Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Svinhus brann i Ytterjeppo – nästan alla svin kunde räddas

Uppdaterad 31.10.2022 14:02.

Ett svinhus med med mer än 1000 svin i Ytterjeppo i Nykarleby började brinna på måndag morgon.

Brandkåren fick larmet till Bärsvägen vid halv sjutiden på morgonen.

– Vi har en brand på mellantaket i svinhuset, det brinner för fullt men det ser ut som att vi kan rädda gamla delen, säger jourhavande brandmästare Vesa Berg på måndag morgon.

Släckningsarbete av brand i svinhus.
Bildtext På morgonen brann byggnaden till höger för fullt och brandmännen föste ut svinen genom den lägre, bruna byggnaden till vänster.
Bild: Ida-Maria Björkqvist /Yle

Vid 11-tiden kunde brandkåren meddela att branden var så gott som släckt.

– Vi har också kunnat evakuera nästan alla svin till den delen av svinhuset som klarade sig undan branden. Vi kanske måste avliva ungefär 20 svin, säger Berg.

Berg berättar att man har fört iväg den första gruppen på ungefär 250 svin till ett tillfälligt svinhus i Pensala. Resten av svinen ska föras till samma ställe.

– Veterinären undersöker dem som bäst.

Ett svinhus brinner ute på en åker.
Bildtext Till vänster om vägen flyter Nykarleby älv och brandkåren pumpar vatten direkt ur ån med kraftiga pumpar.
Bild: Ida-Maria Björkqvist

På morgonen såg det mörkt ut för svinen och man hade kallat veterinär och slaktbil till gården. Berg säger att han också själv är förvånad att de gick så bra för svinen.

– Vi fick hit många styrkor genast i början och kunde begränsa branden snabbt. Vi hade en gång från det mittersta svinhuset där det brann mest och via den kunde vi evakuera svinen. Den här gången lyckades vi ganska bra.

Två brandmän vid ett hus där släckningsarbete pågår.
Bildtext Brandmännen på plats får beröm av jourhavande brandmästare Vesa Berg. De jobbade effektivt och vi tog rätt beslut i rätt tid, säger Berg.
Bild: Ida-Maria Björkqvist /Yle

Om själva branden kan Berg på måndag förmiddag berätta att den är nästan släckt.

– Vi har små eldhärdar fortfarande i det värstdrabbade huset. Vi har beställt hut en kranbil. Vi kommer att börja röja takkonstruktionen som har rasat ner och så släcker vi eldhärdarna som finns där under. Det kommer att ta resten av dagen.

Totalt 20 enheter var på plats i Ytterjeppo och Berg uppskattar att mellan 50 och 80 brandmän jobbade med branden. Nykarleby älv ligger några hundra meter från brandplatsen och därifrån kunde man pumpa upp vatten till brandplatsen.

Inga människor har skadats i branden.

– Det var fyra personer i bostadshuset på samma tomt, de klarade sig oskadda och branden har inte spridit sig till själva byggnaden.

Uppdaterad 11.30 med ny information.