Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland säger upp spannmålsavtalet med Ukraina efter attacken mot ryska fartyg på Krim

Uppdaterad 29.10.2022 21:16.
Utländska fartyg anländer till hamnen i Odessa.  "spannmålskorridoren"
Bild: Ukrinform / AOP

Spannmålsavtalet med Ukraina sägs upp efter attacken mot ryska fartyg på Krim, uppger det ryska försvarsministeriet.

Avtalet har varit i kraft i tre månader, och meningen var att det skulle förnyas den 19 november.

Det ryska ministeriet säger nu att Ryssland avbryter sin medverkan i genomförandet av avtalet om export av jordbruksprodukter från ukrainska hamnar.

Enligt Ryssland är orsaken den ukrainska regimens terrordåd mot ryska fartyg på Krim. Ryssland anklagar också ”brittiska experter” för deltagande i dådet.

Attacken skedde på lördag morgon utanför staden Sevastopol där Rysslands Svartahavsflotta är belägen.

Enligt ukrainska myndigheter skadades minst tre ryska fartyg i attacken.

Ukrainskt spannmål på fartyg i Istanbul
Bildtext Ett fartyg som kommer från Ukraina lastat med spannmål ligger ankrat för inspektion i Istanbul 11.10.2022. Spannmålsavtalet mellan Ryssland och Ukraina skapade säkra korridorer längs vilka ukrainska fartyg rör sig in och ut ur tre Svartahavshamnar i och runt Odessa.
Bild: Yasin Akgul / AFP

FN: Spannmålsavtalet har stor betydelse

Med hjälp av avtalet har transporten av vete, solrosolja och gödningsmedel till världsmarknaderna underlättats betydligt. Avtalet tryggar passagen in och ut från Odessa och två andra ukrainska hamnar.

Spannmåls- och gödselexporten från Ukraina har en avgörande betydelse, säger Stephane Dujarric, talesman för FN.

– Det vore viktigt att alla parter avstår från alla åtgärder som skulle äventyra transporterna – avgörande humanitära insatser som ger miljontals människor runt om i världen mat.

Enligt turkiska säkerhetskällor har Turkiet inte officiellt underrättats om att Ryssland drar sig ur avtalet med Ukraina. Turkiet agerade som medlare tillsammans med FN då avtalet ingicks.

Ukraina vill att Ryssland stoppar sitt ”hungerspel”

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba har på Twitter kommenterat det ryska beskedet: ”Jag uppmanar alla stater att kräva att Ryssland stoppar sitt hungerspel och återgår till att uppfylla sina skyldigheter”.

Kuleba skriver också att Ryssland använder sig av en falsk förevändning för att blockera den spannmålskorridor som tryggar livsmedelstillgången för miljontals människor.

Sedan avtalet undertecknades har mer än 9 miljoner ton spannmål och andra livsmedelsprodukter exporterats, meddelade FN nyligen. Enligt honom har avtalet framgångsrikt bidragit till matpriserna inte har skenat iväg.

Källor: AP, AFP, Reuters