Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Basketlandslaget under en ny kapten mot VM nästa år – Sasu Salin tar över efter Shawn Huff

Sasu Salin går på skott.
Bildtext Basketlandslagets nya kapten är Sasu Salin.
Bild: All Over Press

Sasu Salin har valts till basketlandslagets nya kapten efter Shawn Huff som avslutade karriären i och med EM-tävlingarna. Salin ska leda det finländska laget bland annat i VM 2023 dit Finland redan säkrat en plats.

Huff var kapten för Finland i sju år fram till EM i höst. 31-årige Salin, som till vardags spelar i den spanska basketligan för Teneriffa, säger sig vara både överraskad och glad över sin allt större roll i landslaget.

– Jag är väldigt glad över att bli vald till kapten. Det är ett hedersuppdrag. Jag borde kanske ha varit mera uppmärksam på hur Huff och Hanno Möttölä som tidigare kaptener jobbade, så skulle jag ha lärt mig något, säger Salin.

Salin är äldsta spelaren i herrlaget, och har erfarenhet från sex internationella mästerskap.

– Jag hade väl aldrig väntat mig att Huff och Petteri Koponen skulle sluta, men nu är jag plötsligt gamlingen i laget.

Salins första uppdrag som landslagskapten kommer redan i november då Finland spelar VM-kvalmatcher mot Tyskland och Estland. Då Finland redan säkrat VM-biljetten och får spela utan press blir det en mjuk start för den nya kaptenen. Salin vet ändå vad som förväntas av honom.

– Som kapten ska jag alltid vara på spelarnas sida. Jag ska föra diskussioner med tränarstaben och föra fram spelarnas åsikter. Och jag ska se till att höja självkänslan i laget under svåra stunder.

Ungt, skickligt och snabbt lag

Den fina EM-framgången ger löften om en fin närmaste framtid för herrlandslaget, trots att några av de äldre nyckelspelarna avslutat karriären.

Då många unga spelare dessutom har nästan ett år tid på sig att utvecklas fram till VM-slutspelet kan Salin vara optimistisk.

– Vi har ett ungt och skickligt lag som vill göra bra saker och visa att de är bra. Spelmässigt ska vi hålla oss till vår egen spelstil som utvecklades under Henrik Dettmann, och som nuvarande tränaren Lassi Tuovi finslipat på. Vårt spelarmaterial består av mindre spelare jämfört med många andra lag. Det måste vi kompensera med snabbare spel, säger Salin.

”Markkanen märkte att han är ett odjur”

NBA-stjärnan Lauri Markkanen kommer naturligtvis att vara landslagets bärande kraft i VM. För Salin kommer inte Markkanens fina höstform i Utah Jazz som någon överraskning.

– Jag hade nog väntat mig fin statistik av Lauri efter att jag insåg vilken roll han kommer att ha i Utah. Han är otroligt skicklig, och efter ett bra EM fick han självförtroende och märkte vilket odjur han är. Nu förverkligar han sig i Utah, kommenterade Salin.

Finland spelar VM-kvalmatcher borta mot Tyskland fredagen den 11 november, och hemma mot Estland måndagen den 14 november.

Diskussion om artikeln