Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Festlig kröningsceremoni hölls för den nya zulukungen i Sydafrika

Uppdaterad 29.10.2022 18:03.
Zulufolket i Sydafrika fick sin kung - Spela upp på Arenan

När Misuzulu ka Zwelithini kröntes till kung var det den första officiella zulukröningen sedan Sydafrika blev en demokrati 1994.

Sång och dans har fyllt huvudstadion i den sydafrikanska kuststaden Durban inför den historiska kröningen av zulufolkets kung.

Den 49-åriga Misuzulu ka Zwelithini är nu formellt erkänd som monark i Sydafrika.

Kungen behövde ett erkännande från president Cyril Ramaphosa för att få full tillgång till statliga resurser och stöd. Detta erkännandecertifikat överlämnades officiellt på lördagen i Durban.

Flera lokala och utländska dignitärer fanns med bland de tiotusentals människor som deltog i ceremonin på Moses Mabhida-stadion.

Det handlar om den första zulukröningen sedan Sydafrika blev en demokrati 1994.

Bitter släktfejd gällande tronföljden

Härmed sätts det definitivt stopp för den hårda familjefejd som utspelades i samband med att tronföljden skulle klargöras. Striderna utkämpades offentligt och i domstolar.

Den förra kungen, Misuzulu ka Zwelithinis far, avled i mars 2021 efter att ha regerat i 50 år. Fadern efterlämnade sex fruar och minst 28 barn.

Kröning i fullständig traditionell stil

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa deltog i lördagens ceremoni. Det var första gången en svart president deltog i en zulukröning.

Dagens kröning var den första sedan apartheidsystemet upphörde, och kungen bar nu traditionell klädsel.

Senast en kröning ägde rum var år 1971 under apartheidregeringen, då kung Goodwill Zwelithini ka Bhekuzulu kröntes. De vita minoritetsmyndigheterna förväntade sig då att den unge monarken skulle bära västerländsk klädsel. Han deltog i evenemanget i kostym, och bara ett leopardskinnsbälte markerade zulukulturen.

Zulufolkets regent har hög status och är förmögen

Zulufolket är Sydafrikas största etniska grupp. Det finns mer än 11 ​​miljoner zuluer, och de utgör närmare en femtedel av landets 60 miljoner invånare.

Zulumonarken har inte någon formell politisk makt men har ett stort inflytande, och övervakar zulufolkets traditionella seder och markområden.

Zulufolkets traditionella regent har inte bara hög status inom den egna befolkningsgruppen, utan ärver också en betydande egendom.

En kunglig stiftelse förvaltar närmare tre miljoner hektar mark – ett område ungefär lika stort som Belgien – och den nykrönta kungens far uppges ha fått 71 miljoner rand (drygt 4 miljoner euro) per år av den sydafrikanska regeringen.

Källor: AFP, BBC, Reuters

 Traditionella kläder, sköldar och käppar på Moses Mabhida Stadium i Durban den 29 oktober 2022 under den officiella kröningsceremonin för Sydafrikas Zulukung Misuzulu.
Bildtext Traditionella kläder, sköldar och käppar på Moses Mabhida Stadium i Durban den 29 oktober 2022 under den officiella kröningsceremonin för Sydafrikas Zulukung Misuzulu.
Bild: Lehtikuva