Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Barn som inte läser, än sen? “Se nu hellre på tv människa, än att läsa”

Författare på bokmässan 2022
Bildtext Barn, författare, skådespelare och komiker på Helsingfors bokmässa fick svara på frågan ”Barn som inte läser - än sen?”
Bild: Linnea de la Chapelle

Hur ska man få barn att läsa mer och är det ett problem om de inte läser? Så här svarar kända finlandssvenskar på Helsingfors bokmässa.

Det är mycket snack om att barn läser för lite och att skärmen tar all deras uppmärksamhet. Vi frågade både barn, författare, skådespelare och komiker på Helsingfors bokmässa om hur stort problem det här är.

Alma Pöysti, skådespelare

Barn som inte läser, än sen?

– Barn som inte läser, jag kan bara säga grattis, du har jättemycket roligt framför dig! Både spännande saker, farliga saker, häftiga saker. Ditt huvud kan explodera av inspiration, så jag utmanar dig.

Alma Pöysti på Helsingfors bokmässa 2022
Bild: Linnea de la Chapelle/Yle

Hur ska man få dem att börja läsa?

– För mig var det så att mina föräldrar läste jättemycket för mig när jag var liten, så det började ganska naturligt. Nu lever vi ju i en lycklig tid av ljudböcker, så om tröskeln att öppna en bok är hög kanske man kan börja lyssna och titta på bilder samtidigt, om man är riktigt liten. Och är man större kan man bara börja lyssna medan man gör något annat och så börjar man läsa den helt på riktigt utan någon annans röst som blandar sig i hur det ska vara.

Vad fick dig själv att börja läsa?

– Jag blev ganska hooked genast. Jag var ett sådant där klassiskt barn som läste med en ficklampa under täcket. Jag lärde mig gå och läsa samtidigt, och hade ett öga på vägrenen och andra ögat i boken. Jag blev en riktig bokslukare. Nu försöker jag hitta tillbaka till det, för internet konkurrerar alldeles för mycket med min tid.

Jakob Norrgård, komiker

Barn som inte läser, än sen?

– Det är jätteviktigt att barn läser, och att de blir lästa för. Det är det viktigaste som finns! Att man får göra resor i huvudet som att man aldrig kommit på att göra, att man lär sig empati.

Jakob Norrgård på Helsingfors bokmässa 2022
Bild: Linnea de la Chapelle/Yle

Hur ska man få dem att börja läsa?

– För att barn ska börja läsa behövs jättebra litteratur för barn, och att föräldrar och lärare introducerar bra böcker för dem.

Vad fick dig själv att börja läsa?

– Jag började läsa böcker för att min mamma läste för mig och för att hon var jättebra på att gestalta olika karaktärer. Hon gjorde det väldigt roligt med böcker. Än i dag hör jag hennes röst. Det är hennes fel att jag började med humor.

Sanna Tahvanainen, författare

Barn som inte läser, än sen?

– Än sen säger jag också! Jag växte upp i en familj där jag var den konstiga för att jag läste.

Sanna Tahvanainen på Helsingfors bokmässa 2022
Bild: Linnea de la Chapelle/Yle

Hur ska man få barnen att läsa?

– Jag tror att man kan förstöra jättemycket för barn om man tvingar dem att läsa. Jag känner en vuxen kille som inte läser i dag för att han tvingades läsa i skolan. Han har själv två små barn som inte heller är läsare. Vissa blir läsare, vissa blir inte. Jag har en brorsa som inte har rört en enda av mina böcker trots att jag gett ut böcker sedan jag var 19. Han är en helt fungerande människa trots att han inte läser böcker. Det är förstås fint och härligt om man har ett intresse att läsa, men man kan inte tvinga någon.

Vad fick dig att börja läsa?

– Jag var fyra år när jag lärde mig läsa i ett hem utan böcker, så det är ett mysterium. Jag gissar att jag var ensam. Är man jättesocial och omgiven av människor kanske man inte behöver böckerna lika mycket. För mig blev böckerna en sorts tröst, och jag drogs till orden hemskt tidigt, trots att det inte hade någon status i mitt barndomshem. Andemeningen var snarare: se nu hellre på tv, människa, än att läsa”.

Alfred Backa, författare och komiker

Barn som inte läser, än sen?

– Det är nog ett problem, men de får väl i sig text på andra sätt antar jag. Det skulle vara jättebra att få lite lugn i att. Det är föräldrarnas plikt att läsa för barnen, se till att det är nästan lika intressant som att se på Youtube i alla fall.

Alfred Backa på Helsingfors bokmässa 2022
Bild: Linnea de la Chapelle/Yle

Hur ska man få barnen att börja läsa?

– Det måste man komma i gång med redan från att att de är 1-2 år, att man tvingar fram det nästan. Det är ändå en underhållningsform, så man som förälder ska kunna få det att bli underhållande. Sedan när de blir större måste man väl muta dem med pengar eller godis.

Vad fick dig att börja läsa?

– Jag tror det var intressanta lärare i skolan, och att det inte fanns Youtube på den tiden.

Leticia Mehlem, skolelev

Barn som inte läser, än sen?

– Jag skulle säga att välj själv men försök ändå att läsa lite, man får ett bra ordförråd.

Hur ska man få barn att börja läsa?

– Börja med något lättläst och fortsätt sen. Välj en bok som intresserar.

Vad fick dig att börja läsa?

– Jag tycker jättemycket om att läsa, så det var inget problem, jag började bara. Jag läser massor olika böcker, skräck och annat som intresserar. Det bästa är att det finns så många olika karaktärer och så många olika sorters böcker. Det är kiva att variera.

Jessica Paul och Leticia Mehlem på Helsingfors bokmässa 2022
Bild: Linnea de la Chapelle/Yle

Jessica Paul, skolelev

Barn som inte läser, än sen?

– Jag tycker det är viktigt att läsa så man får ordförrådet och man får leva in sig i en annan värld.

Hur ska man få barn att börja läsa?

– Börja med lätta böcker som intresserar barnet, sedan kan det fortsätta. Man ska inte ha något som distraherar barnen.

Vad fick dig själv att börja läsa?

– I skolan började jag läsa mycket, för jag tycker om att läsa. Jag tycker om hästböcker och deckare.

Rosanna Fellman

Barn som inte läser, än sen?

– Jag anser att barn nog läser men de läser på sitt sätt.

Rosanna Fellman på Helsingfors bokmässa 2022
Bild: Linnea de la Chapelle/Yle

Hur ska man få dem som inte läser att läsa?

– Jag tror att läsningen kommer att förändras. Jag tror att läsningen kommer att vara mera muntlig, alltså att läsa högt och lyssna på läsning. Kanske också formatet på böcker kommer att förändras. Men läsning kommer nog alltid att finnas, det är ett så viktigt kommunikationsmedel för mänskligheten ändå.

Hur ska man få barn att läsa?

– För mig var det utanförskapet som fick mig att börja läsa och jag tror att böckerna kan vara en tillflykt men också ett sätt att passa in. Läsning är ett pedagogiskt material samtidigt som det är ett nöje.

Ellen Strömberg, författare

Barn som inte läser, än sen?

– Det gör nog inget om barn inte läser, man ska inte stressa i onödan över det. Man kan växa upp till en riktigt bra människa i varje fall.

Ellen Strömberg på Helsingfors bokmässa 2022
Bild: Linnea de la Chapelle

Hur ska man få dem att läsa?

– För mig är det svårt att säga, jag har alltid varit ett läsande barn, det har varit i mitt DNA att vara intresserad av böcker. Jag antar att det gäller att hitta den rätta boken och det är individuellt.

Vad fick dig själv att börja läsa?

– Jag bara började läsa och kunde inte sluta.

Kjell Westö, författare

Barn som inte läser, än sen?

– Det är inget ”än sen” för mig. Jag lärde mig läsa sommaren då jag var fyra och skulle fylla fem, sedan var jag en bokmal hela min uppväxt. Det var så viktigt för mig. Det är viktigt att barn läser och det är viktigt att man högläser för barn.

Kjell Westö på Helsingfors bokmässa 2022
Bild: Linnea de la Chapelle/Yle

Hur ska man få dem att börja läsa?

– Jag har följt med mina egna söner i tiden och nu följer jag med två tonåringar. Det finns så många incitament, så mycket konkurrens. Jag önskar att jag hade ett svar på frågan. Kanske början är att få dem att sitta stilla. Det gör de i och för sig när de spelar dataspel eller följer med olika serier på strömningstjänster också. Jag tror inte på tvångsmedel, men man kan säkert försöka med att ge obegränsad tillgång till datorn i en vecka om man läser en bok först.

Vad fick dig själv att börja läsa?

– Jag var lite skygg som barn, jag spelade nog fotboll, men inte den som gjorde bus. Jag blev förälskad i att läsa tidigt. Jag läste slut ungdomsböckerna på Munksnäs filialbibliotek på några år. Jag började tidigt läsa vuxenböcker, typ vid tolv, men förstod inget. Men jag var hela tiden nyfiken och ville läsa mer.

Eva Frantz

Barn som inte läser, än sen?

– För mig som varit en bokmal från första början är det på sätt och vis obegripligt att någon inte skulle vilja läsa. Men jag har också märkt det här att det finns barn och föräldrar som tar lite stress över att hinna med läsning vid sidan av hobbyer och allt annat. Då har det gått fel. Litteratur ska inte vara något stressmoment för någon. Om det är så säger jag: Än sen, låt dig inte bli stressad. Gör det som känns kul!

Eva Frantz på Helsingfors bokmässa 2022
Bild: Linnea de la Chapelle/Yle

Hur ska man få barn att börja läsa?

– Den viktigare utmaningen är att hjälpa barn att hitta goda historier, de behöver inte nödvändigtvis finnas i pappersformat i en bok. Det kan också vara en ljudbok, en serietidning, en tv-serie på ett språk som man inte förstår och därför måste läsa textningen. Det är de goda historierna som barn måste få ta del av, kanske lite släppa det här att det nödvändigtvis måste vara en bok.

Vad fick dig själv att börja läsa?

– Jag växte upp i ett hem med massor med böcker. Vi hade inte så mycket prylar eller pengar, men böcker var det som prioriterades. Så ville jag ha en bok så fick jag det, det var lite annat med My little pony-slottet som jag också ville ha, det fick jag inte. Jag växte upp med en bok i handen och lite sådan är jag fortfarande.

Bitte Westerlund, pensionär

Barn som inte läser, än sen?

– Det är illa om barn inte läser eller lär sig läsa. Det är föräldrarnas ansvar att få dem att komma igång. Eller ha någon annan som läser för ens barn om man inte hinner. Det är jätteviktigt! Då lär de sig språket, flera språk, att tänka.

Bitte Westerlund på Helsingfors bokmässa 2022
Bild: Linnea de la Chapelle/Yle

Hur ska man få barn att läsa?

– När jag var barn hade jag jättesvårt att komma igång med kapitelböcker. Min mamma läste därför alltid de första två kapitlen, och det hjälpte, sen kom jag igång.