Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Högerpopulisten Bolsonaro befaras köra Trumps taktik – kan förneka valresultatet om han förlorar på söndag

Två män står bredvid varandra: till höger Jair Bolsonaro i kortärmad vit skjorta, till vänster sonen Flávio i kortärmad gul skjorta.
Bildtext Flávio Bolsonaro (till vänster) har fört kampanj för att hans pappa Jair Bolsonaro ska bli återvald. Båda hör till det högerpopulistiska Liberala partiet.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

I Brasilien växer oron för att högerpopulisten Jair Bolsonaro inte accepterar valresultatet i söndagens presidentval om vänsterns kandidat Luiz Inácio Lula da Silva avgår med segern.

Brasilien går till val på söndag. Mot varandra i andra omgången står den sittande presidenten, högerpopulisten Jair Bolsonaro, och vänsterns kandidat Luiz Inácio Lula da Silva.

Bolsonaros son Flávio Bolsonaro har redan före valets andra omgång påstått att det brasilianska presidentvalet är ”det största valbedrägeriet någonsin”, rapporterar The Guardian.

Flávio Bolsonaro formulerar sig därmed i liknande ordalag som USA:s tidigare president Donald Trump – som också råkar vara Bolsonaros viktigaste internationella stöd – efter att han förlorade det amerikanska presidentvalet 2020 mot Joe Biden.

New York Times har skrivit om hur Bolsonaro i flera år har undergrävt förtroendet för den demokratiska processen i Brasilien genom att ifrågasätta hur val förrättas i landet och påstå att han nästan berövades segern i valet 2018 på grund av valfusk.

”Ett allvarligt brott mot valsystemet”

Tidigare i veckan talade Bolsonaros kommunikationsminister Fábio Faria också om ”ett allvarligt brott mot valsystemet” utan att lägga fram några bevis.

Sonen Flávio Bolsonaro har spridit budskapet om valfusk i synnerhet via Twitter.

Enligt experter som The Guardian har talat med är det möjligt att Bolsonaro avvisar en eventuell valförlust.

Den politiska kommentatorn Thomas Traumann beskriver Bolsonaros påståenden om fusk som ”nonsens”, men är övertygad om att den sittande presidenten förbereder sig för att bestrida resultatet i ett val som anses vara det viktigaste i Brasilien på flera decennier.

– Jag har noll tvivel – noll. Han kommer att bestrida det här, säger Traumann till The Guardian.

Källa: The Guardian, New York Times, Yle Uutiset