Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Antalet hushåll med bostadslån krymper – barnfamiljer i huvudstadsregionen kämpar med de allra största lånen

Uppdaterad 30.10.2022 10:01.
En hand som släpper ner en nyckelknippe på en diskbänk.
Bildtext Andelen hushåll med bostadslån kymper i Finland.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Majoriteten av hushållen i Finland har numera inte bostadslån. Trenden är nedåtgående; färre ansöker om bostadslån i de stigande räntornas tidsålder. Samtidigt har majoriteten av barnfamiljerna bostadslån och de är ofta stora.

Cirka 30 procent av hushållen har bostadslån och andelen går sakta nedåt, skriver Yle Uutiset. Det fanns i fjol 2,8 miljoner hushåll, alltså hem där personer bor under samma tak, i Finland.

Den nedåtgående trenden väntas fortsätta eftersom stigande räntor minskar på låneefterfrågan och får dem med bostadslån att amortera snabbare.

Statistikcentralens siffror visar att andelen belånade hushåll minskat lite men stadigt redan under en längre tid.

– Det fanns 865 000 hushåll med bostadslån i slutet av 2021. På ett år hade antalet minskat med ett par-tre tusen, säger överaktuarie Ossi Kohvakka vid Statistikcentralen till Yle.

Under de senaste åren har de allt högre bostadspriserna dämpat köpivern under pågående coronapandemi. Samtidigt är det dock allt fler som betalar husbolagslån i sitt vederlag.

Hela 1,5 miljoner hushåll har andra lån. Antalet ökade med cirka 10 000 under fjolåret och jämfört med 2011 har 80 000 fler hushåll lån eller skulder som inte är bostadslån.

– Det kan vara studielån, skulder för näringsidkande, stuglån eller konsumtionskrediter såsom billån, säger Kohvakka.

Barnfamiljer har de största lånen

Samtidigt som färre har bostadslån har de med bostadslån allt större lånebörda i förhållande till inkomsterna. Av familjerna med en vuxen hade 38 procent och med två vuxna 71 procent bostadslån år 2020.

Den mest lånetyngda gruppen i Finland är 30–40-åriga par med barn. I en familj med två vuxna och barn är bostadslånet i snitt 160 000 euro. Tvåbarnsfamiljer är enligt statistiken de mest belånade hushållen.

De största genomsnittliga bostadslånen fanns år 2021 i huvudstadsregionen, i snitt 167 000 euro. I hela landet är siffran 110 600 euro.

Finlands Bank har länge varnat för räntor vid överoptimistiskt stora lån.

Också de helt skuldfria hushållen blir fler

En annan grupp som växer är de helt skuldfria hushållen. De uppgick till 1,3 miljoner i slutet av 2021.

Antalsmässigt var ökningen 17 300 hushåll på ett år. Så många hade lyckats betala sista raten av studielån, konsumtionskredit eller bostadslån.

Texten är en förkortad och omarbetad version av Yle Uutisets artikel Suurimmalla osalla kotitalouksista ei ole lainkaan asuntolainaa – korkojen nousu kurittaa suoraan 865 000:ta perhettä av Minna Pantzar.