Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Polisen i Åbo inte oroad över ungdomars samlingar: ”Fenomenet ser större ut än det är”

POrträtt av en manlig polis i polisuniform.
Bildtext Stora samlingar unga är ofta spontana och resultat av snabb kommunikation, säger överkommissarie Stephan Sundqvist vid polisinrättningen i Sydvästra Finland.
Bild: Cecilia Juuti

Störande beteende bland unga har nått rubrikerna den senaste tiden. Polisen ser ändå inga större förändringar i ungdomens beteende.

I våras spred ett gäng unga oro i Hansakvarteret i Åbo centrum och i oktober har ungdomar som samlats på parkeringen till Citymarket i stadsdelen Kuppis fått klagomål om störande beteende.

Köpmannen till Citymarket förargade sig över skuggsidan till sitt jobb på Twitter:

”Vi har slagit oss ner på parkeringen en fredag kväll för att följa med stämningen, som har blivit tråkig. Vansinneskörning, små bråk och störning av kunderna är beteende som har ökat den senaste tiden. Vårt mål är ett tryggt och trevligt besök i affären.”

Både i Hansa och utanför Citymarket infördes ökad övervakning och läget lugnade sig.

Det betyder att de unga istället samlas på ett annat ställe, säger överkommissarie Stephan Sundqvist vid Sydvästra Finlands polisstation.

– Det här är inget nytt fenomen. Unga har ett behov att samlas och som utgångspunkt ser vi inga problem med det, säger Stephan Sundqvist.

”Plötsligt är många på samma ställe”

Problem kan uppstå beroende på situation, om många unga är samlade och om exempelvis rusmedel eller fordon är inblandade, säger Stephan Sundqvist.

POrträtt av en polis i uniform.
Bildtext Enligt överkommissarie Stephan Sundqvist brukar stora samlingar unga flytta sig från parkeringsplatser till köpcentrum då vädret blir kallare.
Bild: Cecilia Juuti

Oroligheter, som de som varit på tapeten den senaste tiden, är ändå ingen trend. Polisen ser inga större förändringar i hur unga samlas.

Om oroligheterna bland de ungas samlingar inte har ökat den senaste tiden, varför pratar vi så mycket om ämnet?

– Det har att göra med diskussionskulturen. Man börjar diskutera någonting och så sätter det fart på diskussionen. Då ser fenomenet större ut än det är.

Enligt Sundqvist försöker polisen följa med var unga rör sig för att kunna ingripa vid behov. Men kommunikationen mellan de unga sker snabbt och det är svårt för polisen att förutse stora samlingar.

– Min uppfattning är att planeringen inte sker på förhand utan det är här och nu. Plötsligt är många på samma ställe.

Unga förstår att beteende kan uppfattas störande

Då gymnasiestuderandena Stella Suojanen och Konrad Grönlund umgås med vänner träffas de vanligen hemma hos någon eller i samband med en hobby.

POrträtt av två ungdomar som står bredvid varandra utomhus.
Bildtext Konrad Grönlund och Stella Suojanen går i Katedralskolan i Åbo. De känner till samlingarna på parkeringsplatser som ägt rum den senaste tiden.
Bild: Cecilia Juuti

Suojanen och Grönlund känner till att många brukar samlas vid parkeringar, och förstår varför det har väckt diskussion.

– Om man samlas på butiksparkeringar är det där var vanliga människor rör sig. Förstås förstår jag att folk blir insatta i det här, säger Stella Suojanen.

Enligt Konrad Grönlund brukar personer utanför bekantskapskretsen dyka upp ibland då han träffar vänner, men trots det känner han sig trygg.

– Ofta händer det på veckoslut om det är mycket folk som samlas, säger Grönlund.

Suojanen känner sig trygg för det mesta, också om hon umgås på ett offentligt ställe där många hon inte känner rör sig.

– Ibland kan det samlas många människor och bli mycket ljud. Även om jag inte är rädd så kan det väcka obehag, säger Suojanen.