Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Helsingfors tingsrätt häktade regeringsråd i människohandelshärva – Arbets- och näringsministeriet utreder avstängning

Uppdaterad 30.10.2022 18:29.
En man med kort brunt hår ser bister ut.
Bildtext Regeringsråd Olli Sorainen vid Arbets- och näringsministeriet. Arkivbild.
Bild: Antti Kolppo / Yle

Regeringsrådet Olli Sorainen har häktats, misstänkt för grovt tagande av muta och grovt missbruk av tjänsteställning. Polisen har en vecka på sig att presentera mer bevismaterial.

Regeringsrådet Olli Sorainen vid Arbets- och näringsministeriet har på söndagen häktats och är skäligen misstänkt för grovt tagande av muta och grovt missbruk av tjänsteställning.

”Skäligen misstänkt” är den lägre graden av misstanke. Det innebär att polisen har en vecka på sig att för Helsingfors tingsrätt framlägga ytterligare bevis för att Sorainen ska hållas häktad.

Tingsrätten har därför inte slagit fast något datum för när åtal ska väckas. Tingsrättens häktningsförfarande ägde rum i polishuset i Böle i Helsingfors på söndagen. Sorainen deltog via videolänk från polishäktet i Vanda tillsammans med sin advokat. Han greps tidigare i veckan av polisen.

Advokaten Kaarle Niemi kommenterade på söndagen misstankarna mot Sorainen.

”Han förnekar misstankarna om grovt tagande av muta och grovt missbruk av tjänsteställning. I övrigt kommenteras fallet inte”, skriver Niemi till STT i ett textmeddelande.

Utredning om människohandel

Misstankarna mot Olli Soroinen är kopplade till en utredning där utländska bärplockare misstänks ha blivit utsatta för människohandel.

Två personer har tidigare häktats i anslutning till förundersökningen i fallet. För deras del har brottsrubriceringen under utredningen ändrats från misstänkt människohandel till misstänkt grov människohandel.

”I förundersökningen misstänks att personerna har fått betydande vinning med hjälp av mutor samt lättnader i myndighetsprocesserna som gäller bärplockningsverksamheten”, uppger utredningsledaren, kriminalkommissarie Teemu Mäntyniemi vid Centralkriminalpolisen i ett pressmeddelande tidigare i veckan.

Ministeriet utreder

Sorainen hade en central roll i beredningen av den lag som gäller utländska bärplockares ställning.

I fredags meddelade Arbets- och näringsministeriet att man omgående inleder en intern granskning för att utvärdera hur ministeriets övervaknings- och riskhanteringsprocesser fungerar.

På söndagen meddelade Arbets- och näringsministeriet att ministeriet som arbetsgivare har inlett en process för att utreda förutsättningarna för att avstänga Sorainen från tjänsteutövning.

Arbetsminister Tuula Haatainen (SDP) kommenterade i lördags på Twitter att brottsmisstankarna om en tjänsteman vid Arbets- och näringsministeriet är chockerande. Hon konstaterade också att det är viktigt att polisen får utreda fallet i fred.

Källa: STT, Yle Uutiset, HS

Artikeln uppdaterades klockan 15.26 med uppgifterna om att Sorainen förnekar misstankarna och klockan 18.29 rättades Kaarle Niemis namn.