Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Marko Anttila fortfarande med i Lejonen, Valtteri Filppula har inte bestämt sig: ”Men risken finns nog för att han också klär på sig uniformen igen”

Marko Anttila visar tummen upp me VM-guldmedaljen.
Bildtext Jag är inte klar med landslaget, tycker Marko Anttila.
Bild: Petri Saarelainen / AOP

Den här hösten kommer Finlands EHT-turnering undantagsvis att arrangeras i Åbo. Det är inte det enda undantaget – Jukka Jalonen valde att bryta sin tradition och plocka in flera unga spelare i truppen.

– Så här har vi ju inte gjort tidigare, påpekar landslagstränaren Jukka Jalonen på ishockeyförbundets pressträff på måndagen.

Det är mycket som är nytt då EHT-säsongen inleds i Finland nästa vecka. Dels kommer matcherna att spelas i Åbo istället för Helsingforsarenan (”alla vet ju varför”, konstaterade också Jalonen), men den här gången valde den dubbla regerande mästaren att skrota sitt tidigare koncept.

Hittills har EHT-turneringen på hemmais nämligen varit en där Jalonen litar på sina trotjänare. De mindre erfarna landslagsaktuella spelarna har fått vänta på sin chans till säsongens andra EHT-turnering.

– Men nu valde vi istället att låta de erfarna spelarna säga sitt och bestämma om de hellre deltar i Åbo eller i Schweiz om drygt en månad. Och vi har respekterat deras önskemål. Vi kommer att ha två helt olika lag på benen i de två första turneringarna, berättar Jalonen.

Lejonens trupp till EHT-turneringen i Åbo

Därför är truppen som spelar i Åbo den 10, 12 och 13 november en blandning av både OS- och VM-guldmedaljörer samt helt nya ansikten.

Samtidigt står det senast nu klart att Marko Anttilas karriär i Lejonen fortsätter. VM-guldkaptenen från 2019 kan också få sällskap av VM-guldkaptenen från 2022 i ett senare skede.

– Valtteri Filppula har inte ännu bestämt sig om landslagskarriären fortsätter. Men han har spelat en rätt så bra säsong hittills och risken finns för att han klär på sig landslagsuniformen ännu, säger Jalonen och ler självsäkert.

Lambert missar träningsmatcher

Juniorlejonen förbereder sig i sin tur för U20-VM vid årsskiftet med landslagsmatcher i Tjeckien nästa vecka. Den största överraskningen är att Brad Lambert inte hittas i truppen.

Men det finns en logisk förklaring, säger tränare Tomi Lämsä.

– Han har varit sjuk den senaste tiden och efter att ha varit i kontakt med Winnipeg Jets organisation så kom vi överens om att det inte är klokt att tvinga honom flyga fram och tillbaka över Atlanten just nu. Han väntar ivrigt på att kunna vara med igen, säger Lämsä.

Juniorlejonens trupper

Varken Tapani eller Karvinen med i Damlejonens trupp

För herr- och Juniorlejonen handlar novembermatcherna i första hand om att lägga grunden för en ny succésäsong. För Damlejonen är det däremot en första chans att skaka av sig både den brutala VM-floppen och de senaste skandalrubrikerna kring Noora Räty och Pasi Mustonen.

Juuso Toivola stack inte heller under stol med att laget haft mycket att jobba på.

– Vi har pratat med spelarna, lyssnat på deras feedback och gått igenom olika saker med ledningsgruppen. Vi vill återvända till vårt eget spel, fokusera på att vinna puck och göra mål, men mer än något göra ett helhetsmässigt bra jobb både inne i rinken och utanför den, säger Toivola.

Juuso Toivola med armarna i kors.
Bildtext Juuso Toivola
Bild: Tomi Hänninen

– Ingen har väl kunnat undgå alla skriverier den senaste tiden. Men vi blickar stenhårt framåt. Vi har bearbetat alla känslor och vi vänder dem till vår styrka. Just nu är stämningen inom laget riktigt bra.

– Vi ska ändå minnas att damhockeyn har en rätt kort historia. Det är många personer som gjort ett hårt jobb för att bygga grunden, bland andra Pasi Mustonen, och på den ska vi nu bygga ett eget framgångsrikt hus.

I VM i augusti var det framför allt två spelare som hamnade i rampljuset: Susanna Tapani och Meeri Räisänen. Ingendera finns med i EHT-truppen. Toivola gick inte närmare in på vilken deras status är, men Tapani spelar ringette-VM samtidigt medan Räisänen håller till i nordamerikanska PHF-ligan den här säsongen.

Michelle Karvinen, som redan efter VM sa att hon eventuellt tar en paus från landslaget, finns inte heller med i truppen.

Damlejonens trupp

Damlejonen spelar fyra matcher nästa vecka, varav en mot Sverige på torsdag i samband med EHT-turneringen i Åbo.

Diskussion om artikeln