Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ekenäsbon Liv Söderberg vann tävling med novell om krig och brödraskap: ”Intressant att skriva om sådant som är aktuellt”

Ung kvinna med kort rött hår och iklädd läderrock ser in i kameran.
Bildtext Liv Söderberg säger att hon vill bli författare. Hon har skrivit olika texter och berättelser alltsedan hon lärde sig skriva.
Bild: Nicole Hjelt / Yle

Liv Söderberg, 16 år, har vunnit novelltävlingen Vad händer? med sitt bidrag Bäste broder. Den handlar om tre ryska soldater som tror att de deltar i en militärövning i Ukraina.

Enligt juryn lyckas Liv Söderberg mänskliggöra det man läser i nyheterna dagligen. Dessutom tar hon sig an ett aktuellt ämne på ett oväntat sätt.

Liv Söderberg studerar första året vid Ekenäs gymnasium, men gick i nian i Ekenäs högstadieskola när hon skickade in sitt tävlingsbidrag.

Novellen Bäste broder handlar om tre ryska soldater som inte förstår att de befinner sig i ett krig utan tror att de deltar i en militärövning i Ukraina. Till slut inser de stundens allvar.

– Jag hörde om det i nyheterna och tyckte det var ganska galet. Pojkarna var ganska nära min egen ålder, men tyckte inte att det pratades tillräckligt om det, säger Liv Söderberg.

Liv Söderberg beslöt sig alltså för att skriva en novell om händelsen.

Hon följer rätt aktivt med händelserna i Ukraina.

– Egentligen hade jag en helt annan story, men insåg att jag inte kunde klämma in den i maximala antalet ord. Jag skrev då om hela texten och då blev det den här:

Bäste broder av Liv Söderberg

Vänskap är ett svårt ämne att skriva om säger Liv Söderberg, men tycker själv hon lyckades rätt bra i novellen Bäste broder.

– Jag blev verkligen glad när min modersmålslärare ringde under en rast, beskriver Liv Söderberg känslan när hon fick veta att hon vunnit den nationella novelltävlingen.

Liv Söderberg skriver också hemma och på sin fritid.

– Det är något jag alltid gjort, allt sedan jag var liten.

Just nu funderar hon på att skriva en dystopi om utvidgningen av Sahara.

Liv Söderberg tar sig an stora och svåra ämnen.

– Jag tycker det är intressant att skriva om det som är aktuellt.

Okej, jag skriver en egen text, den kan jag tycka om eftersom jag hittar på den själv

― Liv Söderberg

Liv Söderberg säger att skrivandet är hennes ”mejgrej” och hon vill gärna bli författare.

Någon bokmal var hon däremot inte som barn.

– Jag var så petig med vad jag läste så därför tänkte jag att ”okej, jag skriver en egen text, den kan jag tycka om eftersom jag hittar på den själv”.

Hennes lärare gillade det hon skrev och det gav Liv Söderberg både bekräftelse och självförtroende att fortsätta skriva.

Eftersom hon skriver om sådant som händer i verkligheten är det viktigt att kolla källor noggrant, säger Liv Söderberg.

– Så att man inte skriver in något helt konstigt som inte är fakta.

Liv Söderberg vann novelltävling: ”Att skriva noveller är en mejgrej”

6:32

Bidragen i tävlingen skickades in under föregående läsår och temat för novelltävlingen var vänskap.

Liv Söderberg fick sitt pris i fredags (28.10) under bokmässan i Helsingfors. Det är Svenska modersmålslärarföreningen i Finland som delar ut priset.

Årets novelltävling är redan i gång och temat det här läsåret är drömmar. Bidragen ska skickas in senast i slutet av maj nästa år.

Diskussion om artikeln