Konsumentpriserna fortsätter att stiga i eurozonen – inflationen spräckte tioprocentsgränsen
Inflationen i euroländerna nådde nya rekordnivåer i oktober. Inflationen var 10,7 procent, den största stegringen någonsin på ett år inom euroområdet.
Siffror från den europeiska statistiska byrån Eurostat visar att konsumentpriserna ökade mer än väntat i Tyskland, Frankrike och Italien.
Inflationen drevs närmast på av stigande energipriser, men också livsmedelspriserna och priserna på importerade industrivaror steg.
Preliminära uppgifter visar att energipriserna kom upp med nästan 42 procent i oktober.
Kraftiga prisstegringar i Baltikum
I Tyskland låg inflationen på årsnivå på 11,6 procent. Enligt Eurostats sätt att räkna ska inflationstakten ha avtagit en aning i Finland och låg i oktober på 8,3 procent.
Konsumentpriserna har stigit mest i Baltikum. I Estland, Lettland och Litauen ligger inflationen på cirka 22 procent.

Europeiska centralbanken ECB har fortsatt att höja sina styrräntor för att få bukt med den galopperande inflationen. Förra torsdagen höjde ECB styrräntan till jämnt 2 procent. ECB-rådet säger att räntehöjningarna fortsätter till dess man kan säkerställa en läglig återgång till centralbankens inflationsmål på 2 procent.
Juhana Brotherus tror inte att 12 månaders euribor går över 4 procent – men det kan bli en dyr vinter för låntagare
12 månaders euribor väntas stiga till omkring 3,5 procent.
Långsammare bnp-tillväxt
Totalproduktionen i eurozonen, eller bruttonationalprodukten, steg under årets tredje kvartal med 2,1 procent från samma tid året innan.
Det är i linje med vad analytikerna hade räknat med, men innebär en avmattning från det andra kvartalet då bnp växte med 4 procent.
Analytikerna menar att en recession inte går att undvika i eurozonen i vinter.