jørgen Elnæs påpekar att flera europeiska flygbolag har redovisat goda resultatsiffror efter sommaren, och bolagen räknar med fortsatt god efterfrågan på flygresor till och med sommarsäsongen 2023. Han nämner Lufthansa och Air France-KLM som exempel.
Strejk sinkade SAS
Den goda efterfrågan torde hjälpa både Finnair och SAS, som ansökte om rekonstruktion i USA enligt det så kallade Chapter 11-förfarandet i början av juli.
– Jag tror SAS kommer att gå stärkt ur den här processen, säger Hans Jørgen Elnæs.
SAS piloter strejkade i två veckors tid mitt i den viktiga sommarlovsperioden, vilket drog ner bolagets resultat ytterligare.
SAS uppger att bolaget tvingades ställa in omkring 4 000 flygturer på grund av strejken, och att omkring 380 000 resenärer berördes.