Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin i tal: ”Väst spelar ett farligt spel”

Uppdaterad 27.10.2022 19:11.
Rysslands president Vladimir Putin vid sitt skrivbord.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den ryska presidenten Vladimir Putin höll på torsdagen ett tal i samband med tankesmedjan Valdajklubbens årliga sammanträde. Talet bjöd inte på mycket nytt och bestod av flertalet anklagelser mot väst.

På eftermiddagen på torsdagen höll Vladimir Putin ett tal i samband med att tankesmedjan Valdajklubben hade sitt årliga sammanträde i Moskva.

Putin deltog också i en frågestund och svarade på frågor från deltagare vid sammanträdet.

Fortsatta anklagelser mot väst

I sitt tal nämnde Putin knappt Ukraina. I stället fokuserade talet på den ryska presidentens syn på världsordningen.

Putin inledde sitt tal med att framföra anklagelser mot väst. Han påpekade att det inte längre finns någon enighet i väst och sa att det är västvärlden som tagit ”flera steg mot en eskalering” under de senaste månaderna.

– De eldar på kriget i Ukraina, eskalerar provokationer runt Taiwan och destabiliserar världens mat- och energimarknader, sa Putin i sitt tal.

Putin anklagade också väst för att spela ett ”blodigt och farligt spel”. Sedan valde han att lyfta fram klimatfrågan och sa att den har hamnat i skymundan.

Vision för en ”multipolär värld”

En stor del av talet handlade om Putins vision för en multipolär värld. Han anklagade väst för att upprätthålla en unipolär värld där endast västvärldens intressen och kulturella, sociala och politiska normer tas i beaktande.

Samtidigt menade han att Ryssland aldrig betraktat väst som en fiende.

– Vi försökte etablera relationer med väst och Nato, att bli vänner med dem, sa Putin.

Enligt den ryske presidenten svarade Nato och väst med att använda Ryssland som ett ”verktyg”, något som inte var acceptabelt för Ryssland.

Putin sa även att väst försöker påtvinga resten av världen sin definition av liberal demokrati, samtidigt som han anser att varje land ska kunna avgöra sin egen väg framåt.

Han sa att västvärlden har all rätt att introducera ”dussintals könstillhörigheter och prideparader”.

– Men de har inte rätt att kräva att andra följer i deras fotspår.

Spår slutet på västs dominans

Men enligt Vladimir Putin är västs dominans nu på väg att ta slut.

– Väst kan inte fortsätta styra unilateralt... hur mycket de än försöker det, sa Putin.

Han pratade också om hur länder som står utanför västvärlden – länder i Asien, Afrika och Sydamerika – kan samarbeta för att nu skapa en multipolär världsordning.

Han nämnde bland annat att väst använt den amerikanska valutan dollar som ett vapen och att det finns ett behov av att skapa nya ekonomiska plattformar för att inte vara beroende av Europa och USA.

Samtidigt menade han att Ryssland vill arbeta för en harmonisk värld och är öppen för dialog också med väst.

Ukraina nämndes inte i talet – bara under frågestunden

Ukraina utgjorde inte någon märkbar del av Putins tal. Däremot fick Putin svara på frågor gällande både situationen i Ukraina och kärnvapen.

– Väst har drivit oss till denna punkt, sa Putin, gällande kriget i Ukraina, som han benämnde som en ”militär operation”.

Putin upprepade i övrigt gamla argument för Rysslands agerande i Ukraina.

– Vi var tvungna att bestämma vad vi skulle göra i Donbass eftersom människorna där levde under artillerield i åtta år, sade Putin.

Han tillade att eftersom det inte räckte att förklara regionerna Luhansk och Donetsk som självständiga stater, var nästa ”logiska steg” att annektera dem.

Putin hävdade också att Ryssland och Ukraina kan ses som samma land, att Ukraina är ett ”artificiellt land” och att kriget i Ukraina kan ses som ett ”inbördeskrig”.

Utöver detta pekade Putin finger mot väst när han fick frågan om kärnvapen och hävdade att Ukraina redan har verktyg för att skapa en så kallad ”smutsig bomb”.

Han antydde även att Storbritanniens tidigare premiärminister Liz Truss hotat med kärnvapen, utan att omvärlden reagerat.

Valdajklubben – en Kremltrogen tankesmedja

Den Kremltrogna tankesmedjan Valdajkubben grundades i Novgorod år 2004 och anses allmänt vara en del av den ryska ledningens propagandamaskineri.

Enligt tankesmedjans hemsida deltar 111 experter, politiker, diplomater och ekonomer från 41 olika länder vid årets sammanträde, som har titeln ”En post-hegemonisk värld: Rättvisa och säkerhet för alla”.

Putin brukar delta och hålla ett tal vid Valdajklubbens årliga sammanträden och dessa har historiskt gett en insyn i den ryska presidentens åsikter om internationella relationer och geopolitik.

Frågestunden i samband med sammanträdet anses också vara ett sällsynt tillfälle där analytiker och journalister fritt får ställa frågor till den ryska presidenten.