Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Par i Yles nya serie säger att boendepersonal i Malax tvingar dem att äta p-piller – enhetschefen: ”Alla får bestämma själva över sitt liv”

Uppdaterad 31.10.2022 07:12.
Två personer, Anders och Cecilia, sitter bredvid varandra i en mörkgrön lädersoffa.
Bildtext I serien säger deltagarna Anders och Cecilia att en person förbjudit dem att skaffa barn och tvingar dem att äta p-piller om de vill ha sex.
Bild: Olof Film/Skärmbild av Ulrika Stagnäs-Lund

Anders och Cecilia bor på ett boende och vill skaffa barn tillsammans. I Yles nya serie ”Som alla andra” avslöjar de att någon ur personalen på boendet förbjuder dem. Boendets enhetschef säger att hon inte får kommentera enskilda fall.

I Yles pinfärska dokumentärserie ”Som alla andra” följer ett filmteam med några unga finlandssvenska vuxna med funktionsvariationer. Serien söker bland annat svar på frågor som berör rätten till att bestämma över sitt eget liv, vilket för vissa personer med funktionsvariation kan vara en sak man måste kämpa för.

I avsnitt två och fyra säger två av deltagarna, ett par bosatta på ett kommunalt stödboende i Malax, att de av personal på boendet förbjudits skaffa barn. Kvinnan i förhållandet tvingas att äta p-piller om de vill ha sex, säger Anders Borg och Cecilia Ljungkvist.

– Du har ju rätt till sex och allt, men du får ju inte ha bebisar. Jag förstår inte att det ska vara så, det är ju synd, säger Ljungkvist i programmet.

Men nog får du ju själv bestämma om du ska äta p-piller eller inte, eller?

– Nä jag får inte det.

Det här berättar Anders och Cecilia om i serien.

Det är ett allvarligt påstående då det vore i strid med FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (länk till pdf-fil på Finlands FN-förbunds webbplats).

Självbestämmande finns, säger enhetschefen

I serien ville boendet först inte kommentera, men har nu valt att ge en kommentar till Svenska Yle. Enhetschef Jenny Löflund på boendet i Malax säger att hon inte kan kommentera enskilda fall.

– På boendet Lyran deltar vi som personal med tystnadsplikt i olika diskussioner med självbestämmande och delaktighet i fokus, säger Löflund.

– Jag kan tyvärr inte diskutera enskilda fall heller på grund av vår tystnadsplikt.

Enligt Löflund kommer bara en del av de boendes livssituation på boendet Lyran fram i dokumentärserien. Hon vidhåller ändå att hon inte kan kommentera anklagelserna i programmet.

Alla människor, även på boendet, får bestämma själv över sitt liv

Löflund säger att man på boendet följer reglerna som finns för självbestämmande. Det finns stödmekanismer för de boende för olika situationer om boende behöver hjälp, säger hon.

– Alla människor, även på boendet, får bestämma själv över sitt liv. Vi följer de anvisningar vi har fått som gäller självbestämmande och delaktighet. Och det kan vara skolningar och fortbildningar som vi har gått.

– Det har ordnats kurser i ämnet relationer, och det finns sakkunniga som boende kan diskutera med. Diskussioner sker kontinuerligt mellan boende och personal, och även anhöriga är en stor del av de boendes liv.

Jenny Löflund konstaterar att boendet skulle behöva anpassa sig om en barnfamilj bodde på boendet.

– Om vi skulle ha familjer på boendet skulle det klart innebära en annorlunda verksamhet, till exempel med ansvarsfrågor.

Finns det då beredskap eller en plan för om någon på boendet har barn?

– Vi har inte sådan erfarenhet ännu. Men det kan bli möjligt.

Löflund tillägger:
– Vi ber om ursäkt om våra klienter har upplevt det som om vi tar ställning till deras privatliv. Vi pratar ganska mycket om allt med våra boenden i vardagen, och stöder dem i deras val.

Jurister: ”Den allra djupaste kärnan i skyddet för familjeliv”

SAMS jurister kommenterar Anders och Cecilias påståenden.

I dokumentärserien säger juristerna Elias Vartio och Marica Nordman på Samarbetsförbundet kring funktionshinder SAMS att personal på ett boende inte får förhindra någon från att skaffa barn.

– Juridiskt sett så det här med att upprätthålla relationer och bilda familj är den allra djupaste kärnan i skyddet för privatliv och familjeliv, säger Vartio.

– I en sådan situation har nog inte personalen rätt att göra så, tillägger Nordman.

Dokumentärserien Som alla andra sänds i Yle Fem på måndagar kl. 19. Se hela serien på Arenan:

Mer om ämnet på Yle Arenan