Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo byter patientdatasystem i slutet av november – Åbobor uppmanas förnya sina recept före det

Läkemedelsförpackningar.
Bildtext Åbobor uppmanas förnya sina recept före den 21 november. Arkivbild.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Övergången till ett nytt patientdatasystem sker onsdagen den 23 november. Till följd av systembytet kommer det bland annat gå långsamt att förnya recept, och Åbobor uppmanas därför att undvika att förnya sina recept mellan 21 november och 30 januari.

Enligt Åbo stad kommer övergången till det nya systemet att leda till tröghet i alla social- och hälsovårdstjänster och i registreringen av patientuppgifter under veckan som det nya systemet tas i bruk.

Social- och hälsovårdstjänsterna i Åbo byter patientdatasystem eftersom alla kommuner inom Egentliga Finlands välfärdsområde ska ha ett enhetligt patientdatasystem.

Man har skjutit upp ibruktagandet av det nya systemet på grund av coronaviruset och enligt Åbo stad är det nu sista chansen att ta i bruk systemet innan man övergår till välfärdsområdet.

”Det här är ett steg mot ett enhetligt patientdatasystem för hela välfärdsområdet”, säger projektledare Pirjo-Riitta Harjamäki vid Åbo stads social- och hälsovårdstjänster i ett pressmeddelande.

Förnya dina recept före den 21 november

På grund av bytet av patientdatasystem kommer framförallt förnyandet av recept att gå långsamt under resten av året och i januari. Enligt Åbo stad ska man undvika att förnya recept mellan 21 november och 30 januari.

”Jag uppmanar kunder att om möjligt, vänta till nästa år innan de förnyar sina recept på hälsostationerna. Om receptet måste förnyas senare i år skulle den bästa tiden för det vara före den 21 november”, säger överläkare Suvi Vainiomäki.

Enligt staden kommer det att bli en lång fördröjning om man förnyar sina recept i december.