Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Är ett av friidrottens äldsta världsrekord hotat? USA:s superstjärna överväger att satsa på 400 meter: ”Ingen har ens kommit i närheten”

Sydney McLaughlin pustar ut.
Bildtext Sydney McLaughlin-Levrone har siktet inställt på nya utmaningar.
Bild: IMAGO/Beautiful Sports/ All Over Press

Sydney McLauglin-Levrone är ett av de hetaste namnen i internationell friidrott. Amerikanskan är den stora dominanten på 400 meter häck men nu är hon sugen på att pröva sina vingar på 400 meter slätt.

Den 23-åriga McLaughlin-Levrone har förbättrat världsrekordet på 400 meter häck fyra gånger. I VM i Eugene var hon den första damen genom tiderna som underskred 51 sekunder då hon klockades för häpnadsväckande 50,68. Hon förbättrade sitt förra världsrekord med 0,73 sekunder och vann loppet med 1,5 sekunder till godo på tvåan.

Hon är också regerande olympisk mästare. Guldet i Tokyo tog hon likaså på världsrekordtid.

Med tanke på att hon har vunnit allt som finns att vinna på 400 meter häck så är det kanske ingen överraskning att hon börjat se sig om efter nya utmaningar.

– Jag tror inte att jag är redo att ge upp 400 meter häck ännu, men jag vill absolut bredda min repertoar och se vad jag kan göra på 400 meter slätt, säger hon till NBC Sports.

Sydney McLaughlin.
Bildtext Sydney McLaughlin-Levrone mosade allt motstånd i VM i Eugene.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Världsrekordet är 37 år gammalt

I en intervju på internationella olympiska kommitténs webbplats medger McLaughlin-Levrone att hon också sporras av tanken att löpa 400 meter häck under 50 sekunder. Hur hon tänker lägga upp nästa säsong är än så länge oklart.

– Mitt rekord på 400 meter häck är inte långtifrån mitt rekord på 400 meter slätt. Jag kan absolut förbättra det rejält.

Hennes rekord på 400 meter är förhållandevis anspråkslöst, 50,07, men hon löpte det våren 2018 som universitetsidrottare. Sedan dess har hon främst löpt distansen i samband med stafetter.

VM-stafetten i Eugene gav en stark indikation på hennes kapacitet. Hennes tid på sista etappen var hisnande 47,91.

Sydney McLaughlin och Dalilah Muhammad under OS i Tokyo.
Bildtext Sydney McLauglin har tre VM-guld och två OS-guld i prisskåpet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I intervjun för NBC Sports avslöjar McLaughlin-Levrone att Marita Kochs världsrekord, 47,60, från år 1985 motiverar henne. Den 37 år gamla noteringen är det tredje äldsta världsrekordet i friidrott och det äldsta i sprintgrenar.

– Det rekordet har hållits intakt länge och ingen har ens kommit i närheten. Jag vill absolut göra ett försök, säger McLaughlin-Levrone.

Dubblering i OS i Paris?

Om McLaughlin-Levrone inte tänker ge upp sin paraddistans 400 meter häck så blir det svårt för henne att delta i 400 meter under VM i Budapest nästa år. Semifinalerna på 400 meter löps nämligen bara ett par timmar efter försöksheaten på 400 meter häck.

Ett mer realistiskt scenario är att hon dubblerar i OS i Paris 2024. Inte minst för att marknadsvärdet i USA för de olympiska spelen är avsevärt högre än för ett VM.

Friidrottstränaren Jussi Ihamäki påminner ändå om att det inte är helt lätt att sadla om från häcklopp till 400 meter slätt.

Karsten Warholm löpte världsrekordet 45,94 på 400 meter häck i OS i Tokyo och försökte strax därefter förbättra sitt rekord på 400 meter slätt. Han blev ändå hela 0,64 sekunder från sin rekordnotering 44,87.

– Warholm ville löpa Europarekord. Trots att han har löpt en sanslös tid på 400 meter häck så går det inte på ett ut. Ifall McLaughlin-Levrone vill underskrida Kochs rekord så måste hon koncentrera sig på den distansen. Det är antagligen det hon och hennes tränare funderar på, säger Ihamäki.

– I häcklöpning är man tvungen att förlänga sina steg. Exempelvis Warholm jobbar hårt för att förlänga sina steg i häcklopp, säger Ihamäki.

Snabbhetsegenskaperna bör vässas

Jussi Ihamäki förutspår att McLaughlin-Levrone måste förbättra sin snabbhet för att kunna hota Marita Kochs rekord.

– Hon borde ställa upp i 200-meterslopp för att förbättra de egenskaperna. Ifall man vill löpa 400 meter fort så bör det gå undan också på 200 meter.

Ihamäki poängterar ändå att McLaughlin-Levrone är en exceptionell talang, som har stått för förbluffande prestationer.

– Jag vill betona att hon är en stenhård idrottare. Även om hon skulle fokusera på 400 meter häck skulle hon vara kapabel till stordåd också på 400 meter slätt.

Artikeln är en bearbetad version av Yle Urheilus artikel: Kansainvälisessä yleisurheilussa muhii kova peliliike, joka voi johtaa käsittämättömän ME:n murskaamiseen: “Kukaan ei ole päässyt edes lähelle”

Diskussion om artikeln