Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa Elektriska vill sänka priserna för sina kunder redan i november – utreder hur mycket och när

Uppdaterad 31.10.2022 14:00.
Vasa Elektriska skylt vid infarten till huvudkontoret.
Bildtext I november ska Vasa Elektriska presentera när och hur elpriserna ska sjunka.
Bild: Jarkko Heikkinen / Yle

På måndag förmiddag fattade Vasa Elektriskas styrelses ett principbeslut om att justera priserna i november. Bland annat vill man erbjuda produkter där kunderna själva ska kunna påverka sin elräkning genom att använda el när den är billigare.

I mitten av november ska de nya priserna och nya produkterna presenteras för styrelsen.

– Principbeslutet gäller de nuvarande avtalen, säger Vasa Elektriskas verkställande direktör Stefan Damlin.

De nya produkterna handlar enligt Damlin om att kunderna själva ska kunna påverka sin prissättning.

– Genom att justera när man använder sin elektricitet så ska man också kunna påverka sin slutfaktura. Det betyder i praktiken att man kunde ha ett avtal där man har ett fast pris, men om man använder el under de timmar då det är billigt på elbörsen så kan priset sjunka från det överenskomna priset och vice versa.

Man, klädd i blå kostym, ser in i kameran med allvarligt ansiktsuttryck. I bakgrunden sommargrönska.
Bildtext Vasa Elektriskas vd Stefan Damlin utlover billigare elpriser i november.
Bild: Johannes Björkqvist /Yle

Kombination av rörligt elpris och fastpris

Om man använder el under de timmar på dygnet när elen är dyrare skulle också priset bli lite högre.

– Det handlar om en kombination av mellan att ha ett rent avtal om rörliga priser och att ha ett fast elavtal, men där riskerna hos kunderna är betydligt mindre än vid ett rörligt elavtal.

För de kunder som är intresserade av ett elavtal med varierande priser gäller det i så fall att skriva ett nytt avtal med Vasa Elektriska.

– Det här är ett val som kunden själv behöver göra. Om man ser att det här skulle vara en bra lösning så ska man själv välja den här produkten. Vi återkommer med mer detaljerad information om det här senare.

En viktig faktor till hur Vasa elektriskas priser kommer att se ut under slutet av året är hur produktionen i Olkiluoto 3 ser ut. Damlin säger att också kolkraftverket i Vasklot påverkar priset.

– Jag kan inte just nu gå närmare in på detaljerna. Vi ska göra grundliga analyser och i mitten av november presenterar vi dem för styrelsen.

Ska Vasa Elektriskas kunder hålla tummarna för Olkiluoto 3?

– Absolut.

Sänkta priser till vintern

Vasa Elektriskas prissättning och vinst har diskuterats en hel del på till exempel tidningarnas insändarplatser och Damlin säger att det har påverkat styrelsens medlemmar.

– Klart att vi lyssnar på kunderna. Vi har mycket stor förståelse för situationen som nu föreligger för barnfamiljer, pensionärer och andra kundkategorier. Det är klart att den här situationen med höjda elpriser, höjda räntor och höjda bränslekostnader är en helhet som är väldigt svår att hantera och där vill vi se till att vi är med och bidrar till att underlätta den situationen, säger Damlin.

Vasa Elektriskas styrelseordförande Joakim Strand (SFP) säger att hans målsättning under hösten har varit att kunna sänka elpriserna före de kallaste vintermånaderna.

– Trots att vi har en akut kris måste man kunna tänka lite längre. Om vi nu tillfälligt gör lite sämre resultat och vi på det sättet kan knyta upp våra trogna kunder och i mån av möjlighet stöda dem under de värsta vintermånaderna tycker jag att det är någonting man som ägare bör jobba för, säger Strand.

Uppdaterad 14.00 med kommentar av Joakim Strand.

Diskussion om artikeln