Allt färre finländare gifter sig – de flesta som gör det väljer borgerlig vigsel
Sedan 2013 har fler gift sig borgerligt i Finland. Förutom att de kyrkliga vigslarna minskar är det även färre i Finland som gifter sig överlag.
Det har i Finland blivit allt vanligare att man gifter sig borgerligt och sedan 2013 har det varit fler borgerliga vigslar än kyrkliga. Förra året gifte sig 15 933 i kyrkan medan 20 138 valde en borgerlig vigsel.
Sonja Wikström, som arbetat i snart 12 år som bröllopsplanerare, har märkt av att de kyrkliga bröllopen blivit färre och allt fler som kontaktar henne gifter sig borgerligt.
– Den största orsaken är väl att det är så många som inte hör till kyrkan. Därtill tror jag att många vill få det undanstökat och gifta sig så snabbt som möjligt, säger Wikström.
Wikström menar också att antalet borgerliga vigslar till viss del beror på trender.
– Efter pandemin tycker jag det blivit vanligare igen med kyrkliga vigslar, och det är idag trendigt igen att gifta sig i kyrkan, säger Wikström.
Rune Lindblom, som har arbetat som präst i lite över 20 år, är även han inne på att trender påverkar.
– Unga människor är väldigt trendmedvetna och idag är trenden att man ska gifta sig borgerligt. Sett till vigslar och trender så kommer det nya trender med jämna mellanrum, säger Lindblom.
Lindblom vågar inte spå framtiden.
– Det är inte speciellt många idag som har sådana bröllop som var vanliga på 1980-talet. På 80-talet visste man inte hur framtiden ser ut och lika lite vet vi idag om hur bröllopen ser ut om 10-20 år, säger Lindblom.
Att de borgerliga vigslarna blivit fler än de kyrkliga oroar inte Lindblom. Han är mer orolig över hur många som döper sina barn.
– Ur ett kyrkligt perspektiv är dopet en mycket viktigare fråga. Under pandemin var det många som inte döpte sina barn. Antalet som döper sina barn har sjunkit i många församlingar, säger Lindblom.
Utöver att det idag är fler som gifter sig borgerligt är det även färre som gifter sig överlag i Finland. Ifjol var det totalt 36 071 personer som vigdes och 2008 ingick 62 604 personer äktenskap. I dagsläget är de även många som väljer att inte gifta sig innan de fyllt 50.
Bara hälften gifter sig innan femtio – flest äktenskap i Österbotten
Att ingå äktenskap är inte lika populärt längre.
Valde borgerlig vigsel
Andreas Nylund och Ivonne Ruiz Olate ska gifta sig i vår. De har valt att vigas borgerligt och enligt dem har det varit bestämt sedan länge tillbaka.
– Ingen av oss hör till kyrkan och vi tror inte på gud. Eftersom en kyrklig vigsel kändes fel så valde vi att gifta oss borgerligt, säger Nylund.
Många av deras vänner är inskrivna i kyrkan och Nylund tror det beror på deras uppväxt.
– Jag har diskuterat det här med många vänner och kommit fram till att det beror mycket på hur stor del kyrkan hade i ens ungdom. Många kompisar tror inte på gud men de hör ändå till kyrkan eftersom de i ung ålder deltog mycket i kyrkans verksamhet och vill därför stödja kyrkan, säger Nylund.
Enligt Ruiz Olate har deras familj inte reagerat negativt på deras val.
– Ingen har kommenterat vår borgerliga vigsel, varken familj eller vänner. Men gifter sig någon kyrkligt så respekterar vi även vi det. Det är deras val och vi skulle aldrig ifrågasätta det, säger Ruiz Olate.
Sett till deras umgängeskrets är det ändå vanligare med kyrkliga bröllop och de flesta vänner som ska gifta sig planerar att vigas i kyrkan. Trots att de valt att vigas borgerligt ser de ändå fördelar med ett kyrkligt bröllop.
– Det är ju en jättefin ceremoni när man vigs av en präst i kyrkan och man får inte samma kärleksceremoni utan det. Sett ur det perspektivet förstår jag att många gifter sig i kyrkan, säger Ruiz Olate.