Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Genombrott i Vastaamo-utredningen – känd finländsk hackare har häktats

Uppdaterad 28.10.2022 14:07.
En del av en mobilskärm mot en blå bakgrund. I texten syns bland annat ransom_man som har med Vastaamofallet att göra.
Bildtext Uppgifter om tusentals klienter vid terapicentret stals 2018-2019.
Bild: Silja Viitala / Yle

Helsingfors tingsrätt förklarade i dag 25-åringen häktad i sin frånvaro misstänkt för intrånget i psykoterapicentret Vastaamo.

Centralkriminalpolisen har utfärdat en europeisk häktingsorder på mannen, som sannolikt befinner sig utomlands. Senare kommer han att efterlysas via Interpol, säger polisen i ett pressmeddelande.

Internationellt känd hackare misstänks

Den häktade heter Aleksanteri Julius Kivimäki. Svenska Yle publicerar namnet på den misstänkte redan i det här skedet av processen, eftersom det handlar om ett brott av exceptionellt stor samhällelig betydelse.

CKP bekräftar inte för Yle att det handlar om Kivimäki. Polisen betonar att personen enbart är misstänkt, och har inte ännu bevisats skyldig.

Esbobon Kivimäki, som i dag säger sig befinna sig i Dubai och kalla sig Aleksanteri, är känd över hela världen för databrott. För några år sedan trängde han in i 50 700 servrar med hjälp av ett program som han utvecklat själv.

Han fick två års villkorligt fängelsestraff för att ha använt servrarna olagligt.

År 2014 ringde han upp en amerikansk nödcentral och vilseledde myndigheterna så att polisen gjorde en raid hos föräldrarna till en FBI-agent.

Han ska också ha orsakat ett falskt bombalarm vid American Airlines.

Kivimäki har öppet talat om brotten i medier både här hemma och utomlands. I hackarkretsar är han känd under namnet Zeekill.

Hemliga uppgifter läckte ut på Tor-nätet

Det var åren 2018 och 2019 som det finländska psykoterapicentret Vastaamo blev utsatt för dataintrång. Klienters uppgifter stals och en del klienter blev föremål för utpressning. Klienternas uppgifter publicerades bland annat i det anonyma Tor-nätverket. Intrånget uppdagades i oktober 2020.

Mannen som misstänks stå bakom stölden är på sannolika skäl misstänkt för grovt dataintrång, försök till grov utpressning och grov spridning av information som kränker privatlivet.

Internationellt samarbete bakom häktandet

Undersökningsledaren, kriminalkommissarie Marko Leponen vid Centralkriminalpolisen säger att polisen har gjort stora framsteg i förundersökningen.

”Polisen har gjort viktiga framsteg i utredningen och har kommit så här långt genom ihärdigt och omsorgsfullt arbete. Under förundersökningen har vi samarbetat intensivt med såväl polisinrättningar som andra myndigheter både i Finland och utomlands.”

10 000 offer har fortfarande inte anmält intrånget

Cirka 22 000 målsägande har lämnat in brottsanmälan till polisen i fallet Vastaamo. Eftersom de är så många kommer de att höras elektroniskt. Hittills har 6 400 utlåtande lämnats in.

Leponen uppmanar alla som fallit offer för läckaget att lämna in en brottsanmälan. Enligt polisens bedömning har 10 000 offer fortfarande inte anmält brottet.

Om dina personliga uppgifter har läckt ut på nätet eller om du fått ett utpressningsbrev som har samband med dataintrånget på Vastaamo är det viktigt att du anmäler saken, säger polisen.