Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fölibussarna återvänder till Salutorget i Åbo efter fyra år av torgparkeringsbygge – det här behöver du veta inför måndagen

Från 2022
Uppdaterad 31.10.2022 06:18.
En gul buss i lokaltrafik i Åbo
Bildtext På måndag återvänder de gula Fölibussarna till Salutorget i Åbo och samtidigt tas också vintertidtabellerna i bruk. Arkivbild.
Bild: Arash Matin/Yle

Bussarna flyttade bort från Salutorgets omgivning i Åbo på hösten 2018 i samband med att torgparkeringsbygget inleddes. På måndag 31 oktober 2022 återvänder bussarna till det nya Salutorget.

Efter fyra år av tillfälliga arrangemang på grund av torgparkeringsbygget återvänder Fölibussarna på måndag till sin plats kring Salutorget i Åbo centrum.

Hållplatserna i centrum flyttas i huvudsak till Eriksgatan och Auragatan.

Trots att de flesta busslinjer får nya hållplatser i Åbo centrum på måndag kommer Trätorget, tre hållplatser på Slottsgatan och ett hållplatspar vid Stadshusparken på Auragatan också i fortsättningen att användas av en del bussar.

Här hittar du kartor över de nya hållplatserna i Åbo centrum. Kartorna är för tillfället endast på finska, men enligt Åbo stads planeringschef Lauri Jorasmaa kommer nätsidan att uppdateras med svenskspråkiga kartor senast i början av nästa vecka.

Yli kaksikymmentä haalaripukuista rakennushenkilöä asentaa Aurakadun pintoja torin kohdalla.
Bildtext Under de senaste veckorna har man jobbat febrilt vid Salutorget för att gatorna kring torget ska vara färdiga tills bussarnas återvändo på måndagen.
Bild: Jari Hakkarainen / Yle

Föli har också sammanställt en sida med svar på vanliga frågor gällande bussarnas återvändo till Salutorget, den hittar du här.

Fölis personal kommer att vara på plats vid Salutorget från och med tidigt på morgonen på måndag, tisdag och onsdag för att vägleda kunderna till de rätta hållplatserna.

Man får också hjälp och rådgivning från Fölis kundtjänst, det vill säga Salutorgets Monitori, som öppnar kl. 9 på måndag.

Också linjerna 6 och 7 till Lundo och S:t Karins återvänder till Salutorget

När det nya Salutorget invigdes i september var allting inte helt färdigt på torget – och samma såg länge ut att gälla också när busstrafiken återvände till torget.

Man hade förberett sig på att busshållplatserna för busslinjerna 6 och 7 som kör mot Lundo och S:t Karins inte skulle vara klara på måndag, men vägarbetena på Auragatan hann trots allt bli färdiga.

Enligt Föli blev allt klart i tid, och turerna för linjerna 6, 7 och 7A som kör mot Lundo, S:t Karins, Reso, Nådendal och Vuorenpää kommer däremot att kunna köras till de rätta hållplatserna vid Salutorget.

Vintertidtabellerna tas också i bruk på måndagen

I samband med att bussarna återvänder till Salutorget tas också Fölis vintertidtabeller i bruk på måndag den 31 oktober.

Föli var tvungen att skjuta fram övergången till vintertidtabellerna med ungefär en månad på grund av att förseningar i renoveringen av Salutorget ledde till att bussarna inte kunde återvända till torget i september som det ursprungligen var tänkt.

Så här såg det ut på Auragatan tidigare denna vecka.

Artikeln har 31.10.2022 klockan 06:18 uppdaterats med att alla busshållplatser blev färdiga i tid, också för busslinjerna 6, 7 och 7A.

Diskussion om artikeln