Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Starka försvarsspelet höll hela vägen – Natalia Kuikka historisk efter ligaguld i USA: ”En stor glädje”

Uppdaterad 30.10.2022 09:08.
Portlands spelare firar ligaguld.
Bild: Tommy Gilligan-USA TODAY Sports

En finländsk spelare har för första gången vunnit den amerikanska NWSL-ligan. Natalia Kuikka spelade hela matchen då Portland Thorns besegrade Kansas City Current i finalen.

”Glädje, kärlek, mod och ni är lika med framgång”. De var de sista orden som Portlands lagkapten Meghan Klingenberg sa till sina lagkamrater inför finalen mot Kansas City Current.

Och så rätt hon skulle få.

Portland Thorns FC med Natalia Kuikka i startelvan gick hela vägen till finalseger. Det blev 2–0 och klubbens tredje titel genom tiderna.

– Det är för stunder som denna som vi gör det här. Vi kommer aldrig att glömma det här. Nu måste vi bara vinna varje år, säger anfallaren Sophia Smith efter finalen.

Smith inledde målskyttet redan i den fjärde minuten och ett självmål i början av andra halvlek säkrade guldet för Portland.

Natalia Kuikka som spelade hela matchen i Portlands backlinje fanns med i uppspelsfasen som ledde till 2–0-målet. Kuikka är första finländska spelare som vinner NWSL-titeln.

– Jag fortsatte bara spela till sista minuten och tänkte att det är en vanlig match. När matchen var över och jag såg alla lagkamrater springa runt så kände jag en stor glädje, säger Kuikka.

Ett starkt försvarsspel har varit en av nycklarna till ligaguldet för Portland. Och Kuikka har varit central i lagets försvarsspel.

– Vi har tränat på försvarsspelet väldigt mycket de senaste månaderna. Vi ska rensa bort alla långbollar och hålla målet rent. Vi har gjort det väldigt bra under hela säsongen och jag är glad över att vi höll nollan i sista matchen, säger Kuikka.

Diskussion om artikeln