Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Livet är en grymhetens teater – Martin Enckells vindlande vackra text blev film under en enda natt i skärgården

Anders Larsson tittar mot horisonten vid havsstranden.
Bildtext Skådespelaren Anders Larsson gick bort kort efter att filmen var färdig.
Bild: Jonatan Sundström

Kortfilmen Kanske står du vid min sida blev skådespelaren, författaren och dramatikern Anders Larssons sista inspelade framträdande. Den var resultatet av en unik process där skådespelare och författare tillsammans födde fram sina verk.

Det var den första coronasommaren, år 2020, och i likhet med så mycket annat hade årets uppsättning av Skärgårdsteatern ställts in. Tobias Zilliacus som var vidtalad för att regissera Skärgårdsteatern det året, drog istället igång ett kortfilmsprojekt som han kallade Sju sånger från havet.

I centrum stod sju skådespelare, som fick utse varsin skribent för att skriva den text som sedan skulle gestaltas i filmen. Anders Larsson var en av skådespelarna och han valde sin långvariga vän, poeten och författaren Martin Enckell.

– Tanken var att kartlägga hur skådespelare och författare interagerar, säger Martin Enckell. Vi jobbade i “samarbetspar” och processen då texten arbetades fram var en viktig del av projektet.

En blixtsnabb skrivprocess

När Kanske står du vid min sida föddes gick processen ändå väldigt fort. Ett telefonsamtal, då vännerna bestämde sig för att träffas, och en entimmes gemensam promenad senare, var Martin Enckell i full färd med att skriva.

Poeten Martin Enckell.
Bildtext Poeten Martin Enckell skrev manuset till Kanske står du vid min sida.
Bild: Matilda Gyllenberg / Yle

– Anders matade mig med vissa konkreta uttryck. “Du som har hållit i en hammare”, och “Du som har rensat en fisk”. I och med att vi kände varandra så väl så förstod jag precis hur han menade.

Filmer om havet och isolering

Den enda givna ramen var att filmerna dels gärna skulle beröra skärgården, dels spegla den isolering som coronapandemin förorsakade.

– Anders inspirerade och stimulerade mig. Redan samma kväll hade jag skrivit texten. Det blev inte så mycket bollande fram och tillbaka, inga förändringar eller omskrivningar. Några strykningar bara, säger Martin Enckell.

Och det är inte vreda vindar som vridit martallen in i en härdnad. Det är solen som gjort sitt, det är ljuset som tvingat livet att vrida och vända sig mot sig.

ur Kanske står du vid min sida av Martin Enckell

Resultatet blev en vindlande poetisk monologfilm, där en åldrande man (Anders Larsson) ensam på en skärgårdsö under en enda skälvande natt ger sig i kast med några av livets riktigt stora frågor.

– Det här är en text som mycket starkt bär fram människans dödlighet och de stora frågorna i livet. Jag ville ändå få med en riktning framåt, och de cykliska elementen som representeras av naturen.

Anders Larssons död gav filmen nya dimensioner

En kort tid efter att filmen var färdig dog Anders Larsson, plötsligt och oväntat. Ett av filmens starka teman är avsked, vilket framstod ännu starkare efter att Anders hade gått bort.

– Anders död kastade givetvis sin skugga över filmen, säger Martin Enckell. Det kändes kusligt att filmen kretsar kring död och avsked, och jag måste värja mig för att inte bli vidskeplig.

Förr eller senare är vi alla forna, försvunna, en otydbar avskrift av tystnader från stoft från ett fjärran, men en förunderlig födslogång tvingar sig ändå fantomlikt in, och det är som om jag borde tro, eller vårda mitt tvivel, vårda det vackrare.

ur Kanske står du vid min sida av Martin Enckell

Regissören Tobias Zilliacus tänker i liknande banor.

– Filmens betydelse förändrades dramatiskt i och med Anders bortgång, men vi insåg nog alla redan den där natten då vi spelade in filmen, att vi delade en betydelsefull stund i våra liv. Vi samlades kring Martins text, och Martin hade verkligen tillträde till Anders och hans själsliv.

Anders Larsson tittar ut ur en stugas fönster.
Bildtext Anders Larsson under filminspelningarna.
Bild: Jonatan Sundström

– Anders var definitivt en människa som berikade sin omgivning med en underbar och underfundig humor och med överraskande vinklingar på saker och ting, säger Martin Enckell. Det här projektet visar vilket fantastiskt medium kortfilmen är, hur man i komprimerad form kan få fram så väldigt mycket. Filmen har diktens associativa sätt att nalkas sina teman, och det hela konkretiseras via Anders och via naturen.

Se Martin Enckell berätta om filmen här:

Kanske står du vid min sida - Spela upp på Arenan

Kanske står du vid min sida är en del av Svenska Yles kortfilmssatsning, som visas i Yle fem under tre söndagar i april med start den 9.4.

Här kan du se filmen. - Spela upp på Arenan

Alla Arenans kortfilmer finns samlade här.

Läs också: Har du inte tid eller ork för en långfilm? Välj en kort i kväll!