Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fis vill ha helt nytt skidmästerskap redan i februari 2024 – ordförande Eliasch: "En möjlighet att öka uppmärksamheten kring freestyle och snowboard"

Iivo Niskanen ler.
Bildtext Iivo Niskanen är för tillfället Finlands mest framgångsrika idrottare i skidsporter.
Bild: Tomi Hänninen

Utöver OS och VM i vanlig ordning kommer världstoppen snart att tävla i ett "Fis Games" vart fjärde år. Internationella skidförbundet vill täppa till mellanåret i stortävlingskalendern från och med 2024.

Vintersportgrenarna under det internationella skidförbundet Fis har sedan gammalt en stortävlingsrytm där ett år per olympiad inte inkluderar något mästerskap.

Nu ska det bli en förändring på det i risk takt. Det finns planer på att inleda något som Aftonbladet kallar för ”mini-OS”.

Redan om knappt ett och ett halvt år, det vill säga under skidsäsongen som följer den som strax börjar, ska det tävlas i ett ”Fis Games” (ungefär Fis-spelen) i februari 2024.

– Inom två-tre veckor tror jag att saker och ting ska vara klart. Det börjar nu snabbt bli nödvändigt att påbörja en ordentlig planering. Vi vet inte riktigt hur konceptet kommer att se ut 2024. Men det blir av 2024, säger norska Fis-ledamoten Erik Røste till NTB.

Utöver de nordiska skidgrenarna längdåkning, backhoppning och kombinerat ingår under Fis-paraplyet även alpint, snowboard och freestyle.

Skidskyttet har sitt eget internationella förbund IBU, som ordnar VM varje år utom då det är vinter-OS.

”En gemensam festival”

Svensken Johan Eliasch, som är ordförande för Fis, målar upp en idrottsfest som kan mäta sig med de övriga stortävlingarna. Varje gren har sitt eget VM men ingår i OS. Också i den nya stortävlingen skulle alla samlas till ett ställe samtidigt.

– Vi får en känsla av att det här är en festival för våra discipliner, säger Johan Eliasch till SVT.

– Vi är över 50 procent i olympiska vinterspelen. Så stora är vi. Och jag skulle vilja säga att vi har den bästa delen av de olympiska vinterspelen, det är vad folk gillar bäst.

Ett uttalat syfte är att öka publiciteten för de mindre grenarna.

– Det är en möjlighet för oss att öka uppmärksamheten kring discipliner som freestyle och snowboard, som har stor potential men inte får mycket exponering i världscupen, menar han.

Carola Nieminen åkte snowboard vid vinter-OS i Peking 2022.
Bildtext Carola Nieminen åkte snowboard vid vinter-OS i Peking 2022.
Bild: EPA-EFE / All Over Press

Norska alpinisten Leif Kristian Nestvold-Haugen vill å sin sida framhäva riskerna med många stortävlingar.

– Blir det för många av dem blir de inte så speciella. Det finns en fin balans där: Balans mellan att sälja en produkt och maximera värdena, kontra att värdet av varje tävling blir mindre, säger Leif Kristian Nestvold-Haugen till NTB.

Idrottare försiktigt positiva

Norska skidstjärnan Johannes Høsflot Klæbo stöder den nya tävlingen.

– Konceptet verkar väldigt spännande. Det är all anledning att stödja ett sådant initiativ. Ska bli kul att samla alla skididrottare till ett ställe, säger Johannes Høsflot Klæbo till VG.

Han får medhåll av svenska kollegan Emma Ribom.

– Då får vi inte de mästerskapsfria åren vi haft vart fjärde år, det blir en ny grej, men samtidigt tycker jag att vi ska våga vara nyfikna och titta på nya spännande event för att få sporten att växa ytterligare, jag ser mest bara fördelar med det, säger Emma Ribom till SVT.

Den planerade stortävlingskalendern under resten av 2020-talet

2023 VM (de olika disciplinerna skilt)
2024 Fis Games (centrerat)
2025 VM (de olika disciplinerna skilt)
2026 OS (centrerat)
2027 VM (de olika disciplinerna skilt)
2028 Fis Games (centrerat)
2029 VM (de olika disciplinerna skilt)

Norska stjärnan i alpint Henrik Kristoffersen påpekar att grenarna sinsemellan är olika stora internationellt.

– Backhoppning och alpint är mycket större än längdskidåkning utomlands. Men visst kan det bli en positiv sak för alla i slutändan, säger Kristoffersen till NTB.

Så här långt är frågorna ännu många kring den nya stortävlingen.

– Vi har fått veta så otroligt lite än, vi vet inget än mer än att det kanske blir av. Spontant är det bra att få in åren då det inte är mästerskap, positivt med extra krydda då, säger den svenska längdåkningens landslagschef Anders Byström till SVT.

Öppna frågor: när, var, hur?

Det är möjligt att Fis Games inte har samma breda utbud som de etablerade stortävlingarna.

– Det blir inte med alla grenar och distanser. I längdåkningen blir det kanske bara en sprint, en distans och en stafett. Något sådant. Och i freestyle blir det kanske halfpipe men inte big air, sade Fis generalsekreterare Michel Vion nyligen på en konferens i Planica i Slovenien enligt TT.

Åkare tävlar inför tomma läktare i Holmenkollen.
Bildtext Holmenkollen i Oslo är en av de mest klassiska tävlingsplatserna i längdskidåkning. Under coronapandemin tävlades det inför tomma läktare.
Bild: EPA-EFE/Vidar Ruud

Något som också är öppet är frågan om var det första Fis Games – blir det år 2024 – ska hållas. Enligt TT är skidstormakten Norge redo att så som värd – för 2028 års upplaga.

Diskussion om artikeln