Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bjällerklang, drinkar och middagsbjudningar – företagens julfester fyller Åbos restauranger efter några magrare år

En julgran i förgrunden och barn i bakgrunden.
Bildtext Julfestsäsongen ligger bakom hörnet, och det syns i Åborestaurangernas bokningskalendrar. Arkivbild.
Bild: Esa Huuhko / Yle

Bryggerirestaurangen Koulu har noterat att företagen är mer frikostiga i sina julfester än tidigare år. Priset för en person kan vara upp till 100 euro.

Julfestsäsongen närmar sig – och på bryggerirestaurangen Koulu i Åbo bläddrar företagaren och restaurangchefen Mika Lattu belåtet i bokningskalendern.

– Det verkar som att folk är på gång. Vissa har gjort sina reserveringar redan i våras. Alla fredagar och de flesta lördagar i november och halvvägs in i december är fullbokade, säger Lattu.

Koulu har fyra olika kabinetter. Den största av dem rymmer 300 personer. Efterfrågan på lokalerna är stor.

– I vårt fall är man i det här skedet redan för sent ute i synnerhet om det gäller fredagar. Jag frågade skämtsamt en grupp om vi borde ta fram kalendern för år 2023 så att bokningen görs i god tid. Efterfrågan är stor just nu och de flesta ställen börjar fyllas, säger Lattu.

Turun Osuuskauppa: De största festlokalerna fullbokade

Andelslaget Turun Osuuskauppa driver flera hotell och restauranger i Åbo. Turun Osuuskauppas hotellgruppsdirektör Tarja Jalonen säger att antalet julfestbokningar nästan är på samma nivå som innan coronapandemin började.

Enligt Jalonen har många företag skjutit fram sina fester under de senaste åren, så nu vill man åter föra ihop personalen.

– De stora festlokalerna i Marina och Seurahuone är så gott som fullbokade, men det finns ännu rum för mindre grupper, säger hon.

Jalonen säger att prisnivån för företagens julfester i Turun Osuuskauppas hotell ligger på 70–100 euro per person.

– Företagsjulfester i våra hotell innehåller vanligtvis en middag med måltidsdrycker, och det genomsnittliga priset ligger även i år på samma nivå som tidigare år.

Jag frågade skämtsamt en grupp om vi borde ta fram kalendern för år 2023 så att bokningen görs i god tid

― Mika Lattu, bryggerirestaurangen Koulu

På bryggerirestaurangen Koulu tycker sig Mika Lattu ha sett en ökning i hur mycket pengar företagen är beredda att satsa på sina julfester.

– Det kan handla om två eller tre drinkar, och många företag bjuder också på drinkkuponger till sina anställda. Jag kan inte uppskatta någon exakt summa, men en tjugolapp räcker inte för en kväll. Det kan handla om 60–70 euro eller till och med en hundralapp per person, säger Lattu.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel Moni juhlii pikkujouluja firman piikkiin aiempaa leveämmin – yhteisöllisyyteen halutaan panostaa välivuosien jälkeen som är skriven av Johanna Manu. Artikeln har översatts och bearbetats av Mikael Piippo.

Diskussion om artikeln