Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Hon lär ut sex som livsenergi på kontroversiell kurs: Kvinnan får pengar, mannen sex och livsglädje

Finlandssvenska Kuuninjatar lär kvinnor hur de säljer sex och samtidigt blir ljusarbetare. Men den alternativa vården är oreglerad, vilket innebär att det inte finns något skydd för klienterna om något går fel.

Från 2022
Uppdaterad 04.12.2022 20:30.

Hon snurrar runt i en poledance som få har styrka och kondition att klara av.

– Jag har separata kurser för poledance. Men på kursen om ljusarbete och sexarbete lär jag också ut sinnliga rörelser, säger hon och visar några böljande mjuka rullningar med nedre kroppen.

Kuuninjatar är finlandssvensk och veterligen den första i Finland som håller kurs i hur man kombinerar så kallat ljusarbete med sexarbete.

Ljusarbete ses i nyandliga och spirituella kretsar som något som förstärker den goda livskraften hos dig själv och andra.

– För mig är sexualitet starkt förknippat med livskraft. Livskraften försvagas om man bär på mycket rädslor och skam, och det kan den här kursen ändra på, förklarar hon.

På kursen lär hon deltagarna allt det praktiska kring vad en sexarbetare bör tänka på: skatter, marknadsföring, säkerhet, vilka sextjänster som är lätta att sälja, och så vidare.

Kuuninjatar.
Bildtext Kursen där man lär sig hur sexarbete kan kombineras med så kallat ljusarbete, är Kuuninjatars egna idé. Hon säger att kursen fått mycket positiv feedback av deltagarna.
Bild: Meira Valtonen

Fritt fram att bli terapeut

Svenska Yles kartläggning visar att det finns personer som kallar sig ljusarbetare på så gott som alla orter i Svenskfinland. Ofta erbjuder ljusarbetarna reiki- eller energibehandlingar, lite beroende på vad utövaren valt att kalla det.

Det finns inget specifikt register över hur många ljusarbetare eller alternativa terapeuter det finns i Finland.

Det är fritt fram att kalla sig terapeut i Finland, men exempelvis titlarna psykoterapeut, fysioterapeut och talterapeut är skyddade. I princip innebär det att man kan ”hitta på” vilken slags terapi som helst och kalla det för terapi, så länge det framgår att den är ”alternativ”.

Det är hos Regionförvaltningsverket man ansöker om tillstånd innan man kan påbörja sin verksamhet.

Orsaker till att patienter använder sig av alternativa behandlingar är varierande. Det kan vara av ideologiska skäl, besvikelse över behandlingsresultat eller bemötandet inom den konventionella hälso- och sjukvården.

I över tio år har man diskuterat om det behövs en lagstiftning för alternativvården. Också nuvarande regering har lovat utreda alternativvården, men inget har hänt.

Ansvariga ministern Krista Kiuru vill inte kommentera saken.

Ordlista

Gick inte som det var tänkt

En av de som fått vägledning av Kuuninjatar, vi kallar henne Laura, är orolig för att kursen lockar vilsna och osäkra kvinnor.

Laura har en bakgrund av sexuella övergrepp och säger att hon bär på trauman från det.

– Jag är en andlig person och ville bli en hel människa igen efter ett destruktivt förhållande. Jag förstod att sextjänsterna kunde vara till hjälp och då blev jag intresserad.

Laura kände sig stark efter sin första kund. Hon sålde tantrisk massage för att ”övervinna rädslan för män”.

– Jag ville komma över mina trauman, men det lyckades inte. Inte var männen intresserade av det andliga heller, de ville bara ha sex.

Laura har uppfattat att hon kan ta tillbaka kontrollen över sin sexualitet i samband med sexarbetet, men säger att hon är besviken att så inte skedde.

I ett mejl till Svenska Yle svarar Kuuninjatar att Laura har missuppfattat detta.

– Sexarbete kan stöda kundens personliga healingprocess, men arbetet är inte till för yrkesutövarens personliga processande, skriver hon.

Större personligt ansvar

Kuuninjatar bemöter kritiken och påpekar att detta inte är en kurs för alla, och att man bör ha bearbetat sina trauman innan man går kursen.

– Men det är inget jag kan veta, ifall någon gjort sitt arbete eller inte. Här tycker jag att människor överlag borde ta mera personligt ansvar över vad de gör.

Hon säger också att alla män inte är intresserade av det andliga, men de som är det får en extra dimension om de är emottagliga för det andliga.

Hon anser att alternativa terapier har en kompletterande roll till vår västerländska medicinska hälso- och sjukvård.

– Det ena utesluter inte det andra, jag kan tro på vetenskapen och medicinen samtidigt som jag tror att vi människor har ett högre väsen, säger Kuuninjatar.

poledance
Bildtext Kuuninjatar ger en poledance-uppvisning som få skulle ha styrkan och koordinationen att klara av, och filmas här för Svenska Yles granskande program Spotlight som handlar om alternativa vårdterapier.
Bild: Yle/Anki Westergård

Sex och andlighet – spännande men riskabelt

Svenska läkaren och psykoterapeuten Rigmor Robért är specialiserad på andlighet. Hon håller med Kuuninjatar om att den alternativa rörelsen kan ha kommit på sådant som ännu inte är vetenskapligt etablerat.

– Men att blanda ihop sex och andlighet är riskabelt, eftersom det kan spåra ur.

Robért säger att fördelen med alternativa terapier är att de kan vara ett komplement till sådant som en person inte upplever sig få hjälp med av den konventionella sjuk- och hälsovården.

– Man söker inte bara behandling och bot, man söker också tröst och förståelse och att någon lyssnar och tycker jag är värd att lyssnas på, säger Robért.

Robért ser alltså både för- och nackdelar med alternativa terapier, men vill ändå höja ett varningens finger.

– De verkliga riskerna är ifall någon lider av ett allvarligt kroppsligt eller psykisk tillstånd och tyr sig till det alternativa i stället för sjukvården, säger Robért.

rigmor robert
Bildtext Svenska läkaren och psykoterapeuten Rigmor Robért är specialiserad på andlighet. Hon ser ljusarbete som ett slags new age 3.0.
Bild: Anki Westergård / Yle

Dark feminine

På kursen lär Kuuninjatar också ut något som kallas ”dark feminine”.

Det innebär bland annat att kvinnan bejakar urkraften i sin sexualitet och vad det är att vara kvinna och genom det kan hon komplettera mannens sexualitet.

Kursen är alltså väldigt praktisk, samtidigt som den nyandliga dimensionen finns närvarande.

Kuuninjatar menar att kvinnan och ljusarbetaren genom sex kan transformera dåliga energier av mannen och hjälpa honom finna sin livsgnista.

Varför är det kvinnornas problem?

– Det är inte vi kvinnor som ska fixa deras problem, men vi kan erbjuda service för att hjälpa dem. Vi kan spegla dem i deras process.

I gengäld, säger hon, kan kvinnan ta betalt för servicen.

höga klackar
Bildtext Kuuninjatar menar att kursen är en investering och något var och en kan växa med, det är inte pengarna som tilltalar utan ett högre och mer upplyst medvetande.
Bild: Anki Westergård / Yle

Ingen bakgrundskoll

I Finland är det lagligt att köpa och sälja sex. Däremot är det olagligt med koppleri och att köpa sex av någon som är utsatt för människohandel.

Kuuninjatar säger att detta inte är en kurs för personer som befinner sig i trångmål och behöver snabba pengar genom att sälja sex.

Hon har medvetet satt ett högt pris på kursen så att de som deltar verkligen har tänkt igenom varför och att de vill delta.

Någon koll av deltagarnas bakgrund görs inte.

– Jag har en del deltagare som har en bakgrund med övergrepp men de har arbetat med sina trauman och kan öppet berätta om det. På kursen kan de vinna tillbaka sin självkänsla.

Kuuninjatar understryker att hon anser att människor överlag borde ta mera ansvar för sig själva eftersom ingen utomstående kan veta vad var och en bär inom sig.

Men för att klargöra, du har ingen akademisk utbildning inom medicin eller psykologi?

– Nej, jag har utbildning inom hypnosterapi och NLP, hur man kan tala om saker på ett positivt sätt.

Men finns det risk för att kursen uppmuntrar till att sälja sex?

– Jag ser det inte som en dålig sak i alla fall. För det gör den ju.

Tack för alla kommentarer! Vi stänger detta kommentarsfält kl.17:00 idag, den 28 november.

Terapi, healing och sex - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln