Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vanessapriset 2022 går till barnbokskritikerna Mia Österlund och Maria Lassén-Seger

Litteraturvetarna och forskarna Mia Österlund och Maria Lassén-Seger.
Bildtext Mia Österlund och Maria Lassén-Seger är barnlitteraturforskare och -kritiker med anknytning till Åbo Akademi.
Bild: Privat

Priset uppmärksammar barn- och ungdomslitteratur på svenska i Finland.

Vanessapriset 2022 går till parhästarna Maria Lassén-Seger och Mia Österlund med en över tjugofemårig erfarenhet som barnbokskritiker i dagspress.

Prismotiveringen lyder:

”Med uthållighet, envishet och kärlek till barnlitteraturen – vilket innefattar även hård kritik – har de lyft den finlandssvenska barnboken och illustrationskonsten, ökat dess spaltutrymme och synlighet och med sina forskar- och kritikernätverk hjälpt att göra den känd ute i Norden. Nu utforskar de även den finlandssvenska barnbokskritikens historia.


Mia Österlund är en entusiastisk bilderboksälskare och blixtsnabb nätverksbyggare, alltid redo till vad som helst i barnlitteraturens tjänst. Stilsäker kritiker med ständigt nya synvinklar, tack vare sin akademiska forskning med varierande teman som fett- och flickforskning och klimatkris.

Maria Lassén-Seger är en mångsidig kritiker, lika varm vän av fantasy som av bilderböcker och elegant stilist som med sin forskning och sina internationella uppdrag i bl.a. ALMA-juryn fått en hisnande inblick i barnlitteraturen globalt.”

Vanessapriset på 10 000 euro delas vartannat år ut till förtjänstfulla insatser för att främja barn- och ungdomslitteratur samt läsförståelse bland barn och ungdomar på svenska i Finland.

Prissumman delades detta år jämnt mellan de två pristagarna.

Tidigare pristagare är Linda Bondestam (2016), Annika Sandelin (2018) och bibliotekspedagog Lena Sågfors och specialbibliotekarie Mikaela Wickström (2020).