Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bommar och viltkamera ska avskräcka potentiella vedtjuvar från Varlaxuddens friluftsområde i Borgå

En man i mörka kläder står bredvid en grill och  några bänkar på en klippa.
Bildtext Fältmästare Mikael Avellan hoppas alla eventuella vedtjuvar ska hålla sig borta. Föreningen Nylands friluftsområden som sköter Varlaxudden ser till att det finns ved så besökarna kan grilla.
Bild: Mira Bäck / Yle

Höga elpriser har fått folk att bunkra upp med ved inför vintern och nu är veden slut på många håll. Då kan det locka att åka ut till närmaste friluftsområde med eldställe och nappa åt sig en säck eller två med klabbar.

– Visst finns det en viss risk, det har bevisligen skett i mindre utsträckning. Vi hoppas att folk inte tar till sådana verktyg men vi är förberedda på att det kan ske och försöker göra något åt saken, säger fältmästare Mikael Avellan vid Föreningen Nylands friluftsområden, Uuvi.

Föreningen förvaltar flera friluftsområden i Nyland, till exempel Varlaxuddens friluftsområde på Emsalö i Borgå.

Här är vedförrådet välfyllt, och någon har färdigt tagit med sig en famnfull till grillen på klippan intill det brusande havet. På stenarna en bit ifrån står någon och fiskar med ett spö, och bland vågorna guppar en segelbåt. I horisonten syns ett stort fraktfartyg på väg bortåt i det grå diset.

En klippig och stenig havsstrand.
Bildtext På Varlaxudden får man njuta av vackra vyer.
Bild: Mira Bäck / Yle
En person står på en stenig strand med ett fiskespö.
Bild: Mira Bäck / Yle

Avellan säger inte exakt var de tidigare vedstölderna hänt, bara att det varit på flera platser. Det kan också ha försvunnit ved på skurkaktigt vis utan att föreningen fått veta det, för den har inte exakt koll på var veden tagit slut lite för snabbt.

Att vedtjuvar varit i farten vet man ändå med säkerhet, för vissa har blivit tagna på bar gärning.

– Det är inte stora mängder men på våra servicebesök har vi stött på sådana som har gått till bilarna med fulla säckar. De har förstås fått vända om och föra veden tillbaka, berättar han.

Ett välfyllt vedskjul.
Bildtext Vedlidret är välfyllt.
Bild: Mira Bäck / Yle

Avellan har inte kommit till Varlaxudden enbart för intervjun, han ska också se till stället och fixa någonting på viltkameran som hänger i ett träd.

– Vi har några kameror som övervakar bommar och potentiella vedstölder. Men det kräver förstås resurser att upprätthålla sådana system, så det är inte många platser som har sådan utrustning, säger Avellan.

En man i mörka kläder står nära en grill på en skogig klippa.
Bildtext Mikael Avellan har kommit körande från Ingå. Det hör till hans jobb att åka till föreningens olika friluftsområden.
Bild: Mira Bäck / Yle

Nästan alla av föreningens vedskjul på olika friluftsområden finns bakom bom så man inte ska kunna komma så nära med bil. Det gör det lite svårare för den potentiella tjuven.

Avellan tror inte att risken för vedstöld ökar av att ämnet tas upp i medierna.

– Tvärtom uppmanar jag besökarna att hålla ögonen öppna och anmäla om de ser något konstigt.

Vy från stranden närmare halvön Fågelboet. Den syns till vänster i slutet av videon.

Vinterns korvgrillning tryggad

Föreningen Nylands friluftsområden, Uuvi, köper veden till friluftsområdena från olika lokala vedföretagare.

– Vi har ringt runt till alla. Vi är en ganska stor aktör inom vedhandeln så vi har försäkrat oss om att vi har ved framöver också, säger Avellan.

Han vet inte exakt hur mycket ved det går åt på Varlaxudden varje vinter.

– Men nog en hel del. Det är ganska stor åtgång när det rör sig mycket människor här, säger Avellan.

En man i mörka kläder går genom en skog.
Bild: Mira Bäck / Yle

Varlaxudden är Uuvis populäraste friluftsområde i Östnyland. Under coronapandemin sökte sig många ut i naturen och besökarmängderna ökade rejält.

– Coronan ledde till en pik i användarantalet. Det har hållit i sig men nu när det gått en tid har användarantalet sjunkit en aning från toppen. Det gäller inte bara Varlaxudden utan generellt på föreningens områden, säger Avellan.

En övertäckt hög med plankor på stranden framför en halvö.
Bildtext Här ska det bli en spång ut till halvön Fågelboet. Någon tältar bland träden på halvön.
Bild: Mira Bäck / Yle

Avellan påpekar att många av stigarna som leder genom skogen och över berget är nya, de har kommit till bara genom att så många besökare gått där.

Föreningen ska snart märka ut de rutter som besökarna helst ska använda, och så är det en hel del andra förbättringar på gång på Varlaxudden. Bland annat har man byggt en till parkeringsplats, och snart ska det nya vedskjulet och utedasset gå att använda.

Uuvi håller på med ett projekt för att göra Varlaxudden tillgänglig också för personer som har svårt att röra sig, använder rullstol eller skuffar på en barnvagn.

Från den nya parkeringsplatsen, den som först kommer emot på vänster sida när man kommer körande från Borgå, leder en bred gång till strandremsan intill halvön Fågelboet. Här ska man bygga nya tak och en eldplats, och så ska spångar leda ut till den släta bergshällen på halvön.

Diskussion om artikeln