Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sanna Marin: Finland och Sverige går fortfarande hand i hand i Natofrågan

Från 2022
Uppdaterad 28.10.2022 15:44.
Ulf Kristersson och Sanna Marin skakar hand.
Bildtext Moderaternas Ulf Kristersson på första visit i Finland som statsminister.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Turkiets bromsande av Finlands och Sveriges Natoansökningar var topptemat för den presskonferens som Sveriges nya statsminister Ulf Kristersson höll tillsammans med sin finländska kollega Sanna Marin.

Statsministrarna hade under dagen diskuterat bilaterala frågor, Nato, energifrågor och stödet till Ukraina. Presskonferensen dominerades av Nato och Turkiets vägran att ratificera medlemskapsansökningarna.

Vi går tillsammans i Natofrågan

Sanna Marin konstaterade inledningsvis att det är viktigt att Finland och Sverige går hand i hand i Natofrågan. Det viker inte ifrån, sa Marin på engelska.

Ulf Kristersson fortsatte både på engelska och svenska. Vi lever i en ytterst svår geopolitisk situation just nu och det påverkar alla våra diskussioner, sa han.

– Natofrågan är viktig, och militäralliansen skulle bli starkare med Finland och Sverige som medlemmar, sa Kristersson.

Han intygade att stödet för en Natoansökan är stort i Sverige.

På en fråga om vilka chanser Sverige har att snabbt bräcka det turkiska motståndet svarade Kristersson att han aldrig sagt eller antytt att det skulle gå snabbt. Han hänvisade till det avtal Sverige, Finland och Turkiet ingick i Madrid i somras.

Kampen mot terrorism är legitim

Marin upprepade sin syn att Finland och Sverige går tillsammans i den här frågan. Enligt henne är det bra att Ulf Kristersson reser till Ankara för fortsatta förhandlingar med president Erdogan.

Kristersson underströk Sveriges vilja att fortsatt arbeta mot terrorism.

– Vi förstår och respekterar Turkiets oro. Kampen mot terrorism är legitim. Vi uppfyller det vi avtalat om i det trilaterala avtalet mellan Sverige, Finland och Turkiet, men vi gör det inom lagens ramar.

Kristersson ville inte spekulera i hur länge ansökningsprocessen fortfarande kommer att ta.

– Turkiet fattar sina egna beslut. Vi jobbar på att uppfylla det Sverige avtalade om i Madrid.

Sanna Marin hoppades att också Ungern skulle ratificera Finlands och Sveriges medlemsansökningar.

Statsminister i en vecka

Ulf Kristersson inledde sitt uppdrag förra veckan. Då överfördes regeringsansvaret från Socialdemokraterna till det borgerliga blocket efter sossarnas åtta år vid makten.

Moderaterna har 13 ministerportföljer i den nya regeringen medan de övriga posterna innehas av Liberalerna och Kristdemokraterna. Det borgerliga blocket kunde bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna, som i valet blev högerns största parti.

Det är tradition att Finlands och Sveriges statsministrar träffar varandra snart efter att de har tillträtt. Tidigare i dag träffade Kristersson president Sauli Niinistö på Talludden.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson besökte president Sauli Niinistö på Talludden. - Spela upp på Arenan