Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Libanon blir utan president i svår ekonomisk kris

Michel Aoun på en röd går förbi tre rader med soldater i paraduniform.
Bildtext Michel Aoun (andra från vänster) lämnar presidentplalatset på söndagen.
Bild: Wael Hamzeh / EPA

Libanons avgående president Michel Aoun är både hatad och älskad, men har visat sig ytterst svår att ersätta. På söndagen hyllades han av sina anhängare när lämnade han presidentpalatset i Beirut.

Libanons president Michel Aoun har på söndagen lämnat presidentpalatset eftersom hans mandatperiod tar slut på måndagen. Utanför palatset möttes han av hundratals anhängare.

– Om jag var 18 år gammal skulle jag lämna landet. Det finns inget Libanon efter Michel Aoun, säger 16-åriga Therese Younes till nyhetsbyrån Reuters utanför palatset.

Alla är inte av samma åsikt.

– Han var den värsta presidenten i Libanons historia, Jag föredrar ett tomrum framför honom, säger 41-åriga Michel Meouchi om Aoun.

Det politiska läget i Libanon har varit kaotiskt sedan vårens parlamentsval, då ingen gruppering fick majoritet. I en månads tid har parlamentet försökt komma överens om en efterträdare till Aoun, men ingen överenskommelse har nåtts.

Regeringsbildningen har inte heller gått smidigt sedan valet.

– I morse skickade jag ett brev till parlamentet och undertecknade ett dekret som konstaterar att regeringen har avgått, sa den 89-årige Aoun till sina anhängare utanför presidentpalatset på söndagen.

Enligt experter ingår brevet i den politiska dragkamp som har pågått mellan maroniten Aoun och den sunnimuslimske premiärministern Najib Mikati. Enligt Aoun är Mikati inte intresserad av att bilda regering och ta tag i de problem som Libanon står inför.

Aoun skulle gärna se sin svärson Gebran Bassil ta över presidentposten. Bassil har redan efterträtt sin svärfar som partiledare för Fria patriotiska rörelsen (FPM).

Stora problem och expeditionsministär

Libanon lider av en svår ekonomisk kris och landets valuta har rasat.

Telekommiljardären Najib Mikati försäkrar ändå att hans expeditionsministär kommer att fortsätta att leda landet. Enligt libanesisk lag fortsätter en regering som har avgått som expeditionsministär tills en ny har tillsatts.

Enligt den oskrivna överenskommelse som kallas Libanons nationalpakt ska landets president alltid vara maronit, alltså kristen, medan premiärministern är sunnimuslim och nationalförsamlingens ordförande shiamuslim.

Om landet är utan president är det ministerrådet som har presidentens maktbefogenheter.

En expeditionsministär kan ändå inte fatta alla de beslut som landet behöver, säger den libanesiske grundlagsexperten Wissam Lahham till nyhetsbyrån AFP.

Källa: AFP, Reuters