Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Det ska bli skejtvänligare vid Varvsstranden i Åbo – staden välkomnar skejtarna också till Salutorget

Åstranden, hamnkran och museifartyget Bore.
Bildtext Under våren kommer Varvstranden att bli ännu bättre för de som åker skateboard.
Bild: Arttu Kuivanen / Yle

Under våren 2023 kommer två nya element för stadens skejtare dyka upp vid Varvsstranden. Åbo stad kommer dessutom att utreda hur man ytterligare kan förbättra möjligheterna att åka skateboard i staden under det kommande året.

Varvsstranden är ett populärt ställe bland skejtare men de element som finns vid platsen har skejtarna själv byggt. Nu ska en lokal rotaryklubb och Åbo stad hjälpa till att göra stället mer skejtvänligt.

I samarbetsprojektet har Åbo stad pekat ut lämpliga platser för de nya elementen, Åbo Rotaryklubb stått för kostnaderna och lokala skejtare har gett sitt expertkunnande i planeringen.

Enligt ordförande för Åbo stads idrottsnämnd Sini Häkkinen kommer man förutom att förbättra förutsättningarna att åka skejtboard vid Varvsstranden också att utreda om det går att göra det bättre att skejta också på andra ställen i centrum.

– Jag är jättenöjd över det här samarbetet. Det här är ett exempel på att staden inte behöver vara ensam aktör i att utveckla idrottsmöjligheterna i staden, säger Häkkinen.

Stenarna kommer att placeras på Varvstranden på den östra sidan av Aura å mellan de gamla spåren.

Sini Häkkinen punaisessa takissa, Tommi Sundqvist keltaisessa huomioliivissä ja Marjo Malin musta takki yllään Wärtsilän punaisen nosturin edessä.
Bildtext Ordförande för Åbo stads idrottsnämnd Sini Häkkinen, Tommi Sundqvist från Rotary och Marjo Malin från Turun tyttörullalautailijat är nöjda över samarbetet.
Bild: Arttu Kuivanen / Yle

Staden välkomnar också skejtarna till torget

Skejtandet har väckt mycket diskussion de senaste veckorna i Åbo i och med att skejtarna har hittat till det nyrenoverade Salutorget. Bland annat scenen på torget har visat sig vara ett ypperligt ställe att skejta på.

Samtidigt har diskussionen om att det saknas officiella skejtparker i staden lyfts. Staden upprätthåller för tillfället sex skejtplatser, men skejtarna är inte nöjda med dem.

– De har rätt. Vi har inte lyckats erbjuda tillräckligt bra förutsättningar för skejtarna. Jag hoppas att det här är början till att skapa bättre skejtplatser, säger Häkkinen.

Men vad tycker ordförande för idrottsnämnden om diskussionen kring skejtare på torget?

– Salutorget är en del av staden som är öppen för alla åbobor, också skejtare är välkomna till torget. De hör till staden och är en viktig del av stadskulturen, säger Häkkinen.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel Turun Telakkarannan skeittiolosuhteet paranevat – paikalle tulee kaksi skeittielementtiä som är skriven av Arttu Kuivanen. Artikeln har översatts och bearbetats av Lina Frisk.

Diskussion om artikeln