Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Konsumentpriserna fortsätter att stiga i eurozonen – inflationen spräckte tioprocentsgränsen

Uppdaterad 31.10.2022 13:50.
Man med shoppingvagn kollar utbudet i matbutik.
Bildtext Energin och maten har stigit mest i pris.
Bild: Aalto Puutio / Yle

Inflationen i euroländerna nådde nya rekordnivåer i oktober. Inflationen var 10,7 procent, den största stegringen någonsin på ett år inom euroområdet.

Siffror från den europeiska statistiska byrån Eurostat visar att konsumentpriserna ökade mer än väntat i Tyskland, Frankrike och Italien.

Inflationen drevs närmast på av stigande energipriser, men också livsmedelspriserna och priserna på importerade industrivaror steg.

Preliminära uppgifter visar att energipriserna kom upp med nästan 42 procent i oktober.

Kraftiga prisstegringar i Baltikum

I Tyskland låg inflationen på årsnivå på 11,6 procent. Enligt Eurostats sätt att räkna ska inflationstakten ha avtagit en aning i Finland och låg i oktober på 8,3 procent.

Konsumentpriserna har stigit mest i Baltikum. I Estland, Lettland och Litauen ligger inflationen på cirka 22 procent.

Vad är inflation och hur påverkar den oss? - Spela upp på Arenan

Europeiska centralbanken ECB har fortsatt att höja sina styrräntor för att få bukt med den galopperande inflationen. Förra torsdagen höjde ECB styrräntan till jämnt 2 procent. ECB-rådet säger att räntehöjningarna fortsätter till dess man kan säkerställa en läglig återgång till centralbankens inflationsmål på 2 procent.

Långsammare bnp-tillväxt

Totalproduktionen i eurozonen, eller bruttonationalprodukten, steg under årets tredje kvartal med 2,1 procent från samma tid året innan.

Det är i linje med vad analytikerna hade räknat med, men innebär en avmattning från det andra kvartalet då bnp växte med 4 procent.

Analytikerna menar att en recession inte går att undvika i eurozonen i vinter.