Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ökänd hbtq-lag i Ryssland skärps ytterligare – ingen ska få tala öppet eller positivt om hbtq-personer

Från 2022
Ihmisiä kävelee kadulla Moskovassa 20. syyskuuta 2022. Takana näkyy kerrostalon seinän korkuinen muraali, johon on maalattu kolme Venäjän "erikoisoperaatioon" osallistuvaa sotilasta.
Bildtext Soldater får avbildas och synas i det ryska samhället - men hbtq-personer får inte nämnas. Moskva 20.9.2022.
Bild: Maxim Shipenkov / EPA

”Propaganda för icke-traditionella sexuella relationer” förbjuds för alla. Tidigare gällde lagen enbart barn och unga.

Underhuset i det ryska parlamentet, duman, röstade på torsdagen för att skärpa en ökänd lag som riktas mot hbtq-personer.

Den konservativa lagen från 2013 skärps så att den i praktiken innebär att alla offentliga omnämnanden av samkönade par kriminaliseras.

På dumans webbplats sägs det att duman enhälligt i första behandling röstade för att förbjuda ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer” för alla ryska vuxna.

Lagförslaget måste godkännas av överhuset, Federationsrådet, innan det kan undertecknas i lag av president Vladimir Putin.

Ingen kan längre tala öppet eller positivt om hbtq-personer

Styrelseordföranden för det ryska hbtq-nätverket, Natalia Soloviova, konstaterar att lagen innebär att ingen kan tala öppet eller positivt om hbtq-personer.

Den ursprungliga lagen från 2013 förbjöd vad myndigheterna ansåg vara ”homopropaganda” för minderåriga. Lagändringen innebär alltså att förbudet nu gäller alla människor.

Enligt bestämmelserna förbjuds ”gaypropaganda” i medier, i reklam, i litteratur, på film och på internet.

Dessutom ingår förbud mot ”pedofilipropaganda”.

Lagen framställs som en del av en civilisationskonflikt med väst

Ryska soldater står på Röda torget i centrala Moskva vid en kyrka.
Bildtext Ryska soldater i centrala Moskva.
Bild: Lehtikuva

Enligt lagförslaget förbjuds ”förnekandet av familjevärderingar”. Det finns också en klausul mot propaganda som kan ”få minderåriga att önska könsbyte”.

Utlänningar som bryter mot lagen riskerar att utvisas.

Lagen framställs som en del av en civilisationskonflikt med väst – en konflikt som har intensifierats sedan Rysslands invasion i Ukraina.

– En speciell militär operation äger rum inte bara på slagfälten, utan också i människors medvetande, kommenterar en parlamentsledamot på sociala medier. Ledamoten lovordar godkännandet av lagen och uppmanar också Ryssland att skydda sig mot det hot som samkönade relationer utgör; det handlar om landets framtid, hälsa och demografi.

En annan parlamentsledamot konstaterar att även om minderåriga skyddas från homosexuellt inflytande av 2013 års lag så behöver den vuxna befolkningen också samma skydd mot ”detta ideologiska vapen”.

Sateenkaarilippu kädessä. Taustalla nuori nainen.
Bildtext Prideparad i Florida, USA 15.6.2019.
Bild: Larry Marano / AOP

Människor kommer att förbjudas att tala om sig själva och sina liv

Natalia Soloviova vid det ryska hbtq-nätverket säger till nyhetsbyrån AFP per telefon att lagen möjliggör och uppmuntrar diskriminering och att den kan leda till en ökning av hatbrott – något som lagen 2013 också ledde till.

Lagen kommer i praktiken att förbjuda allt offentligt omnämnande av hbtq-personer.

Soloviova konstaterar att lagen är absurd eftersom människor kommer att förbjudas att tala om sig själva och sina liv.

Hon bedömer att sexuella minoriteters rättigheter nu används för att beskriva geopolitiska triumfer, och att hbtq-gemenskapen ses som något västerländskt.

– Det här är nu en liten seger mot väst, även om det i verkligheten inte stämmer.

Nu råder det också oro över censur. En del ryska bokförlag och filmproducenter misstänker att lagen till och med kan påverka publikationer och produktioner som bygger på ryska klassiker.

Putin har uttryckt sitt förakt mot hbtq

Putin har gjort socialkonservatismen till en hörnsten i sitt styre. I sitt tal där han annekterade de ukrainska territorierna förra månaden rasade han mot familjer med ”en förälder nummer ett och en förälder nummer två” – med anspelning på samkönat föräldraskap.

Nya konstitutionella ändringar som antogs i en kontroversiell omröstning 2020 definierar äktenskap i Ryssland uteslutande som en förening mellan en man och en kvinna.

Organisationen Rainbow Europe har i en rankning av 49 europeiska länder placerat Ryssland som fjärde räknat nerifrån när det gäller tolerans mot hbtq-personer.

Källa: AFP