Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Efterfrågan på inhemsk fårull växer – i Karis vävs mattor på ull som tidigare slängdes

Uppdaterad 01.11.2022 08:27.
Ülle Nurmi har lång erfarenhet av får eftersom hon drev en fårfarm i Snappertuna med sin man. I dag är det dottern som sköter gården och Ülle Nurmi ansvarar för ullen i ett nytt väveri i Karis där hon också väver yllemattor.

Ylle är trendigt och tack vare att många fortsättningsvis vill sticka ylleplagg kan fårfarmare få lite mera betalt för sin ull. Vägen till lönsamhet är ändå lång och arbetsdryg.

I den så kallade Tolifastigheten i Kroggård i Karis skramlar och smäller det till ibland när Ülle Nurmi väver en tjock matta av lokalt ylle.

Den gamla vävmaskinen i gjutjärn drivs delvis med motor och delvis med lite handkraft, men så är den också mellan 60 och 70 år gammal. Vävmaskinen kommer från ett mattväveri i Österbotten.

Detalj på en gammal vävmaskin i grön och svart gjutjärn.
Bildtext När vävmaskinerna anlände från Karis hade de gått lite sönder under transporten. Nu fungerar de igen, men det är nog väldigt få som kan reparera de här gamla ”tröskverken”.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

– Det såg ut som om cirkusen hade kommit till Karis när maskinerna landade här, säger företagaren bakom mattfabriken, Taina Snellman-Langenskiöld.

Hon fick till och med frågan om hon skulle öppna ett museum i Tolifastigheten. Frågan ställdes mera på skämt, men vägen till att starta en mattfabrik i Karis har varit lång och slingrig.

Yllemattor vävs av fårull som tidigare kastades bort: ”För mig viktigt att man tar tillvara denna fantastiska naturfiber”

12:47

Helt självklart var det inte heller att hon skulle starta ett mattväveri Karis. Det krävdes flera turer till Österbotten för att titta på maskinerna. Det som avgjorde var att Taina Snellman-Langenskiöld ville bevara hantverkstraditionen med inhemska mattor och använda lokalt ull.

Taina Snellman-Langenskiöld har haft sitt företag Tikau i 15 år. Företaget samarbetar med en mattfabrik som drivs av småproducenter på den indiska landsbygden. Tidigare hade företaget också en heminredningsaffär i centrum av Helsingfors.

Den här hösten öppnade Snellman-Langenskiöld ett litet väveri i Karis och här tillverkas yllemattor gjorda av fårull från olika håll i Nyland, det mesta direkt från fårfarmare i Västnyland.

Nätaffären finns kvar, men butiken i Helsingfors är stängd och flyttad till Karis.

Tikaun perustaja Taina Snellman-Langenskiöld.
Bildtext Taina Snellman-Langenskiöld utanför sitt väveri och sin heminredningsaffär i Karis.
Bild: Paula Tiainen / Yle

– Jag är ärligt sagt lite fan av Karis och Pojo. Här är vi också närmare fåren och alla som har kunskap inom området, säger Taina Snellman-Langenskiöld.

Mattor görs av ull som tidigare kastades bort

De mattor som tillverkas i Karis görs av fårull som är sträv och kan kännas ganska stickig mot huden. Det är sådan ull som inte brukar användas till kläder och tidigare slängdes så gott som all den här ullen.

– Vi är specialiserade på blandras och köttraser. Ull som är lite grövre och korthårigare. Den är bra till mattor och textilier som kommer till lite hårdare användning.

Yllemattor i vit och brunbeige som hänger vid en svagt turkosmålad vägg.
Bildtext Några av de mattor som gjorts i Karis. De går under namnet Ülle. Yllet som använts kommer från fårfarmare inom en radie av cirka 50 kilometer från väveriet.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Taina Snellman-Langenskiöld kommer ursprungligen från Karleby och i Österbotten har man långa traditioner av att väva mattor, både i hemmen och industriellt. Många mattväverier har ändå slutat, bland annat den varifrån maskinerna som numera finns i Karis kommer.

– Så för mig är det viktigt att traditionen lever vidare, men också att man tar tillvara denna fantastiska naturfiber.

Hon kallar ylle för smartfiber.

Fårullen tvättas och torkas i Karis

Det har varit en hel del utmaningar för Taina Snellman-Langenskiöld att köra igång verksamheten i Karis, inte endast med de gamla vävmaskinerna, utan också med den obehandlade ullen.

– Det första jag märkte var att det inte längre fanns några tvätterier i Finland som var specialiserade på att tvätta fårull. Man skickar ullen bland annat till Belgien, Frankrike eller Storbritannien för att tvättas och sen kommer den tillbaka till Finland.

Det här tyckte Taina Snellman-Langenskiöld var emot hållbarhetstänket i hennes företagsfilosofi.

Dessutom är det inte någon invecklad process att tvätta fårull, menar hon. Däremot tar det mycket tid och plats.

En jättestor, röd tvättmaskin som tvättar fårull. Framför maskinen stora högar med fårull.
Bildtext Den här röda tvättmaskinen har gjorts om enkom för att kunna tvätta stora mängder fårull.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Plats finns i pannrummet i den del av Tolifastigheten som Taina Snellman-Langenskiöld hyr, däremot tog det ett tag innan den rätta tvättmaskinen hittades. Nu är också den på plats och här tvättas och torkas all den ull som kommer till väveriet.

Långa köer till spinnerier

Den tvättade och torra ullen skickas vidare till ett spinneri, det arbetsmomentet görs inte i Karis, men också här tog det tid att hitta ett spinneri som kunde spinna ett garn som kan användas till mattor. De gamla stora vävmaskinerna i Karis kräver ett betydligt tjockare material än de garn som används till kläder.

Ett stort förrråd med massor av fårull som ligger glest på tork  i stora plastkorgar. En golvfläkt  och Taina Snellman-Langenskiöld står bredvid.
Bildtext Den tvättade ullen torkas i pannnrummet.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

När det spinneriet väl hittades, måste Taina Snellman-Langenskiöld vänta i nästan ett år på sitt garn eftersom det var så långa köer.

Torr, tvättad fårull i stora bruna papperssäckar.
Bildtext Ren och torr ull som väntar på att komma vidare till ett spinneri. I början av november kommer det stora mängder med ny fårull till mattfabriken i Kroggård i Karis. Det är nämligen nu som fåren klipps.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

– Det finns inte så många spinnerier kvar i Finland och coronapandemin gjorde också att det var stor efterfrågan på handarbetsgarn, säger Taina Snellman-Langenskiöld.

Lång tradition av att ta tillvara ullen

På Bovik gård i Snappertuna finns för tillfället runt 500 får. De flesta är nyklippta.

– Vi höll på från torsdag till halva söndagen, säger Emmi Nurmi.

Nyklippta vita, svarta och  bruna får står tätt ihop inne i ett fårhus.
Bildtext Nyklippta får som är lite blyga för fotografen i all sin ovana nakenhet.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Hon har tagit över gården av sina föräldrar. På Bovik gård finns får av finsk lantras, eller finnfår som de kallas. Gården har också kor av traditionell finsk lantras.

– Mina föräldrar har från början tagit tillvara ullen från fåren med tanken att man ska vara på allt så långt det går och så mångsidigt som möjligt.

Den dagen vi träffas i Snappertuna hade Emmi Nurmi egentligen många andra saker hon borde fått gjort. Regnvädret satte stopp på de jobben och istället tillbringade vi en stund i fårhuset. - Spela upp på Arenan

Av de här finnfåren får man en mjuk fin ull som kan användas till ylleplagg, bland annat tröjor, vantar och mössor. Under pandemin blev det plötsligt populärt att sticka och var och varannan går omkring med en Strömsötröja eller annat hemstickat.

Någon lönsam affär har det inte varit att ta tillvara ullen och inte är det något man bli rik på i dag heller.

– Det har varit en prissättningsfråga, vad spinnerierna har varit villiga att betala för ullen. Det har varit ganska dåligt, konstaterar Emmi Nurmi.

Emmi Nurmi, en kvinna med mössa och ytterkläder står vid en stor halmbal. Hon ler och ser in i kameran.
Bildtext Emmi Nurmi och hennes föräldrar har alltid levt enligt principen att allting ska tas tillvara om bara möjligt. Nu börjar det vara lite lönsamt till och med att sälja ullen vidare till spinnerier.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Nu är priserna bättre tack vare att yllet är trendigt, men det är ett tidskrävande och tungt jobb att klippa får, putsa ullen ren från halm och skräp och sedan ännu föra allting till spinneriet.

– Det kräver förstås att man har en ganska stor gård med många får så man får tillräckligt med ull att sälja, säger Emmi Nurmi.

Lång väg till spinneriet

Allting kostar. Emmi Nurmi anlitar en proffsklippare. Jobbet är fysiskt tungt och för att det ska gå undan behövs många hjälpande händer.

– Någon måste ta sig tiden att putsa och sortera ullen. När fåren går på halmbädd så finns det halmstrån och skräp i pälsen som måste rensas bort.

Emmi Nurmi säger att rensandet måste ske genast, efterhand som fårklipparen rakar av ullen.

– Någon ska hämta fåren till klipparen och området där fåren klipps ska hela tiden hållas torrt och rent. Det här jobbet kan egentligen binda hur många människor som helst, det beror hur snabb och noggrann man är.

Emmi Nurmi räknar med att det krävs minst tre, men helst fyra och kanske till och med fem personer som hjälper till under de dagar som fåren klipps.

Får klipps två gånger per år.

Oklippta får, vita, bruna och nästan svarta i ett fårhus. De har halm i pälsen och ligger på halm.
Bildtext De här oklippta unga bässarna tänker Emmi Nurmi klippa själv i höst. Hon gör det dels för att spara pengar, dels för att öva sig på att klippa får.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

När det här jobbet är avklarat så måste ullen förvaras torrt och varmt. Det här kräver att man har plats för det.

– Annars kan ullen till och med mögla om det förvaras långa tider i kallt och fuktigt, säger Emmi Nurmi.

Det sista skedet är att föra ullen till ett spinneri. Emma Nurmi säljer sin ull till ett ställe som ligger nära S:t Michel.

– Ofta kör man själv och vårt spinneri ligger närmare 400 kilometer bort.

Bovik gård i Snappertuna kan i slutskedet ändå stoltsera med ett yllegarn som bär samma namn som gården.

På Bovik gård i Snappertuna har man alltid tagit hand om ullen från fåren

11:47

Halvgalet projekt att starta mattväveri i Karis

Den ull som kommer från Bovik gård i Snappertuna kommer inte till den nystartade mattfabriken eller väveriet i Karis eftersom ullen från finsk lantras i första hand används till kläder.

Däremot är Taina Snellman-Langenskiöld glad över att hon kan ta tillvara sådan ull som tidigare brändes upp eller kastades på soptippen.

– Jag har får själv och har insett att det tyvärr finns ganska mycket ull som blir oanvänt. Det finns ingen användning och ingen efterfrågan.

Taina Snellman-Langenskiöld kallar mattväveriet i Karis för ett halvgalet projekt eftersom det har gått så mycket mer tid och pengar än vad hon trodde att få igång verksamheten.

En detalj på en gammal vävmaskin av gjutjärn. Det står märket Texo-Norrköping.
Bildtext Gammal kärlek kan nog rosta lite om den är gjord av gjutjärn. Här fixad med lite silvertejp.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

Nu har hon fått gamla vävmaskiner att fungera, hon har lyckats få tag på en tvättmaskin som klarar av stora mängder fårull, hon har fått garn från spinneriet och hon har knutit många kontakter med fårfarmare och hantverkare som hjälpt henne i vått och torrt.

– Det känns fint och viktigt att kunna bevara de gamla hantverkskunskaperna. Utan alla fårfarmare och hantverkare hade företaget inte kommit någonvart, säger Taina Snellman-Langenskiöld.

Taina Snellman-Langenskiöld står invid yllemattor i vitt och beige som hänger på en vägg. Hon tittar på mattorna och känner på en av dem.
Bildtext Taina Snellman-Langenskiöld säger att mattorna som är vävda i Karis av ull från traktens får håller från mor till dotter.
Bild: Tiina Grönroos / Yle

De gamla maskinerna sätter förstås sina begränsningar på hurdana mattor man kan väva i Karis, men Taina Snellman-Langenskiöld har klart för sig vilka slags mattor hon vill att ska pryda golven i hemmen.

– Jag har försökt hämta in något nytt i designväg. Mattan ser inte ut som en traditionell vanlig trasmatta, den ser lite annorlunda ut.