Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HIFK vann tät handbollskamp – okänd motståndare bjöd på hård match i Europacupen: ”Vi visste väldigt lite om motståndarna”

Oscar Udd.
Bildtext Oscar Udd var nöjd med hemmalagets insats. (arkivbild)
Bild: Handbollförbundet/Kalle Parkkinen

Helsingfors IFK kämpade sig till en 28–27 seger mot KH Besa Famgas från Kosovo i Europacupen i handboll. Hemmalaget hade chanser att dra ifrån men slutresultatet blev tajtare inför returmötet.

HIFK fick spela mot en internationell motståndare för första gången sedan 2019. På söndagskvällen fick Helsingforsarna möta Kosovos mest framgångsrika handbollsklubb KH Besa Famgas.

Besa Famgas kom hårt in i matchen och visade genast att motståndet skulle bli mer fysiskt än Helsingforsarna varit vana med i den inhemska ligan.

Gästerna drog ifrån i början av matchen men IFK kämpade sig tillbaka, mycket tack vare strålande målvaktspel av Bogdan Klepa. Matchen var väldigt jämn in i slutet av första perioden då matchen stod 12–13 i bortalagets favör.

– I början kom de hårt på, men vi orkade hänga med och så kom vi tillbaka in i matchen eftersom vi hade snäppet bredare trupp än motståndarna, kommenterar Oscar Udd efter matchen.

Drog ifrån i andra perioden

IFK lyfte på den egna speltakten ju längre den andra perioden led och tog över matchen. Helsingforsarnas försvarsspel fungerade och hade ett överläge med fyra mål i matchens slutskede, men Besa Famgas lyckades knappa in och slutsiffrorna skrevs till sist 28–27.

– Det är synd när vi leder med fyra bollar mot slutet men får inte med oss mera än ett mål till returmötet, säger Udd.

– Men hellre har vi ett måls övertag än inget alls.

Matchens bästa målskyttar blev HIFK:s Vladimir Knopinkji och Besa Famgas Egzon Gjuka med nio bollar i nät.

En okänd motståndare för IFK

Det kosovoalbanska motståndet var näst intill helt okänt för Helsingforsarna. Besa Famgas är 18-faldiga mästare i Kosovo.

– Laget var ganska okänt för oss. Vi har kollat någon videosnutt här och där, men att få ett ordentligt grepp om motståndarna kräver noggrannare förberedelser, kommenterar HIFK:s statistiktränare Robert Lindholm.

– Man förbereder sig nog snäppet bättre inför internationella matcher.

Gästerna hade med sig ett stort och högljutt bortafölje i matchen. Hallen i Britas var näst intill slutsåld och det reflekterade en fin stämning under drabbningen

I returmötet i Kosovo förväntas även fullt ös från hemmasupportrarna.

– Jag har förstått att de har mycket publik på läktarna i Kosovo. I dag hade vi egna hemmafans med och det var jätte bra tryck från både hemma- och bortasektionen, konstaterar Udd.

– Men det är klart att det kommer bli en svår bortamatch.

Returmötet spelas i Kosovo den 6:e november.

Europacupen: HIFK–KH Besa Famgas 28–27 (12–13)

Målskyttar:

HIFK:
Vladimir Knopinskji 9 mål
Rui Rolo 6
Oscar Udd 5
André Udd 3
Nicolas Reenpää 2
Evgeny Semenov 2
Viktor Grönmark 1

KH Besa Famgas:
Egzon Gjuka 9 mål
Jon Vokshi 5
Ivan Majic 4
Victor Alonso Garcia 4
Nikola Prce 3
Denis Sabanovic 2

Diskussion om artikeln