Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minst 153 döda och många skadade i trängsel under Halloweenfirande i Sydkorea – finlandssvensk i Seoul: Folkmassor här är på en annan nivå än i Finland

Uppdaterad 30.10.2022 12:26.

Långt över hundra människor miste livet i det kaos som uppstod på trånga gator i Sydkoreas huvudstad Seoul på lördagen. Enligt Utrikesministeriets uppgifter finns det inga finländare bland dödsoffren.

Minst 153 människor dog i svår trängsel i distriktet Itaewon i Seoul på lördag kväll, uppger räddningstjänsten. 19 utländska medborgare uppges ha funnits bland dödsoffren, men enligt UM:s uppgifter är ingen av dem finländare.

Ytterligare över hundra människor skadades, flera av dem allvarligt.

Under lördagkvällens lopp steg dödssiffran kontinuerligt och ännu under söndagen fortsatte siffran att justeras uppåt. Människor hade klämts eller trampats ihjäl i den täta folkmassan.

Många av offren var kvinnor i tjugoårsåldern, säger ett ögonvittne.

Myndigheterna betecknar händelsen som en av de värsta olyckorna i fredstid i Sydkorea.

Skadade människor under Halloweenfest i Sydkorea
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Människor samlades för att fira Halloween

Stora folkmassor hade samlats i centrum av Seoul under kvällen för att fira Halloween. Omkring 100 000 personer hade sökt sig till området Itaewon, och trängseln var stor på de smala gatorna.

Det var det första Halloweenevenemanget på tre år efter att Sydkorea lyft covidrestriktioner och ändrat på reglerna för social distansering.

Enligt ögonvittnen hade folkmassan blivit allt mer oregerlig under kvällens lopp, och polisen hade problem med att upprätthålla ordningen.

Kaoset kulminerade ungefär klockan 22.20 lokal tid, men redan vid åttatiden ska det ha funnits så mycket folk i området att det var svårt att ta sig framåt på gatan, säger ett ögonvittne.

Många intervjuade säger att de beslöt sig för att återvända hem eftersom läget uppenbarligen var farligt.

En skadad människa på en bår.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Många av de omkomna uppges ha befunnit sig i närheten av en nattklubb. Det fanns ungefär tio gånger fler människor i området än normalt, säger ett ögonvittne.

Filmer på sociala medier visar att hundratals människor pressades ihop i en smal, sluttande gränd.

Människor trampades ned. Människor låg i lager på varandra, och många drabbades av andnings- och hjärtproblem.

Videor som spridits har visat medvetslösa människor som fått hjälp på gatan.

Enligt brandkårskällor som nyhetsbyrån AFP talat med skickades det mer än 140 ambulanser till platsen för att hjälpa offren. Över 400 räddningsarbetare tog sig till området, och all tillgänglig personal i Seoul placerades ut på gatorna för att behandla de skadade.

Människor på marken efter att ha blivit klämda i folkmassa.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Finlandssvensk studerande i Seoul fick i taxin höra vad som hänt

Finlandssvenska Anna Hellberg är magisterstudent vid Chung-Ang University. På lördagen var hon ute i Seoul med några vänner.

– När vi tog taxi hem berättade chauffören för oss om vad som hade hänt, att hundra personer hade dött. Jag är helt okej, men jag är chockad, säger hon.

För två veckor sedan besökte hon Itaewon och då rekommenderades hon att komma tillbaka och fira Halloween i området. Men Hellbergs planer ändrades och hon och hennes vänner valde på lördagen att i stället besöka Hongdae som också är känt för sitt nattliv.

– En av mina kompisars vänner var i Itaewon tidigare under kvällen, men de tyckte att stämningen var orolig så de stack, säger hon.

Itaewon är ett av de populäraste nattlivsområdena i staden, speciellt bland utlänningar, berättar Hellberg. Hon beskriver området som väldigt mysigt med flera restauranger och småbutiker längs de smala gatorna.

Den höga musiken gjorde att ropen efter hjälp drunknade i folkmassan

Hellberg bor i en studentbostad. Då hon kom hem frågade vaktmästaren henne om hon varit i Itaewon, för några andra studerande i samma hus hade åkt dit.

Hellberg tror inte att hon känner någon som dött i trängseln. Hon har hört av sig till sina vänner och alla mår bra.

Hon hade hört om en person som varit där och blivit fast i trängseln men lyckats ta sig in i en bar längs med gatan.

– När de kom ut var situationen en helt annan. Det var polis och räddningsväsende på plats som gav första hjälpen. De berättade att de såg hela rader med plastpåsar med lik i.

Antalet människor som rör sig på de smala gatorna i stadsdelen är på en helt annan nivå än i Finland. Efter att Sydkorea för några veckor sedan slopade munskyddsrekommendationer för utomhusevenemang kan hon bara anta att folkmassan på gatorna varit enorm.

– Min uppfattning är att det är de smala gatorna som skapat flaskhalsar, vilket har gjort att det blev väldigt trångt. Folk gick åt olika håll och blev i kläm, dessutom var det hög musik så man hörde inte om någon ropade på hjälp.

Polisen spärrar av gatan.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Landets president har utlyst en nationell sorgeperiod och ett knappt halvt dygn efter händelsen beskriver Hellberg atmosfären i Seoul som dämpad. Då Svenska Yle talar med henne i telefon sitter hon på ett studentkafé.

– Jag måste säga att jag inte märker av sorgeperioden annars förutom att folk är lite mer tystlåtna. Koreaner jobbar hårt och jag tror att alla försöker komma vidare i vardagen, kommenterar Anna Hellberg på söndagen.

Källor: Reuters, BBC, AFP

Artikeln uppdaterad söndag 30.10 kl 5:19 med ny dödssiffra, uppgifter om skadade och uppgifter från UM.

Artikeln uppdaterad söndag 30.10 kl 12:10 med nya kommentarer av Anna Hellberg.

Artikeln uppdaterad söndag 30.10 kl. 12.26 med nya dödssiffror.