Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Reglerna är klara, ibland gillar man inte dem” – Mourinho gav inte mycket för HJK:s VAR-frustration, men fortsätter att ösa beröm över Toni Koskela

Toni Koskela och José Mourinho vid sidlinjen.
Bildtext José Mourinho har varit generös med fina ord om HJK-tränaren Toni Koskela i samband med lagens matcher i Europa League.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Blev HJK blåst på ett drömmål i Europa League? Absolut inte, säger José Mourinho och hänvisar till klara regler i domarboken.

Torsdagen hade hunnit bli fredag, timmen var sen då Romas stjärntränare José Mourinho anlände till pressrummet i Tölö.

Det italienska storlaget hade undvikit ett pinsamt poängtapp med ett nödrop – och finska journalister ville naturligtvis höra vad Mourinho tyckte om VAR-besluten.

Framför allt när hans portugisiska landsmän i domarteamet valde att underkänna David Brownes läckra 2–2-mål i slutfasen av matchen.

– Reglerna är klara, och ibland gillar man inte dem. Ibland går det ens väg, ibland går det andra vägen. Domarna har sina riktlinjer och följer regelboken.

– Jag tittade på vårt bortdömda mål i första halvlek: klar offside. Jag tittade på HJK:s bortdömda mål: klar hand i ansiktet på Bryan Cristante.

”Svårt att be om mycket mer”

VAR-rummet har blivit ett spöke för HJK i Europa League. Det har handlat om straff, utvisning och bortdömda mål – och nästan alla domslut har landat fel ur HJK-synvinkel.

– Det känns tungt, förstås. Det är knepigt med reglerna, svårt för domarna. De måste följa sina direktiv. De får garanterat feedback på sitt håll, säger HJK-tränaren Toni Koskela.

– Det var klar offside vid deras VAR-mål. Vid vårt bortdömda mål kan man alltid titta på rörelserna. Rör sig handen mot ansiktet eller tvärtom?

HJK-spelare tackar Roma efter matchen.
Bild: Lehtikuva

Trots en 1–2-förlust och tajta domslut var känslan verkligen inte att Koskela var så besviken. Med tanke på nivåskillnaden mellan lagen är det förståeligt.

– Det är svårt att be om mycket mer spelmässigt. Vi har spelat riktigt bra här hemma i Europa League och det kan vi vara stolta över. Vi klarar av att konkurrera på ett helt annat sätt jämfört med i fjol.

Koskela vill utomlands

Precis som fallet var i Rom tidigare i höst hällde Mourinho en skopa med beröm över Koskela.

– Jag märkte direkt att han är duktig. De är välorganiserade och har klara idéer. Deras chanser till avancemang var i praktiken körda, men de spelade med samma attityd.

– I matchen gjorde de smarta drag och vi såg lite trötta ut, men vi gjorde några byten och fick bättre kontroll igen. Vi var tvungna att agera. Jag gratulerade dem till en bra match och den säkrade ligatiteln tidigare i oktober.

Koskela, som fick samla ihop skärvor till backlinjen på grund av avstängning, skador och sjukdom, medger att beröm värmer.

– Men poäng hade värmt ännu mer.

Jag vill också utomlands. Det är målet, men jag vill inte tänka för långt. Det är omöjligt att säga vad som händer

Toni Koskela

HJK avslutar säsongen i Sevilla mot Real Betis nästa vecka. Efter tre raka ligaguld och två gruppspel i Europa är det inte otänkbart att det finns intresse utomlands för Koskela.

– Jag hoppas att det finns många spelare i det här HJK-laget som vill vidare i något skede. Jag har samma inställning. Jag vill också utomlands. Det är målet, men jag vill inte tänka för långt. Det är omöjligt att säga vad som händer, säger Koskela – kontrakterad HJK-tränare över nästa säsong.

Diskussion om artikeln