Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Affären slutförd – Elon Musk äger nu Twitter: “Jag gör det för att hjälpa mänskligheten som jag älskar”

Elon Musk tittar uppåt och framåt. Bredvid honom en logo av Twitter.
Bildtext Ett flera månader långt ordkrig mellan Twitter och Elon Musk avslutas i och med att affären nu blir av.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Världens rikaste person Elon Musk har efter många vändningar till slut tagit över den sociala plattformen Twitter, rapporterar flera amerikanska medier. Den omtvistade affären som är värd 44 miljarder dollar slutfördes natten till fredag finsk tid.

I ett inlägg på Twitter som publicerades några timmar innan affären gick i lås låter han förstå att ”det är viktigt för civilisationens framtid att ha ett gemensamt, digitalt torg där ett brett spektrum av åsikter kan debatteras på ett hälsosamt sätt, utan att ta till våld”.

I texten som i första hand var tänkt att lugna annonsörerna varnar han för följderna ifall sociala medier delas upp i olika bubblor med extrema åsikter på höger- och vänsterkanten. Musk menar att det bara genererar mer hat och splittring i vårt samhälle.

Musk skriver även att han inte köpte Twitter för att det skulle vara lätt eller för att tjäna pengar utan för ”att hjälpa mänskligheten, som jag älskar.”

Genast efter köpet blev klart fick flera chefer sparken

Ett av de första drag Elon Musk gjorde var att avskeda flera av företagets chefer.

Bland dem vd:n Parag Agrawal, ekonomichefen Ned Segal och chefsjuristen Vijaya Gadde som ansvarar för hanteringen av desinformation på Twitter.

De tvingades alla omedelbart lämna Twitters högkvarter i San Francisco, enligt källor till Washington Post.

Washington Post har tidigare rapporterat om att Elon Musk har för avsikt att att minska personalen på Twitter med 75 procent.

Elon Musk uppges betala 44 miljarder dollar för Twitter, en summa många experter betecknar för överpris.

Köpet i lås bara timmar före deadline

Musk övertagande har kantats av många händelser. Twitter och Musk enades om affären redan i april.

Men Musk meddelade i somras att han inte längre ämnar köpa sociala medieplattformen, eftersom han anser att Twitter inte uppfyllt sina förpliktelser och att inte försett honom med tillräcklig information om bolagets verksamhet.

Musk ifrågasatte bland annat den verkliga mängden spamkonton på plattformen.

Strax efter Musks besked om det avbrutna köpet meddelade Twitter att de kommer att stämma Musk.

Att affären nu till slut gick i lås bara timmar före deadlinen avslutar ett flera månader långt ordkrig mellan Twitter och Elon Musk.

Skämtade med handfat

Den excentriske miljardären Elon Musk som själv har över 110 miljoner följare på Twitter verkar nu vara entusiastisk över köpet.

Han anlände till företagets högkvarter i onsdags bärande på ett handfat och twittrade: ”Entering Twitter HQ – let that sink in!”

Musk har även ändrat han sin profilbeskrivning på sin egen Twitterprofil till ”Chief Twit”.