Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vikingatida svärd hittat söder om Tavastehus

Ett rostigt vikingatida svärd ligger på ett modernt terassbord.
Bildtext Det här vikigatida svärdet hittades tidigare i oktober i Janakkala.
Bild: Reijo Hyvönen

Skogsvård ledde till upptäckten av inte bara ett svärd utan ett helt gravfält i Janakkala. Fynden kan vara kring tusen år gamla och Museiverket har avgränsat området.

En markägare i Janakkala, drygt tio kilometer sydöster om Tavastehus, träffade något med sin röjningskniv när han arbetade i skogen. Det visade sig vara ett rostigt svärd.

Markägarna ringde upp amatörarkeologen Reijo Hyvönen.

– De frågade vad de ska göra när de har hittat ett helt svärd i samband med skogsarbetet. Jag blev förstås ivrig. Jag frågade om jag får komma och titta på svärdet och besöka fyndplatsen för att se om där eventuellt finns mera att hitta, berättar Hytönen för Yle Uutiset.

Hytönen är aktiv i föreningen Kanta-Hämeen menneisyyden etsijät (ungefär Egentliga Tavastlands fornfyndare) och kunde genast se att det handlade om ett vikingatida svärd.

I utgrävningar har man hittat en järnyxa med skaftholk. Intill yxfyndet ligger en mätsticka.
Bildtext Nära den plats där vikingasvärdet hittades upptäcktes en yxa med skaftholk.
Bild: Reijo Hyvönen

När han besökte fyndplatsen hittade han också en vikingatida spjutspets och en del av en vikingatida yxa.

Vikingatiden började cirka 780 e.Kr. och pågick till cirka 1050 e.Kr. Hyvönen bedömer att svärdet som hittades i Janakkala i början av oktober kan vara från åren 1000–1100.

Ett spänne ligger på marken, delvis täckt av jord.
Bildtext Svärdfyndet ledde också till det här spännet.
Bild: Reijo Hyvönen

Reijo Hyvönen tog kontakt med en bekant arkeolog på Museiverket och den 26 oktober besökte Museiverkets provgrävningsgrupp Janakkala.

– De gjorde fyra provgrävningar och hittade fina vikingatida föremål, berättar Hyvönen.

Bland det som hittades finns åtminstone ett spänne, ett armband, en kedja och keramik. Såväl Hyvönen som gruppen från Museiverket glädje sig åt fynden.

En preliminär kartläggning ger vid handen att det är frågan om ett omfattande gravfält. Det visar att det har funnits en hel del bosättning och verksamhet i dagens Janakkala för tusen år sedan.

– Det kan inte finnas många så här stora områden i Egentliga Tavastland där det åtminstone enligt signalerna (från en metalldetektor) finns så här mycket fynd, säger Hyvönen.

Området har nu avgränsats, men på grund av Museiverkets begränsade resurser finns det för närvarande inga planer på mer omfattande utgrävningar i området.

En spjutspets ligger på en bädd av nyuppgrävd jord intill ett modernt verktyg.
Bildtext Museiverkets arkeologer grävde fram en vikingatida spjutspets som Reijo Hyvönen hade lokaliserat med metalldetektor.
Bild: Reijo Hyvönen

Artikeln är en bearbetad och förkortad version av Yle Uutisets artikel Hämeestä löytyi taas uskomaton historiallinen aarre: vesuri osui viikinkiaikaiseen miekkaan ja paljasti laajan kalmiston av Timo Leponiemi.