Marin i Morgonettan: Finland torde inte ha problem med Turkiet, men vi fortsätter mot Nato tillsammans med Sverige
Statsminister Sanna Marin sa i Yles tv-program Morgonettan att även om det inte finns sådana öppna frågor som gör att Turkiet inte kunde ratificera Finlands Natomedlemskap fortsätter processen tillsammans med Sverige.
I fråga om Sverige finns det fler frågor som bekymrar Turkiet, sa statsminister Sanna Marin (SDP) när hon gästade Yles tv-program Morgonettan i dag.
På frågan om Finland kommer att utlämna personer i enlighet med Turkiets krav svarade Marin att det inte är regeringen utan myndigheterna som tar ställning till enskilda personer – precis som det ska vara i en rättsstat.
Statsminister Sanna Marin bekräftar det som Sveriges nya statsminister Ulf Kristersson sagt om att Finland och Sverige vandrar hand i hand i Natoprocessen, med andra ord att Finland inte lösgör sig och ansluter sig till försvarsalliansen utan Sverige.
Kristersson träffade Marin i går och konstaterade då att länderna hittills tagit varje steg tillsammans och fortsätter så ända in i mål.
Enligt Marin stöder Finland Sveriges enskilda diskussioner med Turkiet och hon säger att det är bra att Sverige har egna kontakter med Turkiet.
- Turkiet är inte lika bekymrat över Finland, säger Marin efter diskussioner med president Recep Tayyip Erdogan nyligen.
Tidtabellen för när alla 30 Natoländers parlament har godkänt Finlands och Sveriges Natomedlemskap är omöjlig att förutsäga, sa Marin i intervjun.
”Jag ber samerna om ursäkt”
I programmet diskuterades också sametingslagen som inte heller denna regering lyckats ro i land.
Sametingslagen definierar bland annat vem som får ställa upp i sametingsval och vem som får rösta.
Marin säger sig vara ledsen över att man inte har fått lagen till stånd på grund av politisk oenighet. Enligt henne är det en av de mest centrala människorättsfrågorna i Finland.
Marin bad om ursäkt av samerna för att regeringen inte lyckats föra lagförslaget vidare och hoppas på att det sker ännu i höst.
”Finland kan rösta mot EU:s krav på återställning av natur”
I Intervjun svarade statsminister Marin också på frågor om EU-förordningen om att återställa skog och torvmarker.
Frågan ledde till en interpellation i torsdags. Oppositionspartierna anser att det skulle bli för dyrt att restaurera och återställa natur enligt kraven, samtidigt som Finland skulle ge ifrån sig rätten att själv bestämma om sin skogspolitik.
För Finlands del blir prislappen nästan en miljard euro, vilket är mest inom EU. Också inom regeringen finns delade åsikter om förordningen och Marin säger att Finland vill få ner kostnaderna.
Marin sa i dagens intervju att regeringen inte har försummat att driva Finlands intressen i EU, frågan har diskuterats och man har fört fram Finlands ståndpunkt.
– Om förordningen inte blir tillräckligt bra kan Finland fatta en nationellt beslut och rösta emot förordningen.
EU-kommissionens förslag handlar om att skydda den biologiska mångfalden bland annat genom att restaurera minst 20 procent av EU:s land- och havsområden till 2030.