Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skogen och EU blir en allt större rysare: Oppositionens interpellation slår in en kil mellan regeringspartierna

Uppdaterad 27.10.2022 18:10.
Petteri Orpo talar med Riikka Purra och Ville Tavio.
Bildtext Sannfinländarna Ville Tavio och Riikka Purra med Samlingspartiets Petteri Orpo. Oppositionen slår till mot regeringens svaga punkt, skogspolitiken.
Bild: Silja Viitala / Yle

Oppositionen lämnar in en interpellation om EU:s krav på att återställa natur. Samtidigt splittrar frågan regeringspartierna i miljöutskottet.

Samlingspartiet, Sannfinländarna, KD och Rörelse Nu vill fälla regeringen för att den varit för slapphänt i EU:s skogspolitik.

Enligt oppositionen, som lämnade in en interpellation på torsdagen, blir EU-förslaget om att restaurera och återställa natur alltför dyrt, samtidigt som Finland ger ifrån sig rätten att själv bestämma om sin skogspolitik.

– Förslaget blandar sig på ett orimligt sätt i finländsk skogspolitik och det leder till orimliga kostnader för Finland, sa Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.

EU-kommissionens förslag handlar om att skydda den biologiska mångfalden bland annat genom att restaurera minst 20 procent av EU:s land- och havsområden till 2030.

Enligt beräkningar skulle EU-förordningen kosta Finland över 900 miljoner per år. Finland skull proportionellt höra till dem som betalar mest i EU.

– Den finska skogen hotas inte av skogsmaskiner och bristen på biologisk mångfald, utan av EU. Förslaget påverkar skogsägare, skogsindustrin och grunden för vår välfärd, sa Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra.

Enligt oppositionen kan förslaget strida mot subsidiaritetsprincipen i EU. Enligt den principen ska medlemsländerna få fatta sina egna beslut på områden som inte uttryckligen hör till EU:s kompetens.

Oppositionspartierna anklagar särskilt statsminister Sanna Marin för att regeringen saknar en gemensam linje.

Regeringsleden sprack i miljöutskottet

Bara några timmar innan oppositionen höll presskonferens om interpellationen, valde ledamöter från regeringspartierna Centern, SDP och SFP att ställa sig på oppositionspartiet Samlingspartiets sida i riksdagens miljöutskott.

I utskottets utlåtande skriver de att Finland, i motsats till statsrådets beslut, bör motsätta sig EU-förslaget i sin nuvarande form. Samma sak skedde i riksdagens ekonomiutskott förra veckan.

– Målen i förslaget är bra. Men medlemsländerna borde ha större möjligheter att bestämma hur man vill förverkliga dem, säger utskottets ordförande Hanna Kosonen.

Vänsterförbundet och De Gröna står för sin del fast vid regeringens linje.

I sak är dramatiken inte så stor. Regeringen fattade i september beslut om att i princip stödja EU-kommissionens förslag men med flera kritiska förbehåll. Bland annat vill regeringen få ner kostnaderna och öka Finlands självbestämmanderätt.

Kraven från riksdagens utskott går i samma riktning men är tuffare formulerade, särskilt när det gäller Finlands självbestämmanderätt.

Särskilt för Centern är frågan ändå svår. Partiets allt sämre opinionsläge gör leden i riksdagen otåliga, och för väljarna kan det vara svårt att förklara nyanserna i skogspolitiken. Jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen (C) är trots det övertygad om att leden håller i förtroendeomröstningen i riksdagen.

– Man måste komma ihåg att en interpellation handlar om att försöka fälla regeringen. När man är i regeringen stöder man alltid regeringen. Detta gäller särskilt i förtroendeomröstningar, sa Kurvinen till Yles politiikkaradio på torsdagen.

Enligt Kurvinen finns det ännu goda möjligheter att påverka EU-förordningen. EU-kommissionens förslag ska ännu behandlas av såväl EU-parlamentet som av medlemsländerna.

I Finland är det i slutändan riksdagens stora utskott och inte regeringen som fattar beslut om EU-förslaget.