Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Gigantisk datacentral planeras i Virkby

Från 2022
Åker i Virkby
Bildtext På åkern intill bensinstationerna i Kittfall, Virkby planerar Lojo stad en stor datacentral.
Bild: Lojo stad

I höstas köpte Lojo stad ett stort markområde i Virkby och nu står det klart att staden planerar att sälja vidare marken till ett företag som bygger datacentraler.

Kittfall i Virkby intill riksväg 25 kan få en stor datacentral.

Det är fastighetsutvecklings- och investeringsbolaget Hyperco som nu ansöker om en planeringsreservering av tomten och att detaljplaneringen av området ska inledas.

Planeringsreserveringen, som alltså i praktiken innebär att Lojo stad inte får erbjuda tomten till någon annan, är i kraft till fram till slutet av år 2024.

Hyperco är ett finländskt företag som specialiserat sig på att bygga datacentraler som de sedan hyr ut till teknikföretag.

Lojo köpte marken i höstas

Det var i höstas som Lojo stad fattade beslut om att köpa omkring 30 hektar mark av två privatpersoner på precis samma område i Virkby, men då gick staden inte ut med vilket företag som potentiellt var intresserat av marken.

När planeringsreserveringen går ut och planläggningen av området är klart kommer företaget Hyperco att köpa tomten av Lojo till ett pris som en oberoende värdering kommit fram till.

Ett tiotal jobb till Virkby

På markområdet planerar Hyperco flertalet byggnader och enligt företaget är tomten i Virkby det bästa alternativet med tanke på generalplanen för området, terrängen och tillgången till el.

Dessutom finns det möjlighet att använda spillvärmen från datacentralen till fjärrvärme.

Den nya stora datacentralen skulle också innebära runt ett tiotal jobb i Virkby. Under tiden som datacentralen byggs är antalet jobb betydligt fler.