Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Två idrottshallar planeras i Pedersöre

Från 2015
Uppdaterad 17.11.2015 14:11.
Ingå allaktivitetshalls fotbollsplan
Bildtext Något i den här stilen planeras i Esse. Bilden är tagen i Ingå allaktivitetshall.

Två idrottshallsprojekt planeras parallellt i Pedersöre. Bägge projekten beviljades på måndagen understöd av kommunstyrelsen.

Esse IK planerar att bygga en allaktivitetshall vid Överesse idrottsplan. Hallen skulle vara kall och ha konstgräs.

Hallbolagets aktiekapital ska uppgå till 80 000 euro och föreningen har anhållit att kommunen tecknar aktier för 39 000 euro. Totalt beräknas hallbygget gå på 217 000 euro.

Det andra projektet drivs av en grupp Pedersöreföreningar som vill bygga en övertryckshall i anslutning till idrottscentret i Sursik. Där förväntas kommunen gå in med 60 000 euro i aktiekapital. Till måndagens möte hade en anhållan om 6 000 euro i planeringsbidrag lämnats in.

Villkor att statliga pengar beviljas

I sin beredning föreslog kommundirektör Stefan Svenfors att ingetdera projektet stöds. Det är inte ändamålsenligt att driva två hallprojekt, något som kommunen framhållit i tidigare diskussioner med föreningarna. Man borde i stället enas om en gemensam syn på hur ett bollhallsprojekt kunde genomföras.

Efter diskussion beslöt kommunstyrelsen ändå att gå in med ett aktiekapital på 25 000 euro, förutsatt att NTM-centralen också beviljar pengar till projektet.

Efter att Esseprojektet fått tummen upp godkändes också den andra anhållan. Kommunstyrelsen beviljade 6 000 euro i planeringsbidrag för en hall i Sursik. Där var beslutet enhälligt.

Uppdaterad 17.11. kl. 14.10: Ett förtydligande om hur kommunen stödjer de båda hallprojekten. Två sista styckena har uppdaterats med mer information om vilka summor kommunen bidrar med.